Jediný muž

Jediný muž https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355867/bmid_jediny-muz-5hr-355867.jpg 4 257 75

Záchranná mise vedoucí do pekla jménem Osvětim. Poručík zpravodajské služby Nathan Blum rutinně dekóduje zprávy z obsazeného Polska. Po útěku z krakovského ghetta - poté, co nacisté popravili jeho rodinu – však Nathan touží udělat něco velkého pro svoji rodnou zemi zmítanou válkou. Nikdy však neočekával návrh, který obdrží od svého nadřízeného Billa Donovana. Úkol, aby se dostal na nejhorší místo na zemi, živoucí peklo, ve kterém má najít a poté utéct s jedním člověkem, jediným mužem, který může Spojencům zajistit vítězství ve válce. Ten muž se jmenuje Alfred Mendl a je světově uznávaným fyzikem a vědcem. Osudy Bluma a Mendla se protnou v místě s jménem Osvětim…... celý text

Literatura světová Válečné Thrillery
Vydáno: , CPress
Originální název:

The One Man , 2016


více info...

Přidat komentář

hnusák
03.01.2024 5 z 5

Tedy řeknu Vám, že tato kniha mne dostala svým obsahem pomyslně do kolen. Je jasné, že člověk dělá v těžkých dobách těžké věci, ale pokud vím, že jdu na skoro jistou smrt mezi ty hnědé bestie a ještě do nejhoršího vyhlazovacího tábora, má můj obrovský respekt. Občas jsem se musel od knihy odpoutat a dát si pauzu, protože jsem ten daný okamžik nemohl momentálně strávit. Velice silný příběh o lidském hrdinství a silném duchu.

mila2411
09.11.2023 4 z 5

Dobrá, velice dobrá kniha. Koncentrační tábor a pokus o jeho dobití se dovnitř. Napínavé, samozřejmě že ne moc veselé počtení.


juliesze
15.12.2021 5 z 5

Velice krásně vystavěný příběh, na skvělých pocitech, myšlenkách a jednání všech hrdinů. Kniha měla skutečně úžasný spád, vtáhla a mě a ukazovala nástrahy a hrůzy táborů a druhé světové války z netradičního pohledu. Líbí se mi, že autor ponechává fantazii a konec je otevřený - stalo se to skutečně tak, jak popisuje autor? Nebo to celé bylo nějak jinak?

Úžasná kniha, opravdu se mi moc líbila. Akorát napínavá, akorát melancholická, dramatická. Nic přitaženého za vlasy, žádný přeslazený happy end.

Kortez
10.11.2021 5 z 5

Audiokniha.
Tenhle válečný román odehrávající se povětšinou v koncentračním táboře Osvětim je přesně to, co mně celý čas poslechu drželo v napětí. Ne vždy se to zadaří, někdy se u poslechu nudím, nebo se nedokážu plně soustředit. Teď ne, byl jsem celý čas jako pružina a fakt jsem si to užil. Doporučuji všem, kteří mají rádi válečné romány.

Čtenář112
08.11.2021 5 z 5

Moc hezky napsané. Příběh se povětšinu odehrává v koncetračním táboře. Děj vás nenechá chvíli v klidu. Kniha mě dokonale vtáhla do děje. Napínavé poučné.

ESKIMOS
19.09.2021 3 z 5

Čte se to dobře, ale je to pohádka pro dospělé.. Těžko se tomu věří...

Mojepočteníčko
06.07.2021 4 z 5

Tohle nebyla láska na první pohled. Ale nevzdala jsem to a zpětně jsem jedině ráda. Skvělý příběh a překvapivý závěr, který mě donutil nadávat. Přitom nesnáším happy endy a měla bych být tudíž spokojená :D Zakousněte se do toho a nepouštějte. Nebudete litovat :) .... 4*/5*

432830
30.05.2021 5 z 5

Precetla jsem spoustu knih z Osvetimi a myslim, ze byly dosud vsechny podle pravdy. Jediny muz zavani jiz od pocatku fikci, nicmene velmi zdarilou, musim rict, ze to byla prijemna variace koncentracnickych temat. Az konec byl vyhrocen snad trochu prilis "americky", ale presto me uplny zaver prekvapil.

goofinkaa
03.04.2021 4 z 5

Nemohla som sa od čítania odtrhnúť. Čakala som , čo prinesie každá dalšia kapitola. V hlave sa mi odohrával film a takmer by som uverila, že to tak naozaj bolo. Velmi pútavo napísaná fikcia.

Kekik
19.01.2021 5 z 5

Po přečtení anotace mě nenapadlo, kolik příběhů kniha ukrývá. A už vůbec mě nenapadlo, jak skončí. Konec mě vážně překvapil.
Příběh mě naplno zaujal až trochu později, ale poté jsem se již nemohla odtrhnout. Osvětim zde není ústředním bodem, ale i tak zobrazuje zvěrstva zde spáchána velmi věrohodně.
Možná se může zdát, že těch situací, kdy se dostavilo štěstí, bylo až moc najednou, ale proč ne? Já věřím, že se nějaký podobný příběh odehrál. A to vícekrát.
Za mě dobře zpracovaná kniha o Jediném muži. V knize jsem objevila i tipy na další knihy z období druhé světové války.

Arsi007
02.12.2020 4 z 5

První třetina, ve které jsou popisovány přípravy mise mi přišla poměrně nudná a rozvláčná. Důvody, které vedly Nathana k tomu, aby s misí souhlasil mi nedávaly moc smysl a nevěřila jsem, že by se vůbec dokázal najít někdo, kdo by na takové podmínky přistoupil. Jakmile se ale děj přehoupne do koncentračního tábora, dostane příběh takový spád, že se do poslední stránky téměř nemůžete nadechnout.

