Jediná pravda

Jediná pravda https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184996/jedina-pravda-184996.jpg 3 34 11

Je půlnoc a nad skanskou plání zuří sněhová bouře, když Joelu Lindgrenovi zazvoní telefon. Volá mu jeho otec Marten, s nímž Joel už víc než dvacet let nepromluvil. Joel zoufalé volání nedokáže ignorovat a v psím počasí se s námahou vydá na cestu k opuštěnému domku u Tomelilly, kde kdysi vyrůstal. Tam objeví otce, jak visí na háku u stropu. Na stěnu někdo červeně namaloval slova: Ghadab Allah – Hněv boží... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

En enda sanning , 2012


více info...

Přidat komentář

lydieh
16.08.2019 1 z 5

Další z dlouhé řady severských krimi s motivem islámských přistěhovalců navíc, celkově ale jen průměrný thriller... Plus za nečekané rozuzlení!

twiggynka
16.07.2019 2 z 5

Kniha mě nějak nebavila... dlouho jsem nečetla knihu takhle s donucením...


lydieh
15.03.2019 1 z 5

Za mne také jen 3*, děj poněkud rozvleklý a místy i nelogické scény, ale plus body za nečekané rozuzlení :) Ovšem tak špatný překlad do češtiny jsem už dlouho nečetla...
Vím, že překládat literaturu je obtížné, ale od toho snad má mít nakladatelství korektury, aby upravilo text překladu... Tady nejspíš korektury nikdo neprovedl, češtinářských "perel" typu "zaklapla oči", "štípla se do šunky" apod. jsou v knize desítky, někdy je to až úsměvné :)

haki34
28.10.2018 4 z 5

severský chlad,, sníh, zloba... strach... kromě věčného severského prokletí ve formě deprese, alkoholu a násilí se opět vynořuje téma terorismu, islámského radikalismu...
umírá Marten, který ale vlastně umíral na rakovinu, a pátráme po pachateli... pokus nasměrovat pátrání směr islamisté se zdá takový jasný, že to určitě nebude pravda...ale kdo tedy ?? jeho syn ?? jeho kumpání z pochybných kšeftů ? manželé a partneři jeho milenek ?? zhrzené milenky ?? možností je hodně...a vrah... možná překvapí..mně až tak ne :))
zároveň spoznáváme dilemataa životní příběh syna Joela, který zjišťuje, že otec asi nebyl až taková špína a poprvé kromě nenávisti a bolesti objevuje soucit....
Fatima, policistka s kořeny v Libanonu...vyrůstající ve Švédsku jako součást nové multikulturní společosti..hledající ztracený domov v studené krajině...

mně se líbila moc...temnota, napětí, několik možností rozuzlení a kousek světla v nehostinné severské zimě.

p.s. opět knížka, po které máte pocit, že 98% seveřanů chlastá, droguje, trpí depresí, osamělostí a chová se poněkud sebedestrukčně ;)

JaneTrafy
27.09.2018 3 z 5

Knížka nebyla špatná, ale trvalo mi, než jsem se do děje vložila. Sice až ke konci jsem tušila, kdo je vrahem, ale to jen díky pár slovům. Jinak je to zajímavý příběh, ale když mě zaujal něco za půlkou, tak nemohu dát víc hvězdiček než jen tři.

stju
20.06.2018 2 z 5

Snažila jsem se, a moc, místy se mi kniha zdála zajímavá, nechtěla jsem to vzdát. Ale nakonec jsem to vážně vzdala. Příběh mi připadal hrozně rozvláčný, zdlouhavý, abych se v něm zorientovala, musela jsem se při každém novém čtení vracet zpět, o čem jsem to vlastně minule četla...

SilvieSisinka
13.06.2018 3 z 5

Nejslabší dílo autora.Kniha nebyla špatná,ale nějak mě nedostala.Snad další bude lepší ;-)

whiolet
21.03.2017 2 z 5

První knihu, kterou jsem četla od tohoto autora byla " Velké srdce Mika Larsona" a byla jsem nadšená! Toto je druhá kniha a jsem naopak velmi zklamaná.
Děj mi přišel nezáživný, strašně se to vleklo a ačkoliv je téma aktuální, postrádala jsem tam více akce. Bohužel i konec byl předvídatelný a jakoby vycucaný z prstu.
Celkový dojem z knihy mám takový, že autor se ztratil v myšlence co nám hrozí od islámských fanatiků a zapomněl, že píše detektivku.

aktak1203
29.07.2016 3 z 5

Nevím, mě kniha moc nezaujala. Ano není to jedna z těch klasických morbidních severských detektivek a zabývá se aktuální otázkou v dnešní době, ale závěr byl předvídatelný a nějak mi chybělo napětí. Řekla bych spíš, že je to taková skoro detektivka.

Sarah01
17.10.2015 4 z 5

Téma v současné době vice než aktuální, od začátku jsem čekala takový závěr, ale přesto autor překvapil a nevyzněl jako typická dnešní západní proimigrantska propaganda, to by mě zklamal. Naopak upozorňuje na nedostatky a nebezpečí, na možné hrozby. Doporučuji přečíst zvláště těm, kteří v tomto tápaji a potřebují nějaké vysvětlení, něco, čeho by se mohli chytit v tomto chaosu.

Evik30
16.10.2014

O hodně lepší kniha než Velké srdce Mike Larssona. Přečetla jsem ji s přestávkama za 4 dny. I když tyto typy kriminálek moc nečtu do téhle jsem se začetla. Řeší se v ní vztahy, zapeklité situace a vražda staršího muže kterou policajti přisuzujou na vrub teroristům. Vše ale není takové jak to vypadá!

Štítky knihy

švédská literatura severská krimi švédské detektivky

Autorovy další knížky

Olle Lönnaeus
švédská, 1957
2012  78%Za co se pyká
2013  66%Velké srdce Mika Larssona
2015  78%Osudový dluh
2013  60%Jediná pravda

Kniha Jediná pravda je v

Přečtených44x
Doporučených1x
Knihotéce22x
Chystám se číst16x
Chci si koupit4x