Jedlová samota

Jedlová samota https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78207/bmid_jedlova-samota-4qd-78207.jpg 4 178 55

Podtitul: Detektivní příběh podle skutečné události Baladický, místy až hororově laděný kriminální příběh podle skutečné události. Námětem pro zdařilý literární debut se autorce stal skutečný případ z počátku 50. let, kdy došlo k surovému vyvraždění obyvatel selské chalupy kdesi na německém venkově. Neznámý vrah tehdy ubil krumpáčem celou rodinu, včetně děvečky a dvou malých dětí. Tragický příběh předkládá autorka čtenáři postupně, s výborně gradovaným napětím a pomocí mnoha střídajících se vypravěčů, respektive ústředních osob. Těmi jsou oběti vraždy, sousedé a chvílemi dokonce sám vrah, jehož identitu zprvu neznáme, postupně se nám ale odkrývá. Právě tak se čtenář postupně seznamuje s motivem a pozadím jeho činu a s celým chmurným příběhem podivínské, uzavřené selské rodiny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Tannöd , 2006


více info...

Přidat komentář

kittlerka
25.03.2024 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a doporučuji všem! Poslech byl vážně skvělý! Jinak příběh zajímavý, smutný a místy až děsivý.

dlabikk
06.03.2024 4 z 5

Tak jsem si dle komentářů také pustila audioknihu a dobře jsem udělala. Bylo to děsivé a výborné :o) Také mne překvapilo jak krátká kniha je. Také určitě doporučuji audioknihu.


Rade
19.02.2024 3 z 5

Krutá drsná realistická zpráva o jednom vesnickém hromadném mordu. Až mě překvapuje, že se příběh odehrává až po 2.světové válce, v padesátých letech, ale ano, předobraz ve skutečném vyvraždění obyvatel jednoho statku se odehrál již ve dvacátých letech 20.století, k této době by mi asi pasoval způsob psaní, mluvy, možná i chování a myšlení venkovanů mnohem víc.
Toho mordování tam na mě bylo ale moc, zase tolik jsem si to nevychutnala, i když psáno hodně působivě. Samozřejmě plus za formu; z výpovědí jednotlivých vesničanů, kombinovaných s pohledem vypravěče, se pomalu skládá výsledný pochmurný obraz.
Věřím, že pokud bych slyšela dramatizaci, ke které způsob napsání vyloženě svádí, dala bych možná o hvězdičku víc.

milary
05.02.2024 4 z 5

Anotace postihuje výstižně všechno podstatné. Těžké čtení.

Víceúrovňový příběh se rozbíhá v žánrové různosti do nekonečných hlubin lidského konání, mrzačeného otupělostí a hrůznou svévolí, aby se beze vší naděje prodral důsledky dávného k bezvýchodné tragice současného.

Je to silné. A další rozměr přidává audiokniha. Vynikající interpreti svým projevem umocňují výpovědi jednotlivých osob; ty příběh jedna po druhé skládají a postupně nám jej odkrývají. Nejen příběh.
Mocně na mě zapůsobily přímluvy vklíněné do textu. A v kontrastu s tím také jejich sborové - odříkávání...

Vyústění skutečného případu bylo prozaičtější; autorka uzavřela příběh po svém. Ničemu to nevadí, myslím. Co mělo být řečeno, bylo.

Any935
30.01.2024 2 z 5

Zajímavý příběh, místy děsivý.

denib
30.10.2023 3 z 5

Kniha mi moc nesedla, i když jí nemohu vlastně vytknout nic konkrétního. Kniha nemusí být dlouhá, pokud autor umí vystihnout vše podstatné na malém prostoru. To tato autorka nejspíš umí. Ale přece jen mi to připadalo trochu moc jako z rychlíku, nestihla jsem si příběh prožít. Oceňuji formu svědectví, která tomu dodává punc opravdovosti. Zároveň ale postavy tak nějak odosobňuje. Prostě mám rozporuplné pocity.

malpet
06.09.2023 5 z 5

Těch 5 hvězd je za audioknihu.

KnihoSny
15.05.2023 4 z 5

No za mě to bylo napínavé mrazivé až pak jsem zistila že je to příběh postavený na skutečné události... Musím knihu doporučit:)

Mayaotzin
26.10.2022 3 z 5

Zpracování audioknihy opravdu vynikající. Kniha jako taková není úplně můj šálek čaje.

Timkim
24.08.2022 5 z 5

Brilantní. To co Vám v tomto případě dá audiokniha, nemůže papírová nikdy předat. Víc k tomu psát nebudu. Tohle musíte slyšet.

INCOGNITOREADER
13.05.2022 4 z 5

Poslouchal jsem audioknihu. Zpracování bylo naprosto brilatní. Jedná se mrazivý detektivní příběh postavený na základě skutečné události. Prostřednictvím výpovědí svědků a obyvatel vesnice se nám postupně rozplétá děsivý příběh události kdy byla vyvražděna celá rodina. Je to taková skvělá jednohubka.

goergina
08.05.2022 4 z 5

Krátká, napínavá, mrazivá. Přesně podle mého gusta.

LeserDe
25.04.2022 5 z 5

Ten příběh, ze kterého autorka vychází je drsný, mrazivý, strašidelný. Ale ten způsob, jakým autorka pracuje s gradací je obdivuhodný, už dlouho jsem se s tím v české soudobé literatuře nesetkala. Bravo, doporučuji všem, ani chvíli jsem se nenudila.

mi-380
28.02.2022 4 z 5

Pravdivou zkazku o sto let starém mordu v německém zapadákově bych si klidně nechal ujít, kdyby... Tím kdyby je velká chvála audioknihy. Potvrzuji, tohle audiodílko je vyrobeno neobvykle pečlivě, velkoryse a profesionálně! Samotný temný příběh z pochmurného rodinného prostředí, kde není jednoznačné, v čem tkví ten pravý hřích, mi bude teď už asi navždy připomínat pohled na ten úžasný chrám v Kutné Hoře.
80 % (aktuálně 123 hodnotících s průměrem 77 %).

Lenndy
06.02.2022 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu.Je krátká ale napínavá a hezky se poslouchala.Pěkné zpracování ve formě výpovědí lidí z vesnice.

Janadvorackova
12.01.2022 4 z 5

No paráda :)! Audiokniha je výborně zpracovaná. Na to, že jde rozsahem o takového prcka, je odvedená práce nadstandardní.

Několikanásobná brutální vražda na odlehlé samotě je odhalována postupně prostřednictvím výpovědí lidí, kteří oběti znali.
Ve stodole je "cosi" pod hromadou slámy. Raději se tam nedívat, nene.
A sugestivní, i když houby platné modlitby dokreslují atmosféru bezútěšnosti.
Krásná hororová atmosféra, skutečný základ, nádhera.

rafan65
14.12.2021 3 z 5

Příběh má spád, je poutavý a docela napínavý, ale na druhou stranu, rozuzlení mě lehce zklamalo. Myslím si, že se z toho námětu dal rozehrát mnohem košatější příběh.

pohoda58
24.11.2021 5 z 5

Napínavý a čtivý příběh s překvapivým koncem. Audiokniha je také dobře zpracovaná, chvílemi děsivá, ale super poslech.

Faila
13.11.2021 4 z 5

Zajímavé audio zpracování, které posluchači dávkovalo napětí postupně a neustále ho udržovalo ve střehu. Příběh, z kterého mrazí.

Majký_
07.11.2021 4 z 5

/AUDIOKNIHA/
Napínavý příběh, výborné zpracování, ze kterého vás celou dobu mrazí. Herci, hudba, atmosféra, vše na jedničku. Hvězdičku dolů dávám jen za poněkud pocitově ,,odfláknutý" konec.