Jde sem lesem - Bylinková pohádka

Jde sem lesem - Bylinková pohádka https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304992/mid_jde-sem-lesem-bylinkova-pohadka-Lpc-304992.jpg 5 81 24

Cesta lesem se stala pro malého chlapce Toníka napínavým dobrodružstvím a přinesla mu také seznámení s některými léčivými rostlinami. Chlapec tráví prázdniny na venkově u babičky, a protože se nechoval příliš dobře, musí za trest nevědomky překročit bludný kořen a ztratí se v lese. Čtenář sleduje Toníkovo napínavé dobrodružství s panenkami z květin a skřítky, kteří se mu snaží pomoci najít cestu z tajemného hvozdu. Děti se při četbě seznámí s některými léčivými rostlinami, pochopí, že každá rostlina má na světě své místo, a poznají také, že řada rostlin může být pro lidi užitečná. Aby si získané poznatky upevnily, mohou si společně s rodiči zodpovědět otázky na konci každé kapitoly. V poznávání rostlin dětem pomáhají názorné ilustrace. Kniha je určena dětem mladšího školního věku, k předčítání i předškolákům, jejich rodičům a učitelkám mateřských škol.... celý text

Přidat komentář

Luciluc
07.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Knížka čtená dceři. Vybrala si ji v knihovně. Koncept knihy jsme znaly už z titulu Mizící hmyzíci, takže jsme se obě těšily na kvízy na konci každé kapitoly. Já jsem obecně fanynkou bylinkových pohádek a zde se mi líbil výběr bylinek - měsíček, ostružiník, jitrocel, levandule, medvědí česnek, heřmánek, kostival, šalvěj, kopřiva, meduňka. Bylo zde i propojení s pověstí, o Krákorci a loupeživém rytíři, dcerku dějová linka o Bolemilovi hodně zaujala. Za mě se jen zbytečně často opakoval stejný motiv těžkých kroků a chrastění kovu o kov, ale asi to mělo udržovat napětí. Další věcí, nad kterou jsem se pozastavila, byla samotná zápletka. Chápu, že autorka potřebovala nějaký důvod k tomu, aby lesní skřet dal Toníkovi do cesty bludný kořen. Souzním s myšlenkou edukovat děti v tom, že se v lese mají chovat tiše (líbilo se mi i přirovnání, že dětem taky nikdo nechodí křičet do pokojíčku), ale přišla mi v tom celém nešťastně zvolená emoce, kterou byl vztek. Je škoda, že to vyznělo tak, že mít vztek je špatně a musí za to přijít trest. Emoce by se neměly potlačovat, hlavně ty negativní (samozřejmě za předpokladu, že osoba neubližuje sobě, ostatním, ani nepáchá nějakou hmotnou škodu), u dětí obzvlášť. Hezká byla i proměna Toníka z městského kluka, který se neuměl zabavit jinak než tabletem a televizí, v kluka, který dokázal ocenit přírodu a její bohatství. 4,5 *

simca9342
11.09.2023 5 z 5

Přečtená loni.

" Kdo jednou vstoupí do lesa
, musí si dát pozor na bludný kořen,.."
To jsou úvodní názvy dvou krátkých kapitol z prázdninového příběhu u babičky. Toník by ale byl raději na tabletu. Za pár dní na venkově pozná, že ani mezi bylinkami není úplně nejhůř a babička, se kterou se ze začátku strašně nudil mu ukáže krásy přírody. Pohádka super, ale díky ilustracím je příběh ještě živější :) V úvodu každé kapitoly jsou krasně namalované různé bylinky a rostliny, v závěru pak malý kvíz, který rozšíří znalosti o přírodě a dané rostlině.


Josh
16.01.2023 5 z 5

Kniha mi připomněla Vílí býlí i Zhoubné houby od R.Sochy. Milý příběh, kde se prolíná realita a pohádka, tentokrát je hlavní hrdina kluk! Poučení zábavnou formou doplňují na konci každé kapitoly, dle léčivé rostliny otázky, takže děti zjistí, jak dobře poslouchaly. Pro předškoláky a děti v MŠ super! Nádherná grafika Evy Chupíkové a pohádkové bytosti napomohou k zapamatování několika bylinek.

