Jednou se zase setkáme, Sanam: Příběh o cestě za svobodou

Jednou se zase setkáme, Sanam: Příběh o cestě za svobodou https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276887/bmid_jednou-se-zase-setkame-sanam-pribeh-6558e1ca78145.png 3 44 7

Únavné a nikam nevedoucí krvavá válka mezi Američany a Talibanem nutí mnoho obyvatel k útěku. K němu se po domluvě s matkou odhodlává též mladý Hamid, který musí sehnat peníze, dobré převaděče a zároveň se řídit dobře míněnými radami, aby přežil cestu vedoucí přes Írán, Turecko a Řecko. Přeloženo z anglické verze švédského originálu. Tento komiks je součástí kampaně Hello Czech Republic, která byla finančně a odborně podpořena Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v České republice.... celý text

Přidat komentář

mistrikova
17.09.2023 5 z 5

Zajímavé a již několik let aktuální téma migrace. Podané poněkud naivní formou, klouže pouze po povrchu tématu, ale díky formě zpracování (komiks), pouze naznačuje a nejde do hloubky, některé postavy a informace o nich tak nejsou rozpracované. Prostě moderní kreslená pohádka :-)

denib
01.09.2023 1 z 5

Téma dobré, zpracování příšerné, i když samotná kresba nebyla špatná. Pluje to povrchu. Čtenář se se tak jednak nedozví nic, na základě čeho by si mohl udělat vlastní názor. A druhak příběh člověka nevtáhne, postavy nezaujmou. V některých momentech by z člověka v dobrém příběhu měly tryskat emoce. A tady? Ani ťuk.


Criosphinxx
22.02.2023 1 z 5

Komiksový příběh, který byl vytvořen za nějakým účelem a asi i s dobrým úmyslem, ale je bezduchý, primitivní a jednostranný.

Co se týče prostředí a míst, tak je kresba povedená, ale co se týče postav, tam už jsem měl kolikrát problém poznat kdo je kdo - kord když jsou tam všichni bez charakteru.

dr.horrible
16.04.2022 1 z 5

S vyznením súhlasím, ale je to odfláknutý komiks na zakázku, bez duše a nápadu. Detaily animácie na úrovni raných xboxových hier.

tereza1198
11.04.2019

Pěkná kresba. Jinak totální brak.

Skallarix
11.03.2016 odpad!

(SPOILER) Dle pravidel DK, jsem nucen upozornit: komentář obsahuje SPOILER a také rozklíčování "pseudohumanitní" ideologické zápletky.


Nemohu odhlédnout od toho, jaký význam má a proč tento komiks vznikl, protože by to bylo jako souzení knihy jen podle obálky. A ačkoliv jsem se k tomuto.. K této věci snažil přistupovat bez předsudků (což si myslím, že jsem vcelku zvládl), po pár stránkách jsem měl docela jasnou představu, o co tu jde. Nejedná se tu o nic jiného než o ideologickou, kýčovitou propagandu, až směšnou, řekl bych - nebýt toho, že je zaměřena na děti, kteří si své názory teprve utvářejí. Ale to vlastně každý režim má nějaký "brainwashing program" zaměřený na mládež a jejich "výchovu" pro stranu, ať tu, či onu.. Bylo by naivní si myslet, že je svět dnes v tomto ohledu jiný.

Příběh je dosti primitivní a účelový. Mladý Hamid se chce mít lépe, a tak opustí rodinu a utíká do Evropy. Samozřejmě autoři zkrášlují celé toto jeho jednání tím, že vlastně stejně by bylo hloupé a nebezpečné tam zůstat, obzvláště pro mladého silného muže. Takže svou mladší sestru s matkou tam hrdinně nechá a přislíbí jim finanční pomoc, až bude v té zlaté Evropě vydělávat majland, samozřejmě. Tam na něj všichni čekají s otevřenou náručí - a kdo ne, ten je zlý. Vydá se tedy na cestu, nebezpečnou a náročnou cestu, kde musíte Hamida a jeho souputníky litovat. Musíte, jinak jste rasisté a xenofobní hovádka. Ještě, abych doplnil - předtím, než Hamid odchází, je tu vsuvka jak umírá jeho otec. Zlí Američané ho zabijí zbaběle dronem přes trapný joystick a oni si myslí, že nějaká finanční náhrada, kterou přinesou jeho matce, má něco vyřešit. Skvěle ukázané, jak v barevném komiksu udělat svět černobílý. Ale zpět k Honzíkově... Tedy vlastně Hamidově cestě. Přechod hor v noci, získávání práce načerno, cestování nákladním vozem a pak zásadní věc - jak se dostat do Evropy, rada nad zlato. Stačí člun a když vás chytne pobřežní stráž, máte štěstí, protože vás musí zachránit, tedy když si ten člun propícháte - a následně se o vás postarat. Takže začíná kapitola prázdniny v Řecku, kde se chodí na pláž a za holkami - a je to smutné, děti, být takhle odloučen od rodiny, náročné, opravdu. Pak následuje útěk z centra pro azylanty, další cestování do Itálie, další odchycení do zlého centra pro azylanty (zlého, protože mají v plánu je poslat zpět do rodné země), další útěk z centra, další cestování a konečně cíl. Švédsko - brzy znám jako Švédistán. Země mutlikulturalismu zaslíbená. Tam unavený Hamid skončí a neví co dál, ale aspoň že tam potká dalšího Alláhova muže, který rád pomůže bratrům obsazovat zemi a postará se o něj. Další den jde na imigrační úřad, kde dávají povolení k pobytu podle ksichtu, zařídí mu školu a je vystaráno. Hamid je ve třídě sedící vedle blondýnky, která na něm může oči nechat. A tak končí jeden z těch šťastných příběhů o "obrození" (dle korektního newspeak) Evropy.


Když to celé shrnu - agitace naprosto srovnatelná s komunistickou propagandou. Aneb "čest multikulturalismu!"

Lumine
06.02.2016 4 z 5

Odhlédnu od toho, k čemu byl komiks stvořen.
Odhlédnu od toho, jak je to s migranty teď.
A vůbec zahodím předsudky. Je to komiksová kniha a tak by se měla i soudit.

Kresba si u mě získává 3*, je pěkná, příjemné barvy, ale žádné úžasné umělecké dílo.
Příběh. Příběh je podle mě velmi pěkný. Je o cestě. Je o rodině. Je o přátelství. Spousta knih je o těchto věcech. Za příběh bych dala 4*, takže to zprůměrujeme a zaokrouhlíme. :)

Štítky knihy

boj o přežití vystěhovalci, emigranti uprchlíci migrace imigrace děti a válka děti a nebezpečí

Autoři knihy

Oskar Ekman
švédská, 1975
Peter Bergting
švédská, 1970

Kniha Jednou se zase setkáme, Sanam: Příběh o cestě za svobodou je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x