Bourneova totožnost

Bourneova totožnost https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284093/bmid_bourneova-totoznost-s89-284093.jpg 4 359 54

Jason Bourne série

1. díl >

Ten muž má paměť úplně prázdnou. Ví jen to, že se probral z bezvědomí v ordinaci lékaře na francouzském pobřeží, že má tělo proděravělé kulkami a tvář změněnou plastickou operací. Jedinou mlhavou stopou vedoucí k jeho identitě jsou číslice na filmovém negativu, které patří k tučnému bankovnímu kontu v Curychu. Majitelem konta je nejhledanější světový zabiják. Jmenuje se Jason Bourne. Vzápětí se Bourne stává objektem zájmu profesionálních vrahů. Tváří v tvář smrti a navzdory nánosům dávno pohřbené minulosti začíná zoufale bojovat o život. A pomoci mu může pouze žena, která ho kdysi chtěla zradit. Jason Bourne je zkrátka muž bez minulosti – a možná i bez budoucnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

The Bourne Identity , 1980


více info...

Rihatama
Rihatama
25.09.2023 3 z 5

Jason Bourne ve filmovém zpracování si mě získal. A co v knižním? Ludlum zjevně napsal skvělý krimi thriller coby předlohu k napínavému, komplexnímu špionážnímu filmu. Knižní Jason Bourne však trpí přílišnou mírou detailu a repetic, kde jeden opakuje to, co jiný řekne (nedoslýchavost, nepochopení, nevíra... ať je to cokoliv, bylo to vzhledem k množství únavné), čímž autor úspěšně knihu rozmnožil o desítky zbytných stránek. Rozsah knihy tak nejde na úkor hloubky myšlenek a vnitřních pochodů knižních postav, ale téměř výhradně na tlachání. Atmosféře to z mého pohledu nepřispělo, naopak to akci uměle zpomalilo a místo nárůstu napětí u čtenáře přispělo k jeho frustraci. Teda alespoň u mě. Agent Bourne, který díky své amnézii upadne nejen do životní nejistoty, ale především do hlubokého morálního dilematu, jakmile zjistí, k čemu má instinktivní vlohy, jaké má bojové schopnosti a jací lidé se kolem něj pohybují, nicméně zůstává můj oblíbenec. Moje afinita se však týká filmového zpracování. Pokračování v knižní podobě už možná nezvládnu, jsem nicméně autorovi vděčná za knihy o Jasonovi Bourneovi coby inspirace k vynikající sérii.

PetrzOlomouce
PetrzOlomouce
02.07.2023 2 z 5

Nuda, nuda, nuda. Začátek docela šel. Než si Jason začal vzpomínat. Pak se začaly fráze opakovat stále dokola. Stovky otázek, postav. Jeden velký chaos. Oproti filmu zklamání.


Radimka
Radimka
20.06.2023 5 z 5

Tak to je snad první akční kniha, u který jsem se fakt nenudila a ztratila jsem se trochu až na konci. Jinak mi většinou uniknou souvislosti kdo a proč hned na začátku. Fakt skvělý. Moc mě to bavilo. Zkoukla jsem i film, ale knížka lepší.

Luigi1
Luigi1
15.01.2023 4 z 5

Film byl super kniha trochu vázla

TomHr
TomHr
09.01.2023 2 z 5

Eště že se ten fajny film moc nedrži tetok knihy. Bo pulka kina by usnula a druha pulka šla do ři… teda do bufeta. Chvilema se tam střila a dava do držky, ale hlavně se furt kajsik sedi a dřista! Same zbytečne plky, kere děj nikam neposunuji a ze kerych by jednoho jeblo, to je furt same „drahoušku drahoušku“ a „ó bože“ jak v nějake te červene knihovně. Deprem, tak přece nigdo nemluvi, ani na vyletě v Praglu sem žadneho cypa neslyšel tak dřistat! Děj je otravně překombynovany a k čemu se tam furt objevuji dalši a dalši zbytečne postavy, no ni? Kurnik šopa ani tu atmosferu to nima. To radši chlapum u nas v čtenařskem kružku doporučim teho le Carre, dyž by měl někdo slinu na špionsku knižku s trochu psychologyje. S celym Ludlumem by mě jebli po pale!

Hade
Hade
02.06.2022 2 z 5

Kdyby kniha byla o polovinu tenčí, byla by to možná paráda. Je to strašně roztahané, únavné hovory o ničem. Film byl mnohem lepší.

Eisy
Eisy
19.05.2022 2 z 5

Kniha se čte hrozně těžce a musel jsem se několikrát přemáhat, abych to dočetl. Scénář filmu je často rozdílný od knihy a je to obvyklé, proto jsem se těšil spíše na knihu, ale v tomto případě film byl poutavější.

dadako
dadako
27.01.2022 1 z 5

Tak tohle jsem Vážně nečekal. Trvalo mi 2,5 měsíce než jsem to dokázal přečíst. Další Ludlum u mě nehrozí. Film má s knihou společný jen námět a to jen tak z 30ti%. Nevím kolik lidí dokáže přečíst 90% procent nudy, aby posledních 10% byla jen akčnější nuda. Ani vlastně nevím, za co dávám tu jednu hvězdu. Několikrát jsem už knihu málem odložil, ale nakonec jsem se prokousal až ke konci.

Sirael23
Sirael23
20.07.2021 5 z 5

Hm, tak tady jsem si pošmákla :-) Ani jsem nečekala, že mě kniha tak vtáhne. Film jsem viděla a bavil, ale tohle je jiná liga. Na to, jaká je to bible, se to četlo krásně rychle. Stránky doslova letí, protože chcete vidět, kdo je ten Bourne vlastně zač. Se stylem autora problém nemám, i když je fakt, že přehnaný popis akčních scén je někdy trochu chaos. Ale to knize rozhodně nic neubírá z plného počtu hvězd.

Ellyse
Ellyse
05.12.2020

Mám jen dotaz, jaký je rozdíl v této knize a knize Agent bez minulosti? Jelikož se v počtu stran liší o 200, jsem zmatená, jestli se jedná o stejné dílo.

85098211
85098211
17.08.2020 4 z 5

První (audio)kniha, která mne doprovázela na letošní dovolenou do Portugalska ;-). Kdysi jsem viděla film, ale už si na něj moc nevzpomínám. Přesto si pamatuji, že se mi líbil. A kniha také nebyla špatná, i když rok vzniku je na ní dost poznat. Navíc mi nesedla tematika, přestože na druhou stranu musím ocenit originalitu nápadu a zápletky. Bourne je sympatický a závěrečné rozuzlení ohledně jeho osoby a minulosti mne opravdu zaujalo. Strhávám tedy pouze jednu hvězdičku a pokud bude načteno pokračování, já u toho rozhodně budu :-).

Lukáš987
Lukáš987
11.08.2020 4 z 5

Prvně jsem viděl film a říkám si joo dobrý . Včera jsem dočetl knihu a říkám si: " To pro film použili jen 3 stránky z knihy?? Jaká škoda" V knize se dozvídáte to samé co hlavní hrdina. Jste ve světě tajných operací, tajných agentů, pastí a akce. Za mě super zážitek.

Mášenka31
Mášenka31
29.07.2020 3 z 5

Film jsem asi nikdy neviděla celý, i když teď bych se na něj ráda v klidu podívala a s knihou porovnala (prý si moc podobné nejsou).

Agent bez minulosti se snaží pracovat s příběhem plným napětí, nicméně pokulhává hned v několika oblastech. Jako první musím zmínit samotný styl psaní. Ludlum se snaží o celkem jazykově bohaté popisy, nicméně je opravdu jednoduché se v nich ztratit. Popisy akce mi přišly krkolomné, bylo jich příliš mnoho, takže se člověk ztrácel i v tom, jestli náš hrdina stojí na nohou nebo se kutálí po zemi. Připadala jsem si podobně, jako když sledujete akční scénu ve filmu, kde co vteřinu přichází nový střih z jiného úhlu. Druhou slabou stránkou jsou v podstatě skoro všechny postavy kromě Bournea a (trochu) Carlose. Nebudeme si nalhávat, že by vztah Jasona a Marie měl nějaké silné opodstatnění (snad kromě toho, že se oba ocitli ve stresové situaci). A v dialozích bylo

Přestože příběh se snaží gradovat, spíše jsem se v přibývajícími stránkami dostávala do apatie, než že bych chtěla číst dál a dál. Nevím, čím přesně to bylo, ale napětí pro mě vyprchávalo. Pořád jsem čekala na závěrečné vyvrcholení, až jsem si uvědomila, že mi zbývá jen pár stránek a moje pochyby se naplnily - žádné velké vyvrcholení se nekonalo. Přečíst tak dlouhou knihu a dostat takový závěr mě poněkud zklamalo.

dedicak
dedicak
03.07.2020 5 z 5

Kniha naprosto strhující a odhaluje různá zákoutí ze světa tajných služeb. Ludlum i Lustbader si zakládají na detailech a odbornostech. Někdy se tedy série knih čtou hůře až složitě, ale zase na druhou stranu, proč se něco nedozvědět. Rozhodně super kniha

petulik330
petulik330
26.05.2020 5 z 5

Arkagas:co se ohledně filnu týče naprosto s tebou souhlasí. Autorovi této knihy museli pěkně nadzvednou mandle. Film si nezaslouží nést stejný název jako kniha. Kdybych nečetla knihu možná by mi film líbil. Ale tak byl aspoň u mě naprostý propadák a stráta času.
Ale je to jen můj názor, který nikomu nevnucuji.

petulik330
petulik330
26.05.2020 5 z 5

Kniha má dobrý děj a vynikajcí zápletku. Pomalu do poslední stránky jsemnevěděla, jestli je hlavní hrdina knihy dvojítý agent nebo ne. když jsem si myslela, že to už vím, po pár stránkách to bylo opět jinak.

Arkagas
Arkagas
12.03.2020 4 z 5

Jason Bourne - agent bez minulosti, který byl prostřílený vyloven z moře a který si na nic nepamatuje. Díky doktorovi, který je sice alkoholik, ale zároveň mistr svého oboru zjišťuje, že má pod kůži implantát s číslem účtu, že jeho oči často měnily kontaktní čočky a že je nejspíše člověkem, který velmi často měnil svou identitu.

Jason postupně pátrá po své minulosti, jelikož nechápe, proč všude kde se objeví po něm okamžitě jdou a snaží se ho zlikvidovat.
Do příběhu se dostává Marie - velmi vysoko postavená finanční analytička, kterou Jason unesl přímo z kongresu, ale z rukojmí se postupně stává žena na jeho straně.

V Knize se objeví tzv.projekt Treadstone, kde zjistíme že Jason je elitní voják vycvičený tak, aby byl neviditelný, nedosažitený, a schopný kdekoliv a kdykoliv zmizet a to jen za jedním jediným účelem - dopadení nějvětšího teroristy, na kterého se chystá past už 3 roky a skále nesklapla.

tahle knížka je sice pořádná bichle, ale našlapaná napětím, promyšlená a stránky mizí pod očima samy. Napětí se Vám zažere do morku kostí a Jasonovi jsem celou dobu fandila.
Jedná se o 1.díl knižní série.

Hodnocení: 9/10

Podle knihy byl natočen film Agent bez minulosti, který jsem si po přečtení pustila a který s knihou bohužel kromě postavy Jasona nemá nic společného. Celková dějová linka i postava Marie byly úplně změněné, takže mě to velmi zklamalo..
hodnocení filmu: 2/10

chaera
chaera
28.12.2019 4 z 5

Knihy tohoto typu většinou nečtu, ale rozhodla jsem se jí dát šanci, protože mě zaujala anotace. Hned zkraje musím zmínit, že na to, jaká je to bichle, se čte neuvěřitelně rychle (asi kvůli krátkým větám a spoustě rozhovorům). Děj se vyvíjí velmi pomalu a rozvláčně, informace se dozvídáme společně s hl. hrdinou a tak nějak se nemůžu zbavit dojmu, že se většinu knihy vlastně nic neděje. Ovšem autorův styl vyprávění mě tak bavil, že mi to, že se nic neděje, vlastně ani nevadilo. Ať už se jednalo o špionáž nebo romantickou linku, příběh mi přišel uvěřitelný a já nadšeně hltala stránku za stránkou. Jestli budu mít příležitost přečíst si i další díly, moc ráda tak učiním. 4/5

Vlaďkaa4
Vlaďkaa4
10.05.2019 4 z 5

Film patri mezi me nejoblibenejsi. Bala jsem se, ze se u kniky budu nudit. Nic takoveho neprislo. S filmem to ma spolecne jen tema a par jmen. Role Marie je v knize uplne jina. Takze klidne se dejte do cteni, jsou tu ruzna prekvapeni.

LutherKing
LutherKing
14.04.2019 1 z 5

Trvalo to delší čas, některé pasáže byly nudný. Celkový dojem školním hodnocením, dávám známku 3.