Jedenáct prezidentů

Jedenáct prezidentů https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152288/jedenact-prezidentu-152288.jpg 4 27 9

Soubor portrétů všech mužů, kteří se vystřídali od roku 1918 na Pražském hradě v nejvyšší státní funkci – od prezidenta Osvoboditele Tomáše Garriguea Masaryka až po již třetího demokratického prezidenta zvoleného po listopadu 1989. Autor si všímá dětství a mládí státníků, sleduje jejich osudy v profesní, politické i soukromé sféře. Čtivé příběhy ze zákulisí životů prezidentů oživují i nejznámější vtipy, které se o nich vyprávěly či vyprávějí.... celý text

Přidat komentář

radimch
18.12.2021 4 z 5

Stručné životopisy všech našich mužů v čele pěkně pohromadě.

SilverEx
17.04.2021 4 z 5

Kniha byla zajímavým pohledem do historie našich prezidentů. Myslím, že každý by měl znát prezidenty, kteří stály v čele jeho státu a nikoliv je umět maximálně vyjmenovat.


Lukyn96
28.08.2020 4 z 5

Poučná kniha obsahující medailonky všech prezidentů českého státu. Osobnosti zastávající svůj úřad lépe či hůře, v klidnějších i turbulentnějších časech naší historie. Nikdo z nich se nevyvaroval chybám. Ti demokraticky smýšlející si zaslouží náš respekt a odpuštění některých pochybení.

ivanaci
28.12.2019 4 z 5

Dobrá kniha

Kačudovič
08.10.2018 5 z 5

Za mě spokojenost. Přiznávám, že kromě samotného funkčního období některých prezidentů jsem o nich zas tak moc nevěděl. Takže z tohoto hlediska mám o něco rozšířené obzory.

Jinak vidím, že nejvíce kontroverzí vzbuzuje paradoxně náš současný prezident.
Na jednu stranu chápu, že označit jeho voliče víceméně za "sociálně, ekonomicky i vzdělanostně nejnižší vrstvy" je poněkud kontroverzní myšlenka.
Na tu druhou přiznávám bez mučení - mě to jako jeho "nevoliče" docela pobavilo :-)

zuzka9813
06.09.2018 4 z 5

Opravdu hodně dobrá kniha

iceVS
25.07.2018 5 z 5

Nevím, zda současné vydání (2018) je totožné s prvním. Ovšem na rozdíl od níže uvedených příspěvků, já jsem knihou nadšena. Ucelený, jednotný pohled, v rozsahu tak akorát. Není to krátký časopisový formát, ale zároveň ani rozsáhlá bibliografie. Co mi malinko vadilo - u každého prezidenta by bylo fajn, kdyby autor uvedl v záhlaví kapitoly i jeho funkční období. A u prezidenta Beneše mi chyběla alespoň zmínka o jeho druhém zvolení. To ví přece málokdo. Dovolím si jedno zamyšlení. Obtěžovala jsem své okolí dotazem, zda dotyční dokážou vyjmenovat naše prezidenty. Málokdo dá dohromady aspoň nadpoloviční většinu a nikdo je nevyjmenuje komplet a ve správném pořadí. Přijde mi to v době, kdy má každý plná ústa lásky k vlasti, trochu smutné. Mě prostě tato kniha obohatila a děkuji autorovi. A dotaz k předchozím příspěvkům - fakt jste ještě nezměnili názor na MZ...?

martin4563
06.12.2015 2 z 5

Tuto knihu hodnotit je tak trochu za trest. Publikace neobsahuje moc novinek o hlavách státu, snad jen u Háchy, druhá mnohem horší věc je ta, že autor udělal ze Zemana krále korupce, což Zeman není, na knize je vidět, že objektivnost je pro pana Budínského pojem cizí.
Kniha mě neoslnila, moc nedoporučuji.

koubin007
07.01.2014 2 z 5

Musím upřímně říct, že mě kniha v závěru dost šokovala.
Jedná se o celkem stručný přehled všech dosavadních prezidentů. Jsou psány, s ohledem na velký objem knihy, poměrně stručně. Některé životopisy jsou strhující, (Hácha, Gottwald) a jiné fádní (Novotný). Ale jeden je naprosto odlišný a to je Zeman! Tedy zde se autor vyřádil. Když řeknu, že Zemana vylíčil jako netvora, populistu, lháře, podvodníka a burana z Vysočiny co objímá stromy a lže kudy chodí, budu ještě velmi citlivý. Ale prakticky nic pozitivního o něm nenapsal. Prostě, tady to autor trochu „přeťápnul“. Chápu, že jako žurnalista ho nemá v lásce, ale ani obludný vrah a nohsled Stalina Gottwald, zde nebyl vylíčen s takovým despektem.