Jatka č. 5

Jatka č. 5 https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249945/bmid_jatka-c-5-z51-249945.jpg 4 1019 136

Jedno z nejoriginálnějších protiválečných literárních děl všech dob vypráví příběh mladého Američana s německými kořeny, který se za druhé světové války dostal do německého zajetí a přežil fatální bombardování Drážďan, aby se v pozdějším věku dožil situace, kdy přestne být vázán současností a dokáže se přesouvat v čase, což mu není až tak moc platné, neboť ho unesou mimozemšťané a vystaví ho ve své zoo jako exponát člověka dvacátého století.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade: A Duty-Dance with Death , 1969


více info...

Tvurce001
Tvurce001
06.02.2024 5 z 5

..."Tak to chodí..." ;)

vvikingg
vvikingg
16.01.2024 4 z 5

Četl jsem kdysi, když se na dobré knihy ve čtvrtek stály fronty. Po letech přečteno znova a příběh ,, kašpara.. Billy Pilgrima pobavil a přiměl k zamyšlení i po letech, tak to chodí..


Okoslav
Okoslav
06.01.2024 5 z 5

„Same, tady je ta kniha. Je tak krátká a rozvrzaná proto, Same, že o masakru se nic jiného říct nedá. Předpokládá se, že všichni jsou mrtví, že už nikdy nic neřeknou. že už nikdy nebudou nic chtít. Předpokládá se, že po masakru se rozhostí hluboké ticho, a taky tomu tak vždycky je, nemluvě ovšem o ptácích. A co říkají ptáci? Všechno, co se o masakru dá říct, takové věci jako Ptí-píí-ptíp.“

Tváří se to jako sci-fi o muži, kterého unesli mimozemšťané, ve skutečnosti jde ale o čistě protiválečný román, který veškeré sci-fi motivy využívá jen k zobrazení hrůz války. Není náhodou, že hlavní hrdina, který cestuje jednotlivými chvílemi svého života, zažívá zkušenosti ze svého zajetí a bombardování Drážďan vždy v přímém srovnání s jiným svým, podstatně šťastnějším, ale zároveň velmi podobným zážitkem (např. scénka, ve které ho, coby batole, maminka poplácává po umytém bříšku, přichází uprostřed scény s odvšivováním v zajateckém táboře apod.).

Koneckonců, je to přesně tak, jak říkají Trafalmadořané o knihách: „Mezi jednotlivými sděleními žádný určitý vztah není, tedy krom toho, že je autor pečlivě zvolil tak, aby v souhrnném pohledu vytvářely obraz života, jenž je krásný, překvapivý a hluboký. Nemají začátek, střed ani konec, nenajdete v nich napětí, morálku, příčiny a následky. Co na svých knihách milujeme, jsou hlubiny mnoha skvělých okamžiků, viděných v jednu jedinou chvíli.“

Kamcatak
Kamcatak
21.12.2023 5 z 5

"O válce se nic inteligentního říct nedá." Protože takový strašný masakr, jakým je válka, nedává smysl. A proto měl Vonnegut problém napsat svou knihu o bombardování Drážďan, protože co inteligentního by se o něčem tak hrůzném dalo napsat?
A výsledek je rozhodně zajímavý, čtivý, mnohdy nedává smysl (samozřejmě), a nechává za sebou mnoho myšlenek. A rozhodně je to dílo mnohem více inteligentní, než se může zdát. A tak rozdílné od jiných válečných knih. Díky pane Vonnegute, že jste nám tady tohle zanechal.
Určitě si v budoucnu přečtu další jeho knihy.

heavy66
heavy66
19.08.2023 5 z 5

"Derby pak popisoval to neuvěřitelné umělé počasí, které někdy Pozemšťané vytvářejí pro jiné Pozemšťany, když si nepřejí, aby ti druzí Pozemšťané obývali Zemi společně s nimi. V korunách stromů se s příšerným rámusem rozprskávaly šrapnely, vyprávěl, a dolů padal déšť nožů a jehel a žiletek. Pod šrapnelovými hvězdami se křížem krážem honily lesem malé kousíčky olova v měděných pláštích, hvízdaly kolem uší rychleji než zvuk."

Jatka č.5 uvádějí svědectví vojína americké armády Billy Pilgrima o dolech na mrtvoly v Drážďanech. Billy se kvůli tomu vypravil na planetu Tralfamador, aby měl větší nadhled. Taky se stal optikem, aby na to dobře viděl.

