Jazyky střední Evropy

Jazyky střední Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472751/bmid_jazyky-stredni-evropy-zVo-472751.jpg 5 1 1

Předkládaná knížka, která vznikla rozšířením autorových přednášek pro studenty bohemistiky a slavistiky, usiluje o to, uvést fakta o konvergentním vývoji jazyků střední Evropy do vzájemných souvislostí – zejm. do souvislostí dějinných. Měl by tak vzniknout stručný a kompaktní úvod do kontextu, ve kterém se jednotlivé jazyky střední Evropy vyvíjely a který utvářel i jejich současný charakter. (Z úvodu.)... celý text

Přidat komentář

matej.kulistak
31.05.2021 5 z 5

Fascinující šíře pohledu, zvláště co se týká přejímek mezi jednotlivými jazyky a jejich vzájemného působení (vezmeme-li v potaz, že střední Evropa je jedna velká křižovatka a kultury i jazyky jejích národů jsou velice různorodé, jde o úkol velmi složitý).
Řeč je o němčině, češtině, horní a dolní lužické srbštině, slovenštině, polštině, maďarštině, slovinštině a chorvatštině, přičemž autor probírá vzájemné vztahy všech těchto jazyků. Nedokážu si představit složitost takové práce.
Pro laika jsou zajímavé vazby češtiny na ostatní jazyky, především výčet různých přejímek, jež bychom často považoval za slova domácí (chléb!) a jejich periodizace.