Jedinečný Jeeves

Jedinečný Jeeves https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27856/mid_jedinecny-jeeves-0kM-27856.jpg 4 95 18

Jeeves série

< 2. díl >

Milostné trampoty Bertieho přítele Binga neberou konce, ať už jeho srdce právě plane pro servírku z levného podniku, nebezpečně inteligentní dceru neurologa sira Rodericka, revolucionářku Charlottu či neteř venkovského kněze, a jejich důsledky nezřídka hrozí strhnout do záhuby i nebohého Bertieho; Jeevesova uvážlivost, důvtip a schopnost nalézt východisko i z té nejzapeklitější situace však nakonec bez výjimky triumfuje.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Inimitable Jeeves , 1923


více info...

Přidat komentář

m_martina
07.10.2023 5 z 5

Knihy s Jeevesem mám ráda a už jsem jich několik přečetla. Nezklamala mě ani tato. Samozřejmě je to humor anglický, který nemusí sednout každému, ale mně se líbí. Jako oddechovka kniha svůj účel splnila a já jsem se i pobavila.

Corso
19.12.2022 3 z 5

Jeeves by mozno dobre fungoval aj ako mastermind v bondovkach, vzdy na pozadi zapeklitych udalosti nakoniec vysvitne, ze to bol jeho plan a ze kazda "svizel" dobre dopadne. Bertie je v podstate taky svedok, obcas obet, ale hlavne kronikar toho celeho kolotoca.
Uprimne, precital som par Wodehousovych knih, a zacinam sa pytat, v com je ten humor? :) Mozno sa mi vekom uz meni vkus. Ale jedine co ma pobavilo, boli (toto nie je spoiler lebo aj tak kto necital, prd bude vediet co myslim :)) najvtipnejsie mi prisli dostihy reverendov, a nasledne hojenie sa na inych sialenych pretekoch.
Na Wodehousea musite mat skratka naladu. V podstate vytvoril zo svojich postav maly univers, objavuju sa napriec aj inymi jeho knihami, takze casom pri citani dalsich jeho knih mozete na niektoru zase narazit. To Vas mozno potesi, ako ked stretnete stareho znameho. Ale mozno takeho, co si od Vas vzdy vypyta par korun/euro/libier. Hodnotim teda tromi. Su horsie knuhy co sa tvaria ako humorne, a su lepsie. Jeeves neurazi, kludne si ju pribalte na dovolenku na opalovanie sa na deke, pripadne az bude liat a vy zostanete zavreti na chate.


Gibis
10.09.2022 4 z 5

Prostě Jeeves je jedinečný :) Někdy bych si přála takového Jeevese mít, aby vyřešil všechny mé "neřešitelné" problémy dřív, než bych si na ně stihla postěžovat :) Pohodová, odpočinková četba.

Ivan F
19.02.2022 4 z 5

Po niekoľkých náročnejších čitateľských zážitkoch som si potreboval oddýchnuť a tak som siahol po osvedčenom Jeevesovi. Vôbec mi nevadilo, že polovicu príbehov som poznal už z predchádzajúcich prečítaných kníh. Naopak, tešil som sa na ono lakonicky prednášané "Volal ste, pane?", "Zaiste, pane.", "Ako si prajete, pane." a mnou najobľúbenejšie "To by som neodporúčal, pane." v situáciách, keď si Bertie chce dať napríklad ružové ponožky, kvietkovanú košeľu alebo žltý opasok. No a ešte sa vyjadrím k tým, ktorí velebia Saturnina a berú ho ako predobraz pre Jeevesa - opak je pravdou, Jeeves tu bol o niekoľko dekád skôr. A takisto sú jeho príbehy na jedno brdo. Lenže sa pri nich skvelo relaxuje - pri oboch.

Angelika_SNS
21.11.2021 3 z 5

Skvělá kniha. Opravdu jsem se bavila

roso.mak
05.09.2021 1 z 5

Kdyby byl autor Čech, tak řeknu, že se někdo pokouší hodně špatně napodobit Saturnina.