"Někteří lidé celý život stavějí domy a kostely, aby je jiní lidé mohli zapálit a zbourat. Jakkoliv je to nepochopitelné, dá se to vysvětlit jako přirozený proces neustálého opakování, protože se to děje odjakživa. Dokonce těm, co zapalují a bourají, ostatní lidé tleskají a oslavují je. Stavitelům netleskají, nebo až dlouho po smrti. Tak to chodí."

alef
alef
02.08.2023 5 z 5

Okamžik,
zrak zahleděný směrem na nekonečno,
otázky, které nedávají smysl.

Žádné otázky, když je řeč o válce, nedávají smysl. Tak to je!
Knížka je plná raněných, na těle i na duši.
Knížka je plná mrtvol, z prohraných i vyhraných bitev.
I šampaňské je mrtvé!
Ve vzduchu se vznáší zvláštní zvuk hudebně nadané sovy a nad hlavou přitom manévruje talíř z Tralfamadoru, manévrující současně prostorem i časem.
Ochromená vůle mlčí, přestože mozek pracuje naplno...
"Proč já?"
"A to je věru pozemšťanská otázka, pane Pilgrime."
"A proč my, když se to tak vezme? A proč vůbec něco?"
"Prostě proto..."

Pokud se dostanete až sem, vaše situace je beznadějná.
Vzdejte se!
Šílenství davů vyhrává! Vyhrává válka která nedává žádný smysl!
Tahle knížka je jí plná, proto je tak zmatená a celá jako by rozvrzaná... "k masakru se totiž nic inteligentního říct nedá".
Proto ten drsný, až na hranici snesitelnosti, cynický humor.
Proto tak absurdní, až na hranici rozpoznatelnosti, logicky nesmyslné situace.

Kurta Vonneguta musíš buď přijmout přesně takového, nebo běž dál!
Tak to chodí!

"Billy nemohl změnit minulost, přítomnost ani budoucnost.
Tak to chodí!"

karnifex
karnifex
12.07.2023 5 z 5

Nesmírně smutná kniha. A nabízí se srovnání s Haškovým Švejkem. Také Vonnegut zde (i když úplně jiným stylem a v mnohem menší míře) při popisu nevysvětlitelných, absurdních a nepochopitelných hrůz války používá humor (jemuž je ale většinou těžké se smát). Do paměti se mi vryly dvě scény: sledování válečného filmu "pozpátku" (str. 66) a přespání v tajemném hostinci na okraji "zmizelých" Drážďan (str. 151) - obě jsou nesmírně silné..

karel0684
karel0684
21.06.2023 5 z 5

Po prvním přečtení této knihy kdysi dávno, ve mne zůstal velmi hluboko nepříjemný pocit z hrůz, které jsou tu popisované... Ty hrůzy jsou však zakryty dalšími linkami vyprávění... A tak je kniha zdánlivě absurdní groteska a zároveň smutný příběh se scifi mimozemskou kapkou.
Člověk má pocit, že autor byl snad sjety, když to psal. Nebo se jen snažil o hluboké sdělení a ošklivost světa skrýt pod něčím, kde člověka na první pohled nepopadne děs a nepřinutí ho k útěku.

Tak to chodí...

lukaskmn1
lukaskmn1
06.06.2023 5 z 5

Velmi dobrá kniha, rozhodně bych ji doporučil. Jsem velmi potěšen, že jsme se o této knize neučili ve škole, takže jsem netušil děj a byl jsem překvapen. Postavy samotné jsou samy o sobě velmi originálně zpracovány a mají svůj nezaměnitelný charakter. Děj je naprosto výborný a tak to chodí.

OdvaznyMladyMuz
OdvaznyMladyMuz
31.05.2023 5 z 5

- "Víte, co říkám lidem, když slyším, že píší knihu proti válce?"
"Ne. Co jim říkáte, Harrisone Starre?"
"Říkám: 'Proč místo toho nepíšete knihu proti ledovcům?'"
Čímž ovšem měl na mysli, že války se dají zastavit asi tak snadno jako ledovce. Já si to myslím taky. -

Jako střepiny z těla raněnýho vojáka vytahuje Kurt Vodněkud střípky ze života jednoho konkrétního Billyho Pilgrima. Vytahuje je celkem náhodně, prostě tak, jak je potká chladná ocel chirurgovy pinzety. Byl to zvláštní ňouma, nekňuba a vošoust tenhle Pilgrim. Hodně toho přežil, hodně toho vytrpěl, často usnul a občas se pochcal.

Čas je v tomhle protiledovcovým románu relativní, vyprávění nelineární a válka je furt stejně na hovno. A dílo zvláštní, až mi připadá vlastně geniální.

E.T.007
E.T.007
11.05.2023 3 z 5

Ďalšia kniha z povinnej literatúry, ktorá sa mi celkom páčila. Príbeh je to veľmi zvláštny, no myslím, že stojí za prečítanie.

