Jednou bude tma

Jednou bude tma https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32293/bmid_jednou-bude-tma-9C6-32293.jpg 4 37 4

Sbírka povídek obsahující jak povídky z argenitového vesmíru, tak i klasickou fantasy. Tři z povídek (Sirrangové, Ten, kdo přišel z vesmíru a Poslední pevnost Šipky) jsou součástí tzv. argenitového cyklu. V titulní povídce povstane ze složité struktury obřího Města bytost, která má vlastní představu o morálce. Povídky: – Tři z Akroné – Růžová krychle – Ten, kdo přišel z vesmíru – Jednou bude tma – Svět je zlatý důl pro toho, kdo z něj umí brát – Rosa Mathiella – Strrangové – Na rubu světa – Poslední pevnost Šipky... celý text

Přidat komentář

arcs
23.02.2022 5 z 5

Nejlepší Vilma ever. Jak to říct - z perspektivy let a dalších děl, je tohle něco jako čistá krása mládí, opojný květ autorské nevinnosti, první láska. Všechny zásadní motivy autorky jsou přítomny, její tónina, barva hlasu a vět se zapíše pod kůži. Ve všech dalších věcech pak zůstává táž, spíš se nuceně civilizuje, drsní, stává víc intelektuálskou, emoce se stávají víc myšlenkovými konstrukty.
Možná je to tak, že člověk má téma a okolo něj jen krouží z různých stran. Nějaký hluboký ústřední bod, pocit. A v mládí je mu nejblíž, tak blízko, že ho nevidí, ale on se sám přelevá, kypí - za mě nejvíc, až krystalicky v Růžové krychli.

effa
03.06.2019

U třetí povídky jsem to vzdal. Naprosto netuším, o čem je řeč. Se slibovanou sci fi to má pramálo společného.


Makaja
06.02.2018 3 z 5

Přečtena v rámci výzvy, mohla bych ji dát i do kategorie žánrů, které normálně nečtu. A tomu bych řekla, že odpovídá mé hodnocení. Povídky jsou napsané dobře, ale já osobně se nedokázala do všech začíst, přišlo mi to, nevím, zvláštní. Nejvíc se mi nakonec líbila asi povídka, podle níž dostala název celá knížka. Ale fandům sci_fi povídek bych určitě doporučila.

Cibak
02.10.2013 5 z 5

Mé první setkání s paní autorkou. A určitě ne poslední. Těším se na Mycelium :-)