Jeď!

Jeď! https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241720/bmid_jed-4rq-241720.jpg 4 31 9

Román amerického prozaika Johna Clellona Holmese Jeď! je, jak se říkává, ztraceným diamantem, a to nejen pro své literární kvality. Děj, zasazený do New Yorku konce 40. let, nám přibližuje postavy, důvěrně známé z Kerouacových románů; Holmes ovšem svou strhující výpověď začal psát více než dva roky před svým slavnějším přítelem a vydal ji pět let před klasikou Na cestě. Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William Burroughs, Neal Cassady a řada dalších beatniků zde odhaluje svá nitra, vrhá se do ztřeštěných dobrodružství, miluje, šílí a oddává se životu ve všech jeho formách. „Pokud chcete porozumět tomu, co Allen Ginsberg mínil veršem o ,nejlepších hlavách své generace‘, Jeď! je knihou, která vám to řekne,“ napsal básník Kenneth Rexroth. Slavní protagonisté beat generation jsou přitom v Holmesově románu představeni v jiném světle, než je obvykle známe – platí to hlavně pro Kerouaca a Cassadyho, ale i pro hlavního hrdinu Ginsberga, v té době zcela neznámého básníka, zmítaného nejistotami i strachem z šílenství, Ginsberga z doby ještě před Kvílením, Ginsberga hledajícího vlastní hlas. Román Jeď! představuje nezaujatý záznam sebedestruktivních rituálů jedné generace; vznikl na základě deníků a je historicky velice věrný; poslouží jako nejen další příspěvek do ikonografie beat generation, ale lze jej právem zařadit k trojici nejvýznamnějších děl beat generation, tedy ke Kerouacovu Na cestě, Ginsbergovu Kvílení a Burroughsovu Nahému obědu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Go! , 1952


více info...

Přidat komentář

ozzak
10.04.2021 5 z 5

první beatnický román. skvělá knížka

bob0985
30.12.2019 4 z 5

Hodnotil bych knihu na 3,5 hvězdičky. Proč? Byla napsaná celkem dobře a poměrně bavila, ale zase se nedá říct, že by zanechala takový dojem. Na druhou stranu však má svou hodnotu v beatnické literatuře, a to ji nelze upřít. Líbil se mi odstup autora a občas i hodnocení situací prostřednictvím hrdiny...


gan112
08.09.2019 4 z 5

Nie celkom insidersky pohĺad na beat. Rozhodne najpremyšlavejšie dielo beatu čo som čítal a tiež s najlepšou vetnou skladbou. Obrovská dokumentárne hodnota diela neprevyšuje jeho kvalitu, a to je fakt. Po prečítaní sa mi opäť zmenil náhľad na beat. Skvelé.

furt_kofein
20.06.2019 5 z 5

startovací kabely pro mou milovanou beatnickou generaci. Naprosto jsem se bavil a tím nespoutaným způsobem jejich života se nechal strhnout! Plný počet!

Strnady095
02.01.2019 4 z 5

... souhlasím s oficiálním komentářem - Na cestě, Nahý oběd a Jeď! je pro "studium" beat generation nutnost ...

Delicius
23.02.2018

Překvapivě dost dobré. Zpočátku jsem si říkal, proboha Ginsberg byl asi pěkně otravný, až postupně se z něj rodil myškinovský hrdina, kterého zbožňuju. Na druhou stranu k němu byl Holmes mnohem milejší, laskavější než později Kerouc, protože např. z dharmových tuláků si pamatuju jen Ginsberga jakožto týpka jenž s Petrem chodil dokola a na každé párty se svlíkal do naha.
Bylo prazvláštní sledovat Hobbse a Kathryn, jak nahlédají do světa beatníků, pořád trochu bokem, jen zkouší aké ty jejich zkušenosti jsou, protože ještě nepropadli beatnictví.

Mám pocit, že zatím v každé knize z New Yorku, kterou jsem četl se hrozně chlastá. Zajímalo by mě, kdo jsou větší alkoholici, my češi, nebo zda newyorčané...

PerlaSch.
24.08.2017 5 z 5

Knihu jsem přečetla snad se zatajeným dechem. Právě pro tu autentičnost a biografické prvky, atmosféru doby i charaktery postav, které vlastně tak trochu znám skrze jejich budoucí tvorbu. Vřele doporučuji všem, které oslovuje beat generation.

MagdaFish
30.06.2017

Nezačetla jsem se a nedočetla. Je poznat, že román je psán na základě deníků. Na mě to je moc dokumentární a popisné. Chybí mi tu lehkost. Možná někdy příště.

puml
03.05.2017 5 z 5

Výborný beatnický román, který postrádá takovou tu slovní rozevlátost ostatních beatníků, ale za to přináší až dokumentární popis začátků "beat generation" na konci 40. let, když to byli ještě pěkný cucáci, co se rvali se životem v NY, chodili na večírky, páchali ztřeštěnosti a uvažovali jak postavy z Dostojevského. Má to spád, má to grády a z dnešího hlediska jsou některé charakteristiky postav až prorocké (psáno 1952 tedy několik let před Na cestě a Kvílením). Pro mě osobně zatím nejlepší beatový román, a to asi hlavně díky té autentičnosti a dokumentárnosti, narozdíl od někdy až příliš okázalé slovní záplavě Kerouaca, Burroughse a Gisnberga. Doporučuji.

Štítky knihy

americká literatura Beat generation, beatnici

Autorovy knížky

John Clellon Holmes
americká, 1926 - 1988
2016  80%Jeď!

Kniha Jeď! je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce24x
Chystám se číst30x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x