LukasB.453
LukasB.453
13.04.2023 5 z 5

(SPOILER) autor je ke čtenáři vlastně strašně nefér. rozehraje si tu emzáckou absurdní grotesku se směšným Billym Pilgrimem, čtenář se směje div mu bránice nepopuká, a najednou se přistihne, jak se směje tomu, jak čtyři hladoví promrzlí muži bloudí několikátý den ve sněhu za frontovou linií, dvěma z nich zbývá jen několik minut života, a jednomu necelý týden a najednou se čtenář začne cítit naprosto hnusně, čemu že se to vlastně směje. a čteme dál, a najednou nevíme, jestli se zrovna smějeme nebo pláčeme.
a nakonec se vrátíme k té nezáživné první kapitole, kde se vlastně nic nedělo a trerou jsme jen tak přeletěli a pochopíme, že autor nemohl jinak.

józi.odkudkam
józi.odkudkam
05.03.2023

Nic z toho co tu píšu nedává moc smysl, ale nebojte, jednou bude, vlastně už to asi smysl dávalo. Channel leklých těl No°5 jinak než vonným asociačním pásmem zpracovat nezvládnu. Hodně divně počmáraná tapeta. Ale tak tapety jsou taky dost divné; dřív si je lidi z nějakého důvodu lepili na zeď; proč? Protože v laboratoři vyvynuli lepidlo na zeď? Jsou zdi domu dospělácké lůno? Proč si za Rudolfa II. muži kladli hlavy na zřasené květiny krejzlíků, nosili těsné legíny a nabírané rukávy? Svět divný byl, bude a normální je jenom teď. Na to dám bombu. Radši dvě. Divná je i tahle knížka a asi dost dobře odráží Vonnegutovy pocity, které v něm vlastně moc ani nejsou, místo nich mu po mozkové pleně běhají pavouci vzpomínek, myšlenek a tak. Cením autorskou upřímnost, takhle to většinou s uměleckou licencí nechodí. Jak vlastně napsat něco o válce, a současně jí neodít v svůdně přiléhavý šat? Nechat nožku v rozparku vidět oko nahrazujícím orgánem ufona? Nedělat příběh? A co rotříštěnost? Roztříštěný byl i bulvár po dešti bonbónů nad Dresdenem, takže jaképak copak. Myslím, že Kurt za válkování kus sebe vypnul a tak teď někde na obláčku kouří Pall Mallky...asi aby našel spínač a ve snaze o změnu ho hodil zpátky. Jenomže to nejde. Může vůbec čuník nejít koridorem? Můžeš mu dát přednášku o jitrnicích, chvíli na tě bude koukat těma svýma smutnýma, blízko u sebe posazenýma očkama a pak půjde dál; sune ho před sebou netečný ledovec dějin. Nejhroznější na Vonnegutově časoletectví je, že už se vše stalo, bylo, nejde odestát, všechno, celý vesmír tu prostě je ve své plnosti, zrození i zániku, vytesaný jak ti prezidenti v reliéfním masívu...alespoň máme jistotu; každý jeden z nás na něm věčně žijeme, jako i věčně hyneme, na věky věků amen. Za mě nejde o protiválečný román, jako spíš o existenciální popis lidského zakoušení osudu.
Kdyby šly dát negativní hvězdy, tak je dám; tohle je fatalisticky bezměsíčná obloha. Mrkněte do ní, třeba jí taky uvidíte. Záhodno by bylo. A jelikož v tmě noci nesvítí krom sýru ani hvězdy, tak je nebudu rozžínat ani já. Dobré to bylo.

PS: Co se zmatků kolem žánrových škatulí týče, jednoduše existenciálně magický realismus.

lazarus
lazarus
24.02.2023 3 z 5

Věděl jsem do čeho jdu. Nezklamalo, jen překvapilo. Ta linka cest časem podle mě neopravňuje řadit Jatka mezi sci-fi literaturu. Mimochodem, hodně rušila dojem z vcelku zajímavé válečné části. I ta mě přišla dost zmatená

Allla9
Allla9
18.02.2023 4 z 5

Hodně zvláštní knížka. Já tento styl literatury nevyhledávám.

debreno
debreno
12.02.2023 5 z 5

Bitúnok. č 5 alebo Detská križiacka výprava; je absurdným, "zbytočným" textom, bez zásadného konceptu, dodržiavania časovej logiky, bez "logického" vyústenia....neviem si predstaviť lepšiu paralelu s vojnou. Dielo, ktoré treba čítať pomaly, so snahou pochopenia nepochopiteľného, iba tak sa dá precítiť. Nepríjemné premýšľanie o tom, či sa Billy zbláznil z vojny alebo ide o sci-fi román by som prirovnal k Dickovmu temnému obrazu, kde bol ten výsledok trochu jasnejší. Ale aj tu to vieme, len nechceme vedieť. Fantastická knižka, ku ktorej sa určite budeme viackrát za život vracať.

