Má chudinka Jane

Má chudinka Jane https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404785/bmid_ma-chudinka-jane-lus-404785.jpg 4 142 36

Má Lady Jane série

< 2. díl

Možná si myslíte, že ten příběh znáte. Chudá sirota Jane Eyrová začíná nový život jako vychovatelka v Thornfield Hall. Zde poznává zachmuřeného, avšak okouzlujícího pana Rochestera – a vezme si ho. Nebo ne? V tomto nebývalém dobrodružství je všechno jinak, než se zdá. Jistý gentleman skrývá víc než jen jednoho kostlivce ve skříni. Chudinka Jane vidí duchy a vyšetřovatel Alexander Blackwood zas disponuje nadpřirozenými schopnostmi. Je alespoň začínající spisovatelka Charlotte Brontëová normální? Další skvělý příběh od autorek bestselleru Má lady Jane plný zmatků, romantiky a nadpřirozeného chaosu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

My Plain Jane , 2018


více info...

Přidat komentář

katallinka
08.10.2023 4 z 5

Kniha byla stejně dobrá jako první díl. Velmi vtipný a čtivý příběh, který byl občas i dost napínavý. Postavy byly skvělé, ale osobně jsem si nejvíce oblíbila Charlotte. Celkově skvělé čtení, autorky si umí dělat legraci z klasiky i historie.

ElessaRiverbow
01.08.2023 4 z 5

Kdysi jsem četla Má lady Jane a moc se mi to líbilo, proto jsem očekávala skvěle napsaný a vtipný příběh. A to jsem taky dostala. Už od začátku to bylo čtivé a vtipné, rychle jsem se začetla. Nejvíce mě bavily kapitoly z pohledu Jany, byla to naprosto boží postava, ale ostatní byly fajn. Bylo tam několik zvratů, které jsem sice uhádla, ale ani mi to nevadilo. Plný počet hvězdiček však nedám kvůli konci, který mi přišel až příliš chaotický a přitažený za vlasy. Jinak je to ale zábavná oddechová knížka, u které se nasmějete, takže rozhodně doporučuju.


Knihochod
07.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Čo by sa stalo, keby Jana Eyrová bola reálna postava so schopnosťou vidieť duchov? A čo, keby bola priateľkou samotnej Charlotte Brontëovej? A čo, keby pán Rochester bol vlastne iba muž posadnutý zlým duchom? A čo, keby ten svetoznámy román bol napísaný podľa skutočných, "trošku" upravených udalostí?

Na túto časť série som sa tešila asi viac ako na tú prvú, pretože ja veľmi zbožňujem pôvodný román (čo už som určite niekedy v minulosti na seba určite prezradila) a bola som veľmi zvedavá, akým smerom sa dej tejto knižky uberie. A poviem Vám, nie som sklamaná.

Tak ako aj v prvej knihe, aj tu sledujeme hlavnú dejovú linku z pohľadu troch postáv - Jany Eyrovej (klasická ako v pôvodnom románe, akurát máličko "vytunená" - dokáže vidieť duchov, rozprávať sa s nimi, rozkazovať im), Charlotte Brontëovej (čo je samotná autorka, ktorá počas celej knihy zbiera námety na pôvodný román a starostlivo si ich zapisuje) a Alexandra Blackwooda (agenta Spoločnosti pre lovenie problémových duchov, ktorý chce Janu zlákať do tejto spoločnosti, ale neočakávane sa zamiluje do slečny Brönteovej). Za mňa sa toto delenie kapitol do tejto série jednoducho hodí, pridáva jej na čtivosti a drží čitateľa v takom tom príjemnom očakávaní toho, čo sa bude diať ďalej.

Samozrejme, dej je takmer identický s pôvodným románom (prekvapivo), akurát teda začína až niekde v období, kedy Jana už nebola žiačkou ale učiteľkou v Lovoodskej škole a celé je to doplnené o postavu autorky a Alexandra.