Atlantis
16.01.2023 4 z 5

Celkově mám z knihy pocit určité neučesanosti. Úplně z ní dýchá příjemná atmosféra hlubokého kouzelného lesa, děti se naučí o rostlinkách a i otázky na konci kapitol byly slušné. Jenže nic z toho není dotaženo do pořádného konce. Jedna příběhová linka je naprosto zbytečná, info o bylinkách občas zní jako vytažené z wikipedie a otázky se někdy ptají na věci, které byly jen okrajově zmíněny. Ale celkově převládá pozitivní pocit. 3,5*

Monida
11.01.2023 5 z 5

Velmi podařená kniha paní Krolupperové, celkově se mi líbí, nadchla mě hned od první stránky, jediná věc, která mě mrzí, je, že skřítkové, víly nebo panenky bylinek se málo vyskytují v ději, Toník se s některými potká "jen na chvilku", přijde mi to škoda a bylo by lepší zapojit tyto bytosti více do děje (trávit s nimi více času, víc se o něm dozvědět, atd.)
Celkově však jsem spokojená s knihou, kterou mám doma v knihovně a budu se k ní vracet. Je to skvělý materiál pro práci s dětmi v MŠ, ZŠ a pro rodinné chvíle.

Hanina61
26.07.2022 5 z 5

Pohádka moc hezká, dokonalé letní čtení pro děti i dospěláky... takové milé malé pohlazení duše... ale ještě víc než příběh samotný mi učarovaly ilustrace, kvůli kterým si určitě půjčím další knížky, které svými obrázky vyzdobila paní Eva Chupíková... :-)

Péťa Z.
14.05.2022 5 z 5

Nádherná knížka, kterou jsem četla dětem ve školce před usnutím. Většina se snažila neusnout, aby na konci příběhu mohly odpovídat na otázky. :-) A většinou jsem z této knížky četla ještě další pohádku jako přídavek. :-) A když děti usnuly, já jsem si v knize listovala a prohlížela si překrásné ilustrace.

Knihomolka506
08.05.2022 5 z 5

Přečteno během dvou dnů.
Krásný příběh o tom, že někdy je mnohem lepší jít na výlet nebo někam do přírody než dřepět doma na zadku. Krása přírody čeká na dětské čtenáře nejen na stránkách knihy, ale hlavně venku na čerstvém vzduchu.

milamarus
05.01.2022 5 z 5

Kniha, která má na obálce strom, nalezena. A kdyby jen strom. Ta drobná, soustředěná panenka vedle Toníka je levandulová panenka a to ještě drobnější, rozcuchané stvoření vlevo je skřítek z medvědího česneku. No, nejsou pěkní?! // Děkuji Vám, paní Chupíková, za nádherné ilustrace. Děkuji Vám, Osice, za komentář, který mě ke knížce přivedl. Byl to kouzelný zážitek. Kouzelný a doučovací, co bych to nepřiznala. Proto jsem knihu - i kdyby byla bez kvízů, které čtenáře prověřují a důležité znovu opakují - zařadila mezi naučnou literaturu. Pěkné, moc pěkné! // Jedenáctá příčka obsazena.

-----------------------------------------------------------
ÚRYVEK:
„Je tu krásně,“ řekl Toník skřetovi. Ten spokojeně kráčel vedle něj. Souhlasně přikývl: „Ano, mám opravdu solidní bydlení. Skvělé místo, báječný výhled, dostatek prostoru. Zdravý vzduch a výborná orientace – výhled na sever, jih, východ i západ,“ zasmál se. I Toník se rozesmál. Skřet byl vcelku veselá kopa.

Pokorna_Praha
04.08.2021 5 z 5

Náhodou nalezená kniha a rozhodně stojí za to. Pokud se vaše dítko zajímá o květiny a bylinky, tak s chutí do ní. Velmi čtivá a poučná a HLAVNĚ, dítko si ani nevšimne, že je poučováno, protože to není žádná encyklopedie, ale příběh s nenápadným poučením. I já jsem se dozvěděla spoustu věcí a to mě baví. Člověk by měl mít povědomí co všechno v přírodě je a jak se to dá využít. Rozhodně doporučuji.

Osice
20.04.2021 5 z 5

Kniha, která se snaží dětem ukázat, že tablet a další moderní vymoženosti nejsou všechno. Malý Toník, „typické“ městské dítě musí strávit část prázdnin na vesnici u „nemožné“ babičky.

„Toníka dvakrát nezajímalo, že u babiččiny chalupy je velká zahrada, králíci a slepice. Zato mu dost vadilo, že babička má starou televizi a chytí jenom pět programů. Pět programů a z toho žádný dětský! A hlavně – babička nemá internet!“ :-D

Toník si prázdniny u babičky moc neužívá, vykládá mu o bylinkách, připadá mu pomalá a nudná. A aby toho nebylo málo, podařilo se mu naštvat skřeta, který stráží lesní klid. A ten mu do cesty za trest postavil bludný kořen. Začíná Toníkova cesta lesem, při které potká nejrůznější skřítky a panenky z léčivých rostlin. Díky nim se dozví, kde konkrétní bylinky hledat a k čemu jsou dobré. Jenže Toník tuší, že je tu ještě někdo. A jde sem lesem.

Každá kapitola se nese v duchu jedné léčivé rostlinky. Na úvod se s ní čtenáři mohou seznámit, je tu nakreslená, a ve 4-5 bodech se o ní dozvíme základní informace. Pak následuje část Toníkova dobrodružství, ve kterém na danou rostlinku dojde, a na závěr jsou tady otázky, v nichž si můžete ověřit, kolik jste si toho o bylince zapamatovali. Těšit se můžete na měsíček, ostružiník, jitrocel, levanduli, medvědí česnek, heřmánek, kostival, šalvěj, kopřivu a meduňku.

Při čtení jsem si vzpomněla na svou babičku, také pěstovala měsíček a dělala z něj mastičky. Ale i s dalšími bylinkami máme své zkušenosti, Barunka má tu nejčerstvější s medvědím česnekem, na který chodí na zahrádku k manželovým rodičům:-) Kniha není ale jenom o bylinkách, je i o lese. Představovala jsem si samozřejmě ten náš pošumavský, resp. putkovský, který znám důvěrně z dětství.

Za mě hezká pohádka s důležitým přesahem. Úcta k přírodě, ale i k starému člověku. Jenom proto, že babička neovládá počítač, není „na odpis“, ale může svým vnoučatům nabídnout úplně jiný pohled na svět. Sama vnímám, že jsou moji prarodiče jakousi studnicí, ze které ráda čerpám.

jituliste
08.12.2020 5 z 5

Moc milá kniha pro děti, pohádkové vyprávění o léčivých bylinkách, z každé kapitoly si děti odnesou spoustu informací, které si snadno pamatují právě díky konkrétnímu příběhu. Co mě učarovalo, jsou kresby, takové snové :o)

maminkoutek
15.10.2020 4 z 5

Knížka dětem ukazuje, k čemu jsou dobré bylinky. ???????? Přináší příběh o Toníkovi, který je zvyklý na tablet, televizi a internet, ale najednou musí trávit prázdniny u staromódní babičky někde na okraji lesa.????Zprvu není nadšený, ale pak zjišťuje, co všechno babička umí a jakou mají byliny sílu....

V knize je na začátku každé kapitoly vyobrazena jedna bylina a k ní je uvedeno pár základních informací (pár doslova, je to většinou jen 5 krátkých bodů). Děti se tak seznámí, k čemu vlastně slouží máte, jak poznat levanduli a mnoho dalšího. ☺️ Poté následuje příběh a na konci otázky, které prověří, co si děti zapamatovaly.

slamenka
24.09.2020 5 z 5

Nádherná knížka, dětem se příběh moc líbil a dost si z ní odnesli. Zatím za nás ta nejlepší z této poznávací série od Krolupperové :-)

kristykristy
26.06.2020 4 z 5

Skvělá knížka. Četla jsem dětem ve školce a velmi se jim líbila a s nadšením poslouchaly :)

bacouch
16.12.2019 5 z 5

Od této autorky jsme již četli Mizící hmyzíky a bylo to skvělý. Tohle bylo o trochu méně skvělý, ale pořád zábavný, lehce naučný a krásně ilustrovaný. Děti se zde naučí poznávat základní byliny, jejich použití a léčivé účinky.

Michal_
11.10.2019

Děti pohádky z této knihy - a jim podobných (Zákeřné keře a další) - rády poslouchají. Dobrý nápad, jak lehce naťuknout dnešní nejmladší generaci přírodou. Délka příběhů tak akorát před spaním.
Co bych malinko vyčetl, že by autorka měla v těchto knihách používat správnou terminologii a vyhnout se nepřesným výrazům, které se běžně - ale chybně - v botanickém i zoologickém pojmosloví objevují. Byť je to pro malé děti (právě v tomto věku je třeba naučit se věci pojmenovávat správně).

Bablu
13.09.2019 5 z 5

Dcery zamilovaná kniha, máme ji v audioverzi a slyšeli jsme ji snad desetkrát, je skvěle namluvená Andreou Elsnerovou.

Kulhavá
02.05.2019 5 z 5

Přesně takových příběhů potřebuje dnešní svět více. Dokonalé propojení různých světů - moderní dítě, babička bylinkářka, příroda, fantazie. Ač jsem koupila jako dárek vnukovi, ponechám si knihu ve své knihovně jako "knižní poklad". Vnoučkovi přečtu :-)

123Soňa
05.03.2019

Výborná knížka. Dceři- 5let- se moc líbila. Perfektní propojení naučných informací o léčivkách s dobrodružným příběhem malého Toníka.