Jánské Koupele – Minulost, současnost a budoucnost

Jánské Koupele – Minulost, současnost a budoucnost https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505986/bmid_janske-koupele-minulost-soucasnost--Rq0-505986.jpg 5 7 3

Jánské Koupele – lokalita s bohatou historií, proslulá lázeňstvím, situovaná v katastru obce Staré Těchanovice v okrese Opava. Do areálu s léčivými prameny se v dobách jeho největší slávy sjížděly tisíce návštěvníků z blízkého i dalekého okolí. Dnes při pohledu na rozpadlé ruiny památkově chráněných objektů bolí srdce. Fenomén Jánských Koupelí připomíná stejnojmenná kniha s podtitulem Minulost, současnost a budoucnost. Na více než dvě stě sedmdesáti stranách poskytuje čtenáři ucelenou obrazovou a textovou zprávu o historii i současném stavu místa, jehož nezapomenutelná atmosféra je zachycena na velkém množství pohlednic a fotografií. Publikace obsahuje také historické studie o lázních v 19. a 20. století, stanovisko zástupce památkové péče i výpovědi minulých a současných vlastníků. Vše je umocněno autentickými vzpomínkami pamětníků a dobovým obrazovým materiálem.... celý text

Přidat komentář

Kanylka
02.01.2024 4 z 5

Parádní čtení

Bedřich63
15.12.2023 5 z 5

Nádherná kniha o úžasném místě, kde to kdysi žilo. Spousta lidí v našem kraji tyto lázně v minulosti navštěvovala a nyní se tam třeba z nostalgie čas od času jedou podívat, aby viděli, jak zase dále pokročil rozklad.
V létě jsme tam jeli na výlet a udělali si krátkou 10km procházku od Davidova mlýna přes les do Jánských Lázní a zpět zase do Kružberka kolem řeky Moravice. Mohu jen doporučit, je tam krásně.
A další zcela jasný krok, který musel následovat, byl vypůjčit si tuto knihu s podtitulem "Minulost, současnost a budoucnost". Současnost jsme viděli na vlastní oči, minulost jsem si teď přečetl v knize a na budoucnost se chci stále dívat s optimismem.
V naší republice je spousta objektů, které byly v uplynulých letech nebo desetiletích nechány napospas svému chátrání. Některé z nich se dočkaly obnovy, jiné byly zbořeny anebo nahrazeny nějakou modernou. Těmto lázním bych přál podobný osud jako nyní mají Schrothovy léčebné lázně v Dolní Lipové, kde už to znovu žije, lázeňský ruch se podařilo obnovit a opravy se stále realizují.
Kniha obsahuje desítky fotografií, které dokumentují vývoj tohoto místa a doplňují text autorů. Pro mě krásná kniha se spoustou informací.
Jen poznámka na závěr. Nejedná se o Jánské Lázně v Krkonoších, ale o Jánské Koupele na Opavsku. To je spíš poznámka pro ty čtenáře, kteří by se tam chtěli vydat. :-)
Určitou představu o rozsahu devastace areálu si každý může udělat např. zde:
https://www.google.com/search?sca_esv=591183191&sxsrf=AM9HkKmoLPlzqpt2oX7Qhg-5BJ64fIOXUg:1702639070375&q=j%C3%A1nsk%C3%A9+koupele&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwi3kOHnqJGDAxVT57sIHX9HA0EQ0pQJegQIDRAB&biw=1536&bih=707&dpr=1.25


pajaroh
16.01.2023 5 z 5

Přiznám se, že toto pro někoho zdevastované místo v údolí řeky Moravice mám ráda tak, jak si ho pomalu ale jistě příroda bere zpět...(teď opominu squaterský bordel, vandalství a nepovedená díla sprejerů, to je opravdu hrozné)... má to své nezaměnitelné kouzlo rozkladu a vzpomínek. Ráda ho procházím, fotím nebo jen stojím a zachycuji detaily spojení lidského a přírody.
Pro někoho zkáza, rozpadlé ruiny a úpadek a nutnost opětovného zcivilizování, pro mě druh krásy.
(A kdyby někdo odvedl podobnou práci jako byla rekonstrukce Tančírny v Račím údolí, to bych brala všemi deseti).
Tak nebo tak, tohle místo má genius loci.

Kniha přináší mnoho zajímavých poznatků z dávné minulosti - zaujalo mě, že v lázních se chovaly valašské ovce kvůli mléku a brynzy a léčbě syrovátkou, stejně tak tam pěstovali samostatně plodiny či rychlé občerstvení na vycházkové trase v podobě čerstvě nadojeného mléka - a především historkých fotografií.
Dobré je i porovnání názoru památkové péče (jen se v této kapitole hodně opakuje již řečené) a několika posledních vlastníků areálu.
Nejméně mě zaujala část vzpomínek rekreantů ROH, ale také patří k minulosti Jánských koupelí.
Doporučuji k přečtení místním severomoravákům i těm, které zajímají zapomenutá a kdysi známá místa ČR.

"Snad není správné toto pro své krásy neznámé údolí zpřístupnit povrchním a hrubým návštěvníkům, avšak stejně tak by bylo nesprávné ukrývat duším prahnoucím po klidu ten azyl..." citace z anonymního cestopisu uvedena v knize.
Hodí se i na současnou dobu, zdá se...

Autoři knihy

Lukáš Horký
česká, 1979

Kniha Jánské Koupele – Minulost, současnost a budoucnost je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x