Jeden mrtvý navíc

Jeden mrtvý navíc https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43181/bmid_jeden-mrtvy-navic-Rno-43181.jpg 4 202 41

Druhý případ bratra Cadfaela. Píše se rok 1138. Král Štěpán se právě zmocnil vlády nad Anglií na úkor své sestřenice Matyldy a trestá každého, kdo stál na její straně. Pohroma se nevyhne ani městu Shrewsbury, kde je ortel vynesen nad čtyřiadevadesáti vzbouřenci. Úkolu zaopatřit mrtvé se ujme bratr Cadfael, mnich bylinkář ze zdejšího benediktinského kláštera, záhy však zjistí, že mrtvol je devadesát pět jedna tedy přebývá. Od toho okamžiku podniká Cadfael dobrodružné pátrání jak po lstivém vrahovi, tak po pokladu vzbouřeného šlechtice FitzAlana. Věrného pomocníka přitom dostává v osobě mladé Godith, která se pro svoji příslušnost k rodině Štěpánových protivníků musí v klášteře skrývat před královými pacholky i před svým tajemným a vychytralým snoubencem. Že by vrahem byl on? Nebo někdo jiný z královy družiny?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

One Corpse Too Many , 1979


více info...

Přidat komentář

Ulala
07.04.2024 5 z 5

Jsem ráda, že začaly vycházet opět první díly této série, které ještě nemám ve své sbírce a ve kterých se dozvídám něco o začátcích, tady například o vzniku přátelství mezi bratrem Cadfaelem a Hughem Beringarem. Baví mně také ta trocha historie roku 1138 a bojů mezi králem Štěpánem a císařovnou Matyldou. Prostě je to příběh, který se čte s lehkostí a radostí, že i tehdy existovali lidé, kterým záleží na pravdě a spravedlnosti

Corso
28.03.2024 3 z 5

Toto nebude moj salok kavy. Ci caju. Vsetko mozne okolo sa opisuje, postavy su fajn, ale je to take.... no detektivka podla mojho gusta to nie je. Skor taka historicka minifreska a v nej, popri lubostnych, vojenskych, a vselijakych linkach aj zahada 95. mrtvoly. Dva krat som sa dostal tak do polovice, a stratil som chut. Seriu opustam, mozno k tomu prispieva aj fakt ze ma cakaju ine knihy na ktore sa tesim, a teda ze sa mi ich uz fakt nakopilo.


DodyF
03.01.2024 5 z 5

V tomto díle je oproti prvnímu dílu silnější vztahová linka, detektivka je jen jednou z částí příběhu. Kniha se tentokrát soustřeďuje na velké dějiny procházející městečkem a dozvíme se i o institutu soubojů v rámci výkonu tehdejšího práva.

Korsika
16.08.2023 5 z 5

Mám prostředí kláštera, které autorka vytvořila moc ráda. I zde se opět setkáváme s laskavým humorem a zajímavými charaktery místních lidí i mnichů. Mrtvých je tu tentokrát opravdu mnoho, a přesto zde více než v jiných příbězích bratra Cadfaela vyniká romantická linka.

Bedřich63
21.07.2023 5 z 5

Jak už jsem psal u prvního dílu, jsem rád, že jsem si pro sebe tuto sérii zde na DK u svých oblíbených čtenářů našel.
I druhý případ mě hodně zaujal. Autorka výborně popisuje prostředí Anglie 12. st., mistrně dokáže vykreslit jednotlivé charaktery osob a vztahy mezi nimi a seznámit čtenáře s mnoha detaily tehdejšího těžkého života.
Zápletka zajímavá, od určité chvíle vše vypadá jasně, jde jen o to získat důkaz a usvědčit pachatele vraždy. Že by to ale bylo až tak jednoduché? Jistě ne.
Takže za mě plný počet * a další díly si určitě nenechám ujít. Doufám, že v knihovně mají kompletní řadu.

stanislava9718
17.05.2023

Tento 2. díl - Jeden mrtvý navíc, se mi líbil víc než ten první. Byl i zfilmovaný a možno i ten film tomu dílu dal plus za mě. Příběh z doby boje o moc mezi Matyldou a Štěpánem měl zápletku a objevil se Hugh Beringar, zpočátku přísný, ale společně s Cadfaelem, vše vyřeší.

madem
07.05.2023 3 z 5

Pro mě první setkání s bratrem Cadfaelem. Dost dlouho mi trvalo, než jsem se začetla. Ztrácela jsem se i v tak jednoduchém ději. Prostě mi nesedl styl vyprávění. Pak se to zlomilo a konec mi rychle utekl.

kolacky
03.03.2023 5 z 5

Na scénu vstupuje Hugh Beringar! Opětovné čtení oblíbené série.

PREBURDA
24.01.2023 5 z 5

Příjemné historické detektivní počtení. Děj vás vtáhne do knihy a prožíváte příběh se všemi aktéry společně.

Bakana
09.01.2023 5 z 5

Až na tu dvojitou love story, na můj vkus zbytečně předvídatelné a patetické, skvělý příběh. Napínavé, hlavního padoucha bych tedy netipovala (ale v tomhle jsem vždycky úplně mimo), a z Hugha, který mi připadal hodně ambivalentní, se nakonec vyklubal velkorysý sympaťák. Asi to nebude moje poslední knížka z téhle série.

Allena24
02.10.2022 5 z 5

Poslouchala jsem audioknihu parádně namluvenou Pavlem Soukupem. Pro mne úžasné znovushledání s bratrem Cadfaelem. Opakování příběhu po letech bylo milé až pohádkové.

malpet
25.07.2022 4 z 5

Historické detektivky nejsou zrovna můj šálek čaje, ale když už jsem se k téhle knize dostal ve formě mluveného slova, dal jsem jí šanci, a rozhodně nelituju. 4 hvězdičky.

E_Lan
21.05.2022 4 z 5

Velmi milé zábavné překvapení. Tento druh příběhů nevyhledávám, ale toto je příjemné lehké čtení se sympatickými hrdiny i zloduchy. Super! Navíc v audio verzi od pana Soukupa výborně namluvené.

betička
12.05.2022 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, kterou s velkou bravurou čte Pavel Soukup. I když se v ději objevuje docela dost mrtvých, tak kniha působí velmi poklidně. Nejasný případ řeší bratr Cadfael s nadhledem a rozvahou. Postupnými malými krůčky rozkrývá to co mělo zůstat skryto. Ukazuje se zde, že i člověk, který celý život žije počestný život se může díky příležitosti dostat se k majetku/pokladu, zcela změnit a uchýlit se k podlému činu a pak se divit ci to vše tím jedním činem umožní a zaplétat se do toho víc a víc.

momo01
03.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Moudře poklidná detektivka odehrávající se v městečku Shrewsbury, které skutečně v Anglii existuje a na fotkách vypadá moc krásně. Těšil mě laskavý humor a bavilo sledovat, jak se dva muži snažili přelstít jeden druhého. Autorka popisuje oblečení, jídlo, pití, zvyky, historická fakta, ale nenudí a nepoučuje. Měla jsem pocit jako že tam jsem a vše pozoruji jako film. Můj první, ale určitě ne poslední bratr Cadfael. A to jsem si nikdy nemyslela, že napíšu o nějaké knize z období středověku, že se už těším na další příběh.
Navíc rozhodně můžu jen doporučit skvěle načtenou audioknihu Pavlem Soukupem.

drakamena
13.03.2022 4 z 5

Tato kniha se mi líbila víc než ta první, vlastně mnohem víc. Měla dobrou zápletku, moc sympatické postavy a dokonce i správnou dávku humoru. Líbil se mi hlavně vztah bratra Cadfaela s mladistvým osazenstvem, které si vzal pod svá křídla, především pak zvláštní rivalitu a zároveň přátelství s Hugh Beringarem. Vytvořili skvělou dvojku!

Johana
24.11.2021 5 z 5

Milá a moc chytře vymyšlená historická detektivka s bratrem Cadfaelem. Je to ten díl, kde se dozvíme, jak se náš mnich seznámil s Hughem Beringarem, jak spolu soupeřili a za jakých dramatických, dobrodružných okolností pak uzavřeli přátelství, které vydrželo dlouhá léta a má vliv na spoustu dějů v následujících dílech série.
Příběh je asi tak ve třetí pětině na mne až moc sladký - autorka si užila pár kapitolek jako z červené knihovny. Boj o spravedlivé potrestání lítého vraha pak ale znovu chytí dech, a finále je akční a úchvatné. Velice doporučuji, nejen milovníkům historických detektivek. Je to prostě fajn čtení, zdaleka nad rámec žánru!

Knihu jsem četla ale poslechla jsem si pak na dobrou noc i audioknihu, načtenou Pavlem Soukupem, kterého jako předčitatele miluji. Ani zde mne nezklamal.

alekis
09.11.2021 5 z 5

Bratr Cadfael při vyšetřování získává informace z nejrůznějších zdrojů a tady je to například beznohý, ale všímavý žebrák :-).
Zaujal mě příběh o 94 oběšených obráncích hradu - snažila jsem se, i když ne moc usilovně zjistit, zda to je skutečná událost. Nenašla jsem nic, ale myslím, že to asi je pravda. Musel to být děsuplný masakr a autorka to úsporně, ale jinak hodně živě dokázala popsat. Ovšem, v lidské historii není nouze o hrozné události, takže mě sice smrt tolika zdravých schopných lidí rozesmutňuje, ale neudivuje.
V tomto díle se Cadfael také seznámí a posléze spřátelí s druhou výraznou postavou série, budoucím šerifem Hughem Beringarem... a příběhy ze starých časů mohou pokračovat dál... :-)

Naias
13.08.2021 3 z 5

Ak to porovnám s prvým dielom, v podstate je to to isté v bledomodrom, zase som sa z histórie príliš veľa nedozvedela. Pred detailným popisom miestnej krajiny by som dala prednosť detailnému popisu života miestnych ľudí a to nehovorím o tom, že na detektívne pátranie by stačil tak tucet strán. Kniha je to zaujímavá a brat Cadfael je osobnosť, ale ja som čakala historickú detektívku a nie historickú dobrodružku, navyše s mierne presladenou milostnou linkou a melodramatickým vopred jasným koncom.

cukrovka
03.06.2021 4 z 5

Velmi čtivá a zajímavá historická detektivka.