Plavčík Jean - část 1.

Plavčík Jean - část 1. https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145845/bmid_plavcik-jean-cast-1-SCb-145845.jpg 5 24 4

Mladý hugenotský šlechtic, Jean de Conti, jako jediný přežije vyvraždění své rodiny, které mají na svědomí určité kruhy mocných z pařížského Louveru a Versailles, snažící se vymýtit protestantismus ze země. Hrabě de Conti však mezi mrtvými není a to situaci komplikuje...

Přidat komentář

heliiinka
26.06.2023 2 z 5

Docela prvoplánové, ale vlastně proč ne. Příběh je trošku upozaděn, aby bylo dost prostoru pro křesťanskou tematiku. Hlavní postavy jsou milé, ale kniha pro děti to není. Je tam totiž hodně smrti, ale pro dospělé je kniha zase moc jednoduchá.
Jsem z knihy rozpačitá, protože je celá tak v rozporu. Je to lehké čtení na dovolenou, tam nevadí, že není úplně učesaná.

andrea7459
04.08.2019 5 z 5

Kniha byla velmi čtivá, četla jsem před x lety a stále si vybavuji některé pasáže. Moc příjemné čtení.


Galadwen
25.04.2018 3 z 5

Napsáno docela slušně - román má v podstatě dvě části propojené postavou hlavního hrdiny, v každé z nich vystupují odlišné vedlejší postavy. První, delší se odehrává na moři, druhá v Paříži a Francii obecně. Ovšem asi stárnu, ale Jean Conti je na mne až moc velký Mirek Dušín, než aby byl uvěřitelný. Napětí v knize moc nefunguje kvůli všudypřítomnému náboženskému faktoru - jak máme věřit, že postavám reálně hrozí nebezpečí, když jim stačí modlit se, věřit a Bůh jim pomůže? Jsem ta poslední, kdo by neuznával, že k 17. století náboženství patří, ale čeho je moc... Chvílemi mi kniha připadala spíš jako náboženská agitka než dobrodružný román, a navíc velmi nevyrovnaná - hugenoti jsou věrní, čestní a spravedliví, katolíci zrádci, modloslužebníci a netolerantní intrikáni. Takže smíšené pocity.

buccaneerka
30.07.2016 5 z 5

Nádherný historický román pro děti i dospělé. Velká škoda, že momentálně všude vyprodaný, ale příští rok se možná chystá dotisk.

Štítky knihy

17. století Francie hugenoti

Autoři knihy

Pavel Dolejší
česká, 1956

Kniha Plavčík Jean - část 1. je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce24x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x