Stejně jako Saturnin, i Jeeves je zde postavou určenou k tomu, aby zachraňovala situaci, nicméně jeho zaměstnavatel je tu neschopný blbec. Člověk, kterého si prostě neoblíbíte. A to, že zde má být kladným hrdinou, má za následek, že jsem knihu odložila. Prostě jsem na to neměla nervy.

slawa.cap
10.10.2020 3 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. Asi nejslabší věc od Wodehouse, která se dostala k mým uším, očím,... prostě pod nos. Velkou část minimálně první půlky jsem měl pocit, že příběh znám, ale vždycky mě toto zdání opustilo. Možná už Wodehouse trochu vykrádá sám sebe, nebo jsou jen peripetie kolem Binga pořád stejné (a to vlastně jsou).
Bertie mi přišel hloupější, než obvykle, Bingo jako větší tragéd, než obvykle a Jeevese je tu zatraceně málo. Prostě jsem očekával víc. Možná je to tím, že se mi líbí víc na zámku Blandings, než v Londýně, možná měl jen autor slabší den.

honza66
04.06.2020 5 z 5

Příběhy komorníka Jeevese, který sloužil jako velmi blízký předobraz našemu Saturninovi, jsou vtipné, anglicky suché a decentní. V podstatě už zaniklý svět britské vyšší vrstvy má své velké literární kouzlo.

85098211
16.10.2019 5 z 5

Nezlobte se na mne prosím... Ale když já autorovy knihy hltám už od dob svého mládí a vždycky mne dokázal výborně pobavit. Stejně tak i nyní, přestože je to zhruba třicet let, kdy jsem si přečetla první z nich. Prostě tento druh humoru miluji, občas dokonce i víc, než ten náš český ;-). Někdy záleží na načasování, ale já jsem si Jeevese vybrala právě proto, aby se mi zlepšila nálada po všech těch náročnějších knihách - a to se mi splnilo na více než na 100%. Proto hodnotím plným počtem a časem určitě sáhnu po dalších příbězích s Jeevesem :-).

zdenaR
18.07.2019 3 z 5

Knihu jsem poslouchala, pobavila.
Ovšem na našeho Saturnina zdaleka nemá (anglický humor je poněkud sušší).
Jako relax dobré, dějově průměrné.

Ala787
05.01.2019 3 z 5

Kniha pro odpočinek dobrá, není totiž podle mě vůbec náročná. Nemusí se přemýšlet, být z knihy smutný, nic ... nicméně téma pořád stejné. Ale v současné době, kdy mám jen stres a jsem unavená, tak pomohla.

tereza1198
14.10.2018

Docela zábava, ale příběhy mi přijdou na jedno brdo. Chybí tomu jiskra.

martinakovarova
30.01.2018 5 z 5

Pobavila :)

Space.Junkienka
22.01.2018 3 z 5

Vzhledem k nejasným recenzím a hodnocením jsem si nebyla jistá, jestli si knížku koupit nebo ne... Nakonec jsem si řekla "proč ne?". A nelituji...není to sice beletrie, o které by se děti měli učit, ale já jsem se zasmála, odrelaxovala se a pokud někdy někam pojedu, tak si ji ráda vezmu s sebou - nenáročné čtení (příběhově, ale hlavně i časově).

MKrat
07.01.2018 3 z 5

anglický humor.. relax

Aleen
20.10.2017 4 z 5

Srovnávat Jeevese se Saturninem se naprosto nabízí a také srovnání jejich pánů...No dobře - u Saturnina jsem se bavila víc. Asi byl méně britský, nebo co...I to, jak z toho hlavní postava, tedy zaměstavatel geniálního sluhy, vyšla, mi bylo maličko líto. Poslouchala jsem na CD a měla trochu přestávky, což mohlo přispět k tomu, že se mi zdálo, že se některé zápletky téměř opakují. Bavila jsem se, ale za břicho jsem se tedy nepopadala.

Merlinit
18.03.2014 5 z 5

Famózní, jako vždy.

Malin
27.12.2012 4 z 5

Wodehouse je geniální. Jeho knížky jsou si sice dost podobné, ale jsou... geniální, no.