Velký zvrat, který na konci nastal jsem čekala, což je něco, co mě dokáže při čtení opravdu vytočit. Kupodivu mi to tady vůbec nevadilo. Naopak.

IG @hanybooks

Hotovson
21.11.2020 5 z 5

Jedna z těch knih, co než se do ní člověk pustí, tak prostě ví, o čem bude, a že se bude číst hodně blbě vzhledem k tématu. Taková ta, že se těšíš na každou další stránku, protože tě zajímá, co bude dál, ale zároveň z ní máš strach, protože tušíš, že by mohlo přijít něco hodně špatnýho. Na konci ukáplaa slza, ale tak jsem to měl u každý takový knížky na téma lágrů nebo holocaustu. Ono se to asi ani jinak - vesele napsat nedá.

"Co jsem JÁ udělala?" Rozesmála se. "Otázka zní, Kurte, cos udělal TY? Co jste udělali vy všichni? Byli to lidé. Tvá drahocenná čísla...byli to lidé, ne číslice, Kurte. Byly to matky. Manželé. Malé děti. Měli své životy. Naděje. Tak jako kdysi my. Lidé."

DericCaster
27.10.2020 5 z 5

Tak já nevím... Jak jsem tak pročítal komentáře, tak jsem nevěděl co od knížky očekávat. Nicméně, za sebe musím napsat, že se mi knížka velmi líbila a prostě jsem si ji užil.

Hlavní děj příběhu, jak už naznala sama anotace knížky, se odehrává v koncentračním táboře. A tady se musím pozastavit... Trochu mne rozladily komentáře typu, že knížka je historicky nepřesná, že takto to v koncentračních táborech nevypadalo a nechodilo... Lidé, uvědomte si, že čtete beletrii. Není to přeci faktografický dokument. Když se vám to nelíbí a chcete historicky přesné informace, tak si kupte enciklopedii...

Já četl knížku, která mne bavila, těšil jsem se na každou další stránku a musím uznat, že v poslední třetině jsem byl chvílemi velmi napjatý. Četl jsem knížku o oběti, naději i lásce... Bylo to mé první setkání s autorem a zcela jistě ne poslední...

J.K.1982
25.10.2020 2 z 5

Je to už delší doba, co jsem ji přečetl, a když si ji teď snažím vybavit, chce se mi až napsat, že to na co si vzpomínám nebylo vlastně nic než normálně průměrná kniha kterou člověk rychle přečte, neurazí, příliš nenadchne, tak jak to u průměrných knih bývá:))

8Petka4
25.10.2020 5 z 5

Nejlepší knížka, kterou jsem kdy četla! Jestli se to tak o tomhle žánru dá říci.. Nemohla jsem se odtrhnout a hltala jednu stránku za druhou.. Neskutečně silný příběh! ❤️

Mudry
21.10.2020 4 z 5

Rozhodně čtivé ! Pravdou je, že náhod bylo mnoho. Na druhou stranu, skutečné příběhy z Osvětimi a jiných táborů (např.Rudolf Vrba ,Shlomo Venezia ,Filip Müller a další...), vypovídají právě o tom, že za přežitím stála hlavně řada šťastných náhod.

Nestorkea
14.10.2020 2 z 5

(SPOILER) Pro někoho, kdo se o tématiku koncentračních táborů nezajímá, bude kniha určitě skvělá. Já už mám ale trochu načteno a v jinak pěkně ubíhajícím ději mě bohužel velmi rušily mnohé nepřesnosti. Dílo na mne působí jako akční americký film, s nešťastnou láskou, zvraty v pravý čas, vhodně načasovanými hlubokými myšlenkami.
Bohužel ale... Dialogy mezi vězni a dozorci by takhle určitě neprobíhaly. Opravdu by bylo možné, aby velitelova manželka pomáhala v nemocnici? Zamilovala by se (a dokonce měla poměr!) do mladšího Žida? Pomáhali by vězni někomu, koho vůbec neznali? "Probouzel by se blok pozvolna k životu?" Ptali by se dozorčí vězně na jméno, nebo spíš na jeho číslo? Vážně by Leisa nechtěla opustit tábor, protože tam má kamarádky?! A tak dále..
Pokud chce někdo psát o pobytu v koncentráku, měl by si zjistit, jak to tam opravdu chodilo. A osvěžit si historická fakta. Když jsem se dočetla, že Vrba a Wetzler byli Češi, zcela to můj vztah ke knize změnilo..
2,5 hvězdy - za čtivost.

JerryDexter
05.09.2020 5 z 5

Jeden z nejsilnějších příběhů, co jsem kdy četl.

Jana283
15.07.2020 1 z 5

Těch šťastných a málo pravděpodobných náhod bylo víc než mnoho. Jinak plně sdílím názor LenkaGonn.

LenkaGonn
27.06.2020 3 z 5

Já vlastně ani nevím co na to přesně říct. Je to čtivé. pokud se k tomu budu stavět jako ke knize, která si pomohla příběhy z koncentračího tábora, tak dám 3 hvězdičky. Moje pocity jsou velice rozpolcené. Konec byl napínavý, ale asi mi vadilo, že koncentrační tábory bylo hrozné místo a nemělo by o nich být psáno v knihách, kde je příběh vymyšlený.