Jantarové oči

Jantarové oči https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107712/jantarove-oci-107712.jpg 5 25 11

Krajina s vlky série

< 3. díl

Po čtenářsky úspěšné dvojdílné publikaci Krajina s vlky – Rapsodie šedých stínů a Krajina s vlky – Honba za přízrakem Gévaudanu (nakl. Élysion, 2009), která je vysoce ceněna i předními odborníky, a která svou komplexností nemá v Evropě obdoby, přichází spisovatel a specialista na psovité šelmy Jaroslav Monte Kvasnica s další „vlčí“ knihou, jež nese příznačný název – Jantarové oči. Výpravná publikace s unikátními fotografiemi Filipa Chludila a ilustracemi Ludvíka Kunce vychází opět v nakladatelství Vojtěcha Smidka Élysion. Kniha je členěna do čtyř částí. V prvé z nich – Vlčí eposy – zavádí autor čtenáře do dávné i nedávné minulosti a líčí fascinující příběhy, v nichž se vlčí historie protkla s historií člověka. Ve druhé části – Hovory s vlkem – se čtenář může „naučit“ vlčímu jazyku; je totiž zasvěcena podrobnému popisu komunikace psovitých šelem. Pro kynologickou obec je velmi cenné srovnání jemných odlišností vlčí komunikace s komunikací jejich domestikovaných pobratimů – psů. Text přináší i řadu praktických „fint“, které kynologům pomohou při výchově jejich čtyřnohých přátel. Třetí část – Beskydští psanci – se věnuje malé a stále ohrožované populaci beskydských vlků na moravsko-slovenském pomezí; historií návratu vzácných šelem v devadesátých letech minulého století i jejich (často svízelnou) současností. Text se zabývá ochranou vlků a je prošpikován autorovými autentickými zážitky, které zažíval na tajných karpatských vlčích stezkách. Závěrečná část – Čerstvá stopa – se zabývá posledními objevy ve vlčím světě. Kniha je doplněna podrobnou komentovanou bibliografií. Publikace Jantarové oči, napsaná bohatým poetickým jazykem, uspokojí nejen milovníky vlků, ale všechny milovníky přírody a posledních svatyní divočiny. 1. vydání. ... celý text

Přidat komentář

desert.fox
15.05.2022 5 z 5

Velice pěkná kniha i vlcích a lidech. Za fotky taky díky.

666Jitka
25.04.2021 5 z 5

Nádherná kniha o putování Jaroslava Monte Kvasnici po vlčích stezkách plná fotografií mi nejenom zpříjemnila povětšinou pozdní večery, ale také mi přinesla spoustu pro mě nových informací o těchto fascinujících stvořeních. Při čtení jsem se přenesla do hor a lesů - úplně jsem cítila jejich vůni a nechala jsem se unášet autorovým vyprávěním, které bylo leckdy i smutné a alarmující. Souhlasím s autorovým názorem, že je potřeba všechna ohrožená zvířata navrátit do přírody, kam neodmyslitelně patří a kde mají své bohem dané místo. Bohužel to v dnešní době zástavby a betonizace naší planety, lhostejnosti a tuposti lidí, není jednoduchý úkol :-(


KAREL6725
06.07.2019 5 z 5

Moje první kniha od autora , kterou jsem četl. Mohl jsem si nohy ušoupat , abych knihu sehnal, proto díky Elysion za druhé vydání . Moc pěkné povidání o vlcích , o přírodě, o toulání . Vše napsáno krásnou , čtivou formou. Doporučuji , nádherná kniha. Plný počet hvězd. P. S. Doufám , že vyjde druhé vydání knihy Vlci přicházejí s větrem - nemám. Vlci.

pajaroh
30.12.2018 5 z 5

Jantarové oči je třetí kniha, kterou od J.M. Kvasnici čtu, a ráda uznávám, že kvalita neklesá a povídání je stále stejně krásné, hluboké, plné toulání a lásky k vlkům i k modrance karpatské. Nejvíce mě oslovují "mozaiky z deníků"=toulavé zápisky a historické příběhy vlků a psů. Naproti tomu etologie vlčího chování je pro mě taková lekce opakování, ale oceňuji osobní pozorování autora, porovnávání se psy. A když mi den zkazí zbytečně pokácený strom, vyasfaltovaná "lesní pěšina" či řeči místního omezence o oplocení další části krajiny a není pomalu kam před tím utéct, utíkám alespoň k těmto knihám.

Kautokeino
29.07.2016

Jen víc takových knih! Montemu je potřeba vzdát díky! Nejen díky této knize jsem našel a každý den nacházím jinou, novou, bezprostřednější cestu ke zvířatům. Navíc způsob vyprávění a podávání faktů mě zaujal hned od první stránky. Málokterý autor, který se snaží přiblížit nějakou problematiku, fenomén, má nadání věci tak jasně vyložit. Ještě jednou díky!

Lucik38
14.01.2016 5 z 5

Musela jsem si ji přečíst,protože mám staršně ráda vlky.Kniha byla úžasná

lucie6576
18.12.2014

Krásná kniha

Jonny
31.03.2014 3 z 5

Knížka kterou jsem si půjčil omylem (chtel jsem stejnojmenou knížku od V.Kadlecové) byla nakonec fajn. Monte je na jednu stranu obrovský samorost (povšechné odsuzování politiky a civilizace mi pilo krev), ale jednoznačně je to vlčí kapacita a dost nového i překvapivého jsem se dozvěděl.
Minimálně část "hovory s vlkem" bych doporučil všem majitelům psů.

Simona99
02.01.2014 5 z 5

dostala jsem tuhle knížku k Vánocům a opravdu mě nadchnula!!:)

Alee
09.12.2013 5 z 5

Krásné čtení pro milovníky vlků a přírody, naučíte se o vlcích spoustu užitečného a zavede vás do míst, kde jste ještě určitě nebyli.

Vikiki22
04.06.2012 5 z 5

Táto unikátna kniha o vlkoch a aj o prírode je jedna z mála, ktorá človeka núti ešte a ešte ďalej čítať. Nielenže obsahuje veľmi zaujímavé príbehy o vlkoch, nad ktorými sa človek zamyslí a neraz sa to prejaví aj na emóciách, ale Monte detailne opisuje etológiu vlkov a z nich vychádzajúcich psov, ktorú by som dala povinne prečítať každému majiteľovi psa. Tretia časť zaoberajúca sa vlkmi v ČR, ale aj v iných krajinách, poukazuje na nielen pekné stránky myslenia ľudí pri pohľade na vlka. Obzvlášť sa mi páčili zápisky z Monteho denníka, kde Monte ukazuje nielen svoju odbornosť, dobrodružnosť a poetickosť, ale aj svoju dávku vtipu a ľudskosť. Jednoznačne jedna z najlepších kníh, ktoré som kedy čítala.

Štítky knihy

vlci

Autorovy další knížky

2009  93%Rapsodie šedých stínů
2011  96%Jantarové oči
2009  92%Honba za přízrakem Gévaudanu
2013  98%Vlci přicházejí s větrem
2002  87%Běh s Vlky aneb Canicross

Kniha Jantarové oči je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce19x
Chystám se číst47x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x