Sirotkova cesta

Sirotkova cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21670/sirotkova-cesta-21670.jpg 4 41 3

Jason Wander série

< 3. díl >

3. kniha série Jason Wander. Jason Wander je zase uprostřed boje a tentokrát ne jako voják. Brzy zjistí, že velení samo o sobě je ještě větší výzva. V letech po poslední válce se Slimáky Jasonovi jeho velitelský styl v armádě přátele nenadělal. Armáda se ve snaze vyhnout problémům rozhodla Jasona vyslat na obrovskou orbitální stanici zvanou Nový měsíc. V jádře této rozsáhlé vesmírné stanice se nachází vesmírná loď, relikvie z poslední války. Když při testování lodi dojde k problémům, je Jason s hrstkou dalších vytržen z oběžné dráhy a vystřelen do vesmíru. Jason si po ztroskotání na cizí planetě uvědomuje, že nejen jeho přátelé od něj očekávají záchranu, ale že ho vidí jako svou jedinou naději celá planeta.... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Orphan , 2007


více info...

Přidat komentář

PastorMal13
31.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Konečně využil autor své poznatky z paleontologie. Musím se přiznat, že propojení rozhádané lidské civilizace žijící na úrovni našeho novověku, dinosaurů a Slimáků, kteří celou planetu Bren měli pod palcem, se mi velmi líbilo.

woita
14.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Počátek se nesl v podobném duchu jako předchozí díl. Kniha působí jako jednoduší četba pro dospívající. Neobsahuje žádné složité technické termíny, komplikované postavy, ani vztahy mezi nimi. Celkové zasazení bylo přesto lákavé. Kniha mne chytla a četla se svižně.

**SPOLEIR** Teď trochu konkrétněji: Na začátku testují na stacionární stanici Nový měsíc ukořistěnou Firewitch. V této části se dozvídáme více o konstrukci (řízení) slimácké lodi, cavoritu (hypotetického kovu pohlcujícího gravitaci vyjpůčeného od H.G. Wellse). Tady ještě dobré. Jen nějak mi tam nepasovalo všechno to vybavení, které si museli vzít na palubu (biokracie hold vládce všude, i v daleké budoucnosti). Pouze hloupému by nedošlo, že se všechno to nadobíčko plné robotů, starých zbraní, brnění, proviantu bude záhy hodit při bitvě o Bren (vím trochu předbíhám, jelikož muselo dojít zprvu k jisté nehodě).
Po úspěšném "přistání" ala Rampa McKvák ("Říkal jsem vám, všechno co má křídla dokážu zničit") na povrchu planety začne ta lepší část. Jason, Jeeeb, Howard a Jude s Ordem se dostanou do zajetí domorodých obyvatel. Kulturně se jedná o primitivní společenství tří kmenů se zadovkama jezdících na dinosaurech a jiné pravěké fauně. Trochu mi trvalo se sžít s takovou představou, která připomínala něco z Vernerovky. Jakmile jsem pochopil celé zasazení a kulturní rozdíly, otevřel se předemnou zajímavý příběh a boje proti slimákům, kteří ovládali lidi Brenu po 35 000 let.
Leč se Buettner snažil napodobit či inspirovat se některými velkými pozemskými bitvami, jako vylodění v Normadii či Hanibalovo překročení Alp, nepodařilo se mu vyvolat můj vášnivý zápal pro podobné scény. Autorovi jsem to odpustil - často v popisu užil citátů a výrobků velkých vojenských strategů.
Bitva byla vyhrána a naši hradinové se dostali zpět na Zemi, která začala brojit proti nepříteli a rozhodla se přenést boj na jeho stranu hřiště.


trudoš
06.01.2021 3 z 5

Čtenář fantastiky je podivný druh nespokojence. Tak třeba já. S klidným svědomím přijmu myšlenku vzdálených světů, ze kterých zahájí invazi mimozemští slimáci, s nimiž lidstvo obratem vstoupí do totální války. A je to fajn dobrodružství, Sirotčinec i Sirotkův osud, opravdu jsem se u toho bavil. Jednoduchá military SF, kde se kromě akce dostává hojně ke slovu také příznačný armádní humor.
Pak přijde trojka, kdy Robert Buettner boj přesune na jinou planetu, zakomponuje do toho lidské otroky z minulosti, dinosaury z různých epoch a rozhádanou armádu barbarů, které hrdina přesvědčuje, aby bojovali pospolu. Jo a ještě je učí vyrábět a ovládat AK-47. Jako, má to svoje kouzlo (ostatně co nemá, když jsou tam dinosauři), ale na můj vkus se to proměnilo až ve příliš velkou pohádku. A přestože ze stylistiky nevymizela nadsázka, těšila mě Sirotkova cesta přesně do strany devadesát. Pak už to byla jen taková nepříliš povedená kombinace románů Harryho Harrisona Třetí planeta smrti a Na západ od ráje.

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autorovy další knížky

Robert Buettner
americká, 1947
2007  83%Sirotčinec
2008  78%Sirotkův osud
2009  79%Sirotkova cesta
2011  82%Sirotkův triumf
2010  78%Sirotkova aliance

Kniha Sirotkova cesta je v

Přečtených62x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x