Erbik
Erbik
20.01.2023 5 z 5

TOP protiválečný román. Pro mě kultovka.

PeterRainhard
PeterRainhard
12.11.2022 4 z 5

Jepice v jantaru

Román Kurta Vonneguta Jatka č. 5 (napsán r. 1969) není lehká a příjemná četba, která se nachází kdesi na pomezí mezi klasickým a postmoderním románem. Postmoderním, či spíše pozdně moderním jej nazývám proto, že jeho syžet se vzpírá popisu a děj (jak by tomu bylo v klasickém románu) neběží rovnou čarou k cíli, nenalezneme v něm žádnou rovnou cestu s ukazateli narodil se -žil – zemřel. „Jatka“ jsou spíše obrazem lidské paměti. Však vypravěčem je Billy Pilgrim (angl. Poutník), který, je zcela obyčejný, avšak vyznačuje se „výjimečnou“ schopností volně přecházet v prostoru a čase. Objevuje se v různých letech i místech, je přítomen coby divák i účinkující v jednotlivých nenavazujících scénách, které spojuje jako Ariadnina nit jeho přítomnost... Leč důležitým není ani tak on sám, ale sám labyrint lidské mysli sám, bludiště Paměti, kde se nalézají brána i východ vedle sebe, ba jsou jedním a tím samým, jen oddělené nesčíslnými prázdnými chodbami beze světla, chodbami, které tu a tam mají dveře náhle otevírající průhled v jedinečné okamžiky. Román je filmem, který je však sestříhán neobratným střihačem bez ladu a skladu, kde budoucnost je za minulostí, kde jsou okamžiky rozesety jako listy opadané ze stromu. I labyrint paměti má nesčíslné zákruty. Je pustý, mnohé v něm je dávno rozpadlé v prach. A přece jsou tu a tam porůznu rozházené zamrzlé okamžiky, strašné a drásající, banální a nudné, avšak Poutník navštíví nejen zemi, ale i mimozemskou planetu. Rachotí střelba a vojáci se vlečou sněhem do zajetí, lidé trpí. Umírá se strašně a nesmyslně, hoří města. A skok k banální scéně všednodenního života. A další skok, a Billy na cizí planetě pod cizím sluncem rozpráví s mimozemšťany… Přečasto Vonnegut uzavře krátkou scénu prostou „zatmívačkou“, stručným konstatováním „tak to chodí“. Přichází střih. A poutník je na jiném místě, v jiném čase. Stačí zavřít oči, krok, zavzpomínat… a o krok dál je zamrzlý v čase okamžik docela obyčejný, banální, groteskní, ba nudný. A v každém jednom z nich jsou lidé uvíznuvší již pro věčnost v krystalu času.

„Billy si přelízl rty, krátce se zamyslil, posléze řekl: „Proč zrovna já“? „To je věru pozemšťanská otázka, pane Pilgrime. Proč zrovna vy? A proč zrovna my, když se to tak vezme? Proč vůbec něco? Prostě proto, že tento okamžik je. Viděl jste někdy brouky lapené v jantaru?... „A právě tak jsme my, pane Pilgrime, polapeni v jantaru tohoto okamžiku. Neexistuje žádné proto…"

Pasadenka
Pasadenka
22.10.2022 4 z 5

Doplnění vzdělání v klasické sci-fi mě přitáhlo k prasečáku a jatkám. Tak to chodí. Styl psaní i rozsah mi docela sedl. Novela není nikterak komplikovaná, nesnaží se věci vysvětlovat, jednoduše si plyne, nebo spíš v jednom okamžiku je pořád. Jak kvantově fyzikální. Tak to chodí.

Život hlavního hrdiny mě ale moc nezajímal. Nejsilnější momenty v knize mi přišli u střetu s bezvýznamným pisálkem, který byl dobrý akorát jako výplňovka do sex shopu a pak lidské zoo. Oboje až žalostně nevyužité. Dávám 4, protože tak to chodí.

Mudry
Mudry
06.10.2022 3 z 5

S vypětím všech sil jsem dočetla. Vlastně ani nemůžu s jistotou říct, co přesně mě brzdilo, že se mi nelíbilo to či ono. Jsem zmatená jako Billy , jsem zmatená jako kniha sama.