Veľmi sa mi páči celkový spôsob spracovania tejto knihy. Je to vtipné, číta sa to veľmi dobre a možno, pokiaľ ste nečítali originálnu Janu Eyrovú, Vás to jednoducho prinúti prečítať si ju.

Za mňa je táto séria zatiaľ jedno veľké dobré a teším sa na ďalšie časti do ktorých určite zainvestujem a kúpim si ich v papierovej podobe.

A Vy, ak stále ešte váhate ale už ste videli recenziu na prvú knihu, znovu Vám tieto dve knihy môžem iba odporučiť. Viac nenapíšem, pretože by som Vám to mohla vyspojlerovať viac, ako by som chcela.

Besa
03.01.2023 5 z 5

Prvý diel som ešte nečítala ale po tomto si ho dávam na wish list. Myslím, že to nevadí, myslím, že na seba nenadväzujú, každý spracúva samostatný príbeh.
Téma knihy je veľmi odvážna, tri americké autorky sa rozhodli spracovať po svojom Janu Eyrovú, kultovú knihu od Charlotte Bronteovej. To je svojim spôsobom až trúfalosť. Až na to, že vytvorili neočakávane dobrú knihu, vtipnú, milú a tak trochu absurdnú. Popretkávanú ducharinou. A toto všetko ja môžem.
Kniha je dielom hneď troch autoriek, trochu sa zamýšľam nad tým, ako to vôbec realizovali. Nemyslím, že ju písali na pokračovanie - každá jednu kapitolu, nie je tam vidieť žiadna odchýlka v štýle písania. Skôr si myslím, že ju písali naozaj spolu a evidentne sa pri tvorbe dosť nasmiali.

Fallenyard
14.04.2022 4 z 5

Zase něco trochu jiného, než jsem čekala - spíš než o vtipnou verzi románů Austen nebo Bronte se jedná o roztomilý previktoriánský příběh s nadpřirozenými prvky, obohacený o vtipné narážky. Roztomilé je asi to slovo, které knihu charakterizuje, a naprosto mi to vyhovovalo. Ráda si přečtu další knížky autorek, pokud u nás vyjdou.

JointlieKat94
29.03.2022 4 z 5

První díl byl prostě TOPka druhý díl se mi líbil taky a moc, jen to nemělo ty kvality. :)

Všechny postavy si tu oblíbíte (skoro všechny :D ), děj krásně, vtipně a svižně utíká, a já se jen bavím nad tím, jak se nad tím bavily autorky. :) prostě to zas hravě daly!

Moc se mi to líbilo, a těším se na případný další díl. :) a samozřejmě mám chuť přečíst si Janu Eyrovou, ze které bylo čerpáno. :)

Ailee
29.01.2021 2 z 5

Zprvu byla kniha svižná a zábavná. Nakonec tuhle knihu neberete do ruky kvůli vážnému příběhu, ale kvůli té nadsázce a neobvyklému humoru. Ale jen to bohužel nestačí. V polovině mě to náhle přestalo bavit, děj byl přeplácaný a jednotlivé akce namačkané na sebe a tak odbyté, že z nich člověk nic neměl, až to celý zážitek zkazilo.

Padfoot
19.01.2021 4 z 5

(SPOILER) Bylo to trošku jiné čtení než první díl, hlavně v tom, že Janu Eyrovou znám nazpaměť a mám tedy jasnou představu, jak by její příběh měl vypadat… Nevypadá :). Ale kupodivu mi to moc nevadilo. Chudinka Jane je spíš vedlejší postavou dobrodružství Charlotty a pana Blackwooda. Psané je to pořád s tím stejným humorem tří autorek, které se u sklenky vína baví tím, „a co kdyby“ a pak vymýšlejí absurdní rozuzlení. Co kdyby nebyla šílená Bertha, ale Rochester? Co kdyby Janina imaginární přítelkