Je Bůh matematik?

Je Bůh matematik? https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41741/bmid_je-buh-matematik-062-41741.jpg 4 17 5

Řídí se svět matematikou, která do něj byla předem vložena a my ji jenom objevujeme, nebo si matematiku vytvořili lidé jako jeden z nástrojů k poznávání světa? Jinak řečeno, je matematika dílem Boha či přírody, pevně vetkaným do struktury vesmíru, jak říkají následovníci Platóna, anebo pouhým výtvorem lidí? Toto prastaré dilema ve své nové knize Je Bůh matematik? podrobuje zkoumání astrofyzik a popularizátor vědy Mario Livio. Ve snaze dobrat se odpovědi nás přístupnou formou provádí světem matematického myšlení od Pythagora přes největší postavy dějin matematiky a fyziky až po dnešek. Ukazuje přitom, jak matematika se svými zarážejícími otázkami a důvtipnými odpověďmi neustále prohlubuje naše poznání světa a vesmíru.... celý text

Literatura naučná Věda Matematika a logika
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Is God a Mathematician? , 2009


více info...

Přidat komentář

anonymní.Ilja
17.12.2021 5 z 5

Velice příjmeně zpracovaný přehled vývoje matematiky, přehled významných kontributorů, kteří se podíleli na velkých krocích v jejím vývoji. Musím říct, že si nedovedu představit, že bych tuto knihu četl bez své matematiky obstojně vysokoškolské, díky které jsem dokázal mnoho informací pochopit a vstřebat. Pokud čekáte od této knihy, že vám poví něco o Bohu, není to kniha pro vás. Pokud vás zajímá matematika, její vývoj a její vztah k lidem a vesmíru, pak ji mohu doporučit.

jaroiva
21.07.2020 3 z 5

Připadalo mi, jako bych se vrátila na vysokou. Ty matematické disciplíny, které mě nebavily tam, mě nebavily ani tady, a ty, které mě bavily, mi připadaly tady málo rozvedené :)
Vlastně jsem nepochopila, pro koho je kniha určena.

A taky jsem čekala, že se bude víc věnovat spojení matematiky a boha. Byl tu sice letmo zmíněn Descartův důkaz existence boha, ale to opravdu jen letmo.
Jinak jde o pěkný průřez historií matematiky.
Proto bych knížku asi překřtila na "Stručné dějiny matematiky".


Eldar80
21.01.2014 3 z 5

Z knihy jsem zklamaný, protože se spíš jedná o určitý historický přehled jak se filozofie vyrovnávala s postupně větší a větší schopností matematiky popsat vnější svět. Očekával jsem, že kniha bude mít podle názvu poněkud více náboženštější charakter, ale místo toho se hlavně řeší, zda je matematika objevována nebo pouze vytvářena.
Hodnocení pro toho kdo očekává spojitost matematiky a Boha je 2 hvězdy a pro lidi, které zajímá historický vývoj matematiky 4 hvězdy. 60%

Humpa
16.09.2013 3 z 5

Zázrak to možná není, ale pár zajímavostí, které vás donutí přemýšlet, tam najdete. Více na http://martinhumpolec.cz/A55BE2/Blog.nsf/dx/je-buh-matematik-mario-livio.htm

Hrabě Von Ljon
10.07.2013 4 z 5

Další z řady odborně neodborných výtahů z wikipedie, které Livio a Kakao posilájí do éteru. Cesta po stopách významných matematiků plná prázdných myšlenek a fantazírováni o hovnech. Kniha se sice tváří jako vzdělávací literatura, ale ve skutečnosti je určená pro 30 leté panice, kteří touží po splynutí duší s jednou z mnoha zamindrákováných pseudointelektuálek pohybujících se v MHD především při pauze na oběd.
Přesto se ale po přečtení nebudete cítit intelektuálně znásilnění ztopořeným homoupírem, vaše IQ bude minimálně stagnovat na svojí pateticky nízké hodnotě a získate spoustu nových informací, které se vám budou hodit při kariéře krotitele idiotů s Downovým syndromem.

Štítky knihy

fyzika matematika

Autorovy další knížky

Mario Livio
izraelská, 1945
2006  87%Zlatý řez
2010  78%Je Bůh matematik?
2008  80%Neřešitelná rovnice
2014  76%Geniální omyly – Od Darwina k Einsteinovi

Kniha Je Bůh matematik? je v

Právě čtených2x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce41x
Chystám se číst31x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x