Jaroslav Čermák

Jaroslav Čermák https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55754/jaroslav-cermak-55754.jpg 5 8 1

Jaroslav Čermák má v českém malířství 19.století vyjímečné místo. Na rozdíl od mnohých současníků měl již v mládí, v prostředí domova příležitost systematicky se vzdělávat v kresbě a malbě; studia na pražské Akademii a u Louise Gallaita v Belgii byla jen logickým pokračováním této cesty. Přes orientaci především na francouzskou malbu, přes četné cesty do Belgie, Holandska a Francie, zůstává Čermák malířem českým, věrným tematice z české historie, zejména z doby husitské, jíž v době svého uměleckého dozrávání věnuje mnoho intenzivního zájmu.... celý text

Přidat komentář

mi-380
23.04.2020 5 z 5

Cestovatel, dobrodruh, romantik, černohorský hrdina a hlavně jedna z našich malířských hvězd devatenáctého století. Malá galerie a Věra Soukupová stručně seznamuje s jeho životem a o něco podrobněji s jeho tvorbou (45 slušných reprodukcí s popisem, včetně umístění). Praha – NG, GHMP, Pražský hrad, Hradec Králové, Plzeň – místa, kde se můžeme s jeho romantickými a realistickými obrazy, dokumentujícími návštěvy jeho oblíbených míst (Černá Hora, Slovensko, Francie), setkat.
Patřím mezi obdivovatele jeho díla, takže těch několik nenápadných znamének doby vydání (zmínky o pokrokovosti, kolektivismu, Engelsovi…) mé pětihvězdičkové hodnocení snížit nedokázalo.
95 % (zatím 5 hodnocení s průměrem 92 %).

V mládí prý vypadal Čermák velmi romanticky: bledý obličej lemovaný dlouhými tmavými vlasy, černé živé oči, krásné čelo, orlí nos a jemně modelované rty. Byl mlčenlivý a svým způsobem uzavřený. O jeho životě a činech, které ho ctí, se dozvídáme jen z drobných vzpomínek a okrajových poznámek v dopisech nebo zápiscích jeho přátel.

Štítky knihy

české malířství Jaroslav Čermák, 1830-1878

Autorovy knížky

Věra Soukupová
česká, 1927 - 2012
1981  95%Jaroslav Čermák

Kniha Jaroslav Čermák je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Knihotéce30x
Chci si koupit1x