Jarmark obnažených duší

Jarmark obnažených duší https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47532/bmid_jarmark-obnazenych-dusi-66084f2530bef.png 3 11 5

Ve své čtvrté knize vydané v nakladatelství Eroika přináší Iva Tajovská soubor dvanácti povídek propojených jednotnou dějovou linií. V navazujících povídkách autorka přenáší vyprávění k postavě, která se – často okrajově – objevila v příběhu předchozím. Dokresluje tak její pohnutky a postupně rozkrývá barvitost všech zachycených osudů. Vyprávění zavádí čtenáře mezi rozličné typy lidí a odkrývá jejich skrývané bolesti a osudy, které ovlivňují jejich chování a postoje na první pohled třeba nepochopitelné. Vesměs jde o osudy lehce tragické, složité, psané s detailní znalostí zákoutí lidských povah. Přesto se jimi vine snaha o šťastný a spokojený život... celý text

Přidat komentář

bekule
06.03.2020 4 z 5

3,7
Jarmark spíš pokřivených duší, zapšklých,zlých,zlomyslných. Tolik zloby a nenávisti až se to nedá snést ,naštěstí mezi tím prosvítá několik duší čistých, plných naděje a lásky-Falešná bába,Pacientka ,Zombík. Spíše depresivní četba na kterou musí mít člověk náladu.
...................................................................................Výzva 2020/12

Mátová
26.09.2017 3 z 5

Přestože je kniha podle mého názoru velmi dobře napsaná, k dokonalosti jí chybí mnohé. I mě vadila stereotypnost postav zmíněná v předchozím komentáři, potom z toho na mě neustále křičelo, jak si mladí neumí vážit stáří. Byť mi bolavé příběhy nevadí, spíš naopak, tady bych ocenila objektivnější pohled na téma.
Líbila se mi ale koncepce řetězení jednotlivých příběhů, jen jsem pořád čekala, jestli to bude mít celkově nějaký vyšší smysl, jestli ji něco zastřeší, nebo alespoň uzavře (třeba že bychom se na konci dostali zase na začátek). Bohužel jsem byla zklamaná, protože z toho, z čeho mohla být velmi zajímavá mozaika, kdyby to ten smysl mělo, je jen hromádka střepů. Sice velmi dobře napsaných, ale stále střepů.
Dávám tři hvězdy, špatné to nebylo, ale také ne úplně dobré. Kniha jistě potěší čtenáře, kteří se rádi porýpou v lidských duších, ale víc od knih nepotřebují a neočekávají, protože tam bohužel více není.


mautina7
10.07.2016 2 z 5

Kniha má zajímavý koncept, hlavní postavy si předávají štafetu vyprávění pomocí více či méně náhodných setkání. Můžeme tedy sledovat spory mezi nimi z více perspektiv. To je vlastně to jediné zajímavé. Postavy jsou ploché, děsivě stereotypní. Jakoby každý muž měl být nerudný uzurpátor své ženy a každá žena jeho poslušná služebná. Zároveň se prakticky v každém životním příběhu vyskytuje v přílišné míře nějaká křivda, strach, nebo nenávist. Žádná ambiciózní či vyrovnaná postava, maličko jsem v ní při čtení doufala...

Jessica007
09.09.2015 5 z 5

Knížku jsem si koupila na základě anotace. Vůbec jsem nelitovala, ale naopak, knížka je ještě lepší, než jsem čekala. Moc se mi líbí forma, jakou je psaná. Hrdina první kapitoly se setká s někým, který je zase hrdinou další kapitoly a tak je to až do konce. Postavy jsou skvěle psychologicky prokreslené, propracované, s porozuměním a je popsán náhled každého hrdiny na danou situaci. Líbila se mi tato forma, jakou je kniha psaná, ale nejen to. Člověk vidí, jak někdo o něčem smýšlí, na základě čeho jedná a proč nějak jedná, v další kapitole zase je propracováno, to je jak jedná, smýšlí atd. vedlejší hrdina z předchozí kapitoly. Je vidět, že autorka knihy Iva Tajovská dobře rozumí lidem a chápe různé motivy k jednání a zde vše krásně popisuje. Jsem ráda, že jsem si knížku koupila a určitě ji mohu doporučit - asi hlavně ženám a asi taky hlavně těm, které zajímá více pohledů na jednu situaci, které rády čtou knihy, kde je psychologicky propracováno jednání a myšlení hrdinů a hrdinek knihy.

sporran
01.08.2014 5 z 5

Kniha mě opravdu nadchla. Skládá se z několika příběhů lidí, které jsou propojené jedinou replikou, kterou končí kapitola a zároveň začíná další. Vzájemně si tak předávají roli vypravěče jednotlivé postavy předešlého příběhu. Kromě tohoto velmi zajímavého pojetí mne nadchl i způsob vyprávění pocitů jednotlivých postav. Jednotlivé příběhy zasahují do řady oblastí lidského života od rivality v práci, přes dramatické vyvrcholení boje s veřejností, až po naplnění vztahu v seniorském věku. Když se čerstvě zamýšlím nad celou knihou, tak si uvědomuji se jí prolíná smutek a samota lidí v jakémkoli věku a situaci. Opravdu velmi pěkná kniha.