Dobrá, Jeevesi

Dobrá, Jeevesi https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94254/mid_dobra-jeevesi-QOp-94254.jpg 4 44 9

Jeeves série

< 5. díl >

Když Bertie krátce po rozmíšce se svým komorníkem ve věci večerního úboru zjistí, že jeho přítele Gussieho Fink-Nottlea, zamilovaného do Madeline Bassettové, se Jeeves rozhodl vyléčit z nesmělosti tím, že jej vyšle na maškarní bál v kostýmu Mefistofela, usoudí, že vývoj událostí nabral nebezpečný kurs, a rozhodne se vzít věci do vlastních rukou. Poté co však k úkolu sblížit Gussieho s Madeline - jehož řešení nemálo zkomplikuje dívčino přesvědčení, že zakřiknutým nápadníkem je ve skutečnosti sám Bertie - začnou přibývat další potíže a Bertieho plán hrozí skončit katastrofou, nezbývá než se obrátit o pomoc k jedinému člověku, v jehož silách je nalézt ze spletité situace východisko - byť, jak Bertie tuší, záchrana z Jeevesových rukou si vyžádá svou daň.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Right Ho, Jeeves , 1966


více info...

Přidat komentář

Corso
19.01.2023 3 z 5

Tentokrat Alberta napadlo, ze moze byt kreativnejsi a mudry minimalne ako Jeeves, a.... no proste velky strateg Jeeves to musi na konci zachranovat. Dochadza dokonca az k akemusi rozhadaniu a antipatii k vlastnemu sluhovi. Jeeves blahosklonne pretrpi panove vystrelky a pocka kym vsetko zapadne do starych kolaji. :) S graciou jemu vlastnou.
Pribeh ako je uz u Wodehousea zauzivanou metodou, napreduje hlavne dialogmi, na co som v podstate zvyknuty, nevadi mi to. Jeeves by v tomto dobre fungoval aj ako divadelna hra. Co mi uz viac vadi, ze mi tieto knihy prestavaju pripadat humorne. Asi sa mi meni vkus :)

Ivan F
22.05.2022 4 z 5

Napriek tomu, že poviedky moc nemusím, tak práve tie ma na príbehoch o Jeevesovi bavia viac, než ucelený román, ktorým "Dobrá, Jeevesi" je. Čítanie to nie je špatné, práve naopak, opäť som sa rád ponoril do starosvetskej atmosféry a "rochnil" som sa vo vetách a stránkach knihy, no chýbala mi pointa a rozuzlenie každých cca štyridsať stránok. Ono sa aj tu na konci všetko pekne krásne uzavrie, avšak to neustále čakanie na finále - hoci kniha je to štíhla - mi spôsobovalo jemné čitateľské muky. :-) Skrátka a dobre, Jeevesovým príbehom svedčí viac poviedková, ako románová forma. Ale bavil som sa aj tentoraz, hoci o niečo menej.


85098211
04.04.2021 5 z 5

Kniha mého oblíbeného autora mi opět zlepšila náladu v této těžké době, kterou momentálně všichni prožíváme. Mám ráda Jeevese, který vytahuje z bryndy různé známé a kamarády svého pána Bertieho. Jeho humor je skvělý a mně se prostě líbí za všech okolností ;-). Víc snad ani není potřeba psát, já jsem si knihu tentokrát poslechla ve výtečné interpretaci Radka Valenty, která příhodám dodala ještě na autentičnosti. Každopádně knihu doporučuji všem těm, kdo chtějí aspoň na chvilku uniknout do jiného, lepšího světa a přitom se i pobavit...

petr8467
15.08.2020 4 z 5

200 stránek čekáme na finále, ale není to nuda. Nicméně finále je velkolepé a Jeevesova genialita, jak po "Attilovi" všechno jednoduše urovnat, nemá ve světové literatuře konkurenci.

bruntal
19.01.2020 4 z 5

Wodehouse a s ním i Jeeves a další staří známí ve skvělé formě!

Iljaajli
31.01.2017 3 z 5

Dobrá knížka pro chvíle odpočinku, když nechcete přemýšlet, ale dobře se bavit.

Wendysek
25.02.2015 5 z 5

Prostě Jeeves! :o)

Merlinit
18.03.2014 5 z 5

Výborné, jako obyčejně!

BooksLucyKing
16.06.2013 5 z 5

P.G. je prostě mistr slova a humoru. Nikdy by mě nenapadlo, že mě takhle bude bavit humoristický román, kde vlastně jde jen o to jak usmířit pár lidí. Asi mě zatím bavil nejvíc a nejvíc jsem se nasmála, Bertieho popisy prostě vždycky stojí za to. A Jeeves to prostě zas bezvadně zachránil.