Japonsko

Japonsko https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358700/mid_japonsko-VY8-358700.png 4 35 2

Druhé, aktualizované vydání. Kniha načrtává hlavní linie vývoje japonské civilizace od vzestupu císařského dvora, přes středověk s dominující vojenskou vrstvou, složitou moderní dobu s četnými zvraty až po současnost. Klade přitom důraz na porozumění i vyváženost popisu a známé kulturní symboly (samuraj, gejša) zasazuje do hlubšího kontextu. Těžiště výkladu tkví v moderní době, kdy se Japonsko na jedné straně nemůže a nechce zbavit svého tradičního kulturního dědictví, na druhé straně však usiluje o uznání západní civilizací. Napětí, které tím vzniká, nabízí hodnotný čtenářský zážitek.... celý text

Přidat komentář

LonelyRonin
22.04.2020 5 z 5

Výborná.

Ronin Roujin
15.06.2013 3 z 5

Takové Japonsko v kostce. První dvě třetiny stručné dějiny až do éry Hensei. Asi nejvíce pozornosti je věnovánio éře Meidži. Pak si v krátkosti prosvištíte politiku, náboženství, umění a celkem rozsáhlá kapitola je věnována vztahům Japonska a ČR. Pak ještě slovníček, přehled číslovek, přehled epoch a jejich návaznost na kalendář bílých ďáblů, atd..
Na to že jde o literaturu fakt, čte se svižně a autor zacházel do hloubky problémů tak akorát. Nevím, jak se na tuto knihu může tvářit "nejapkofil" ale ten sáhne asi po něčem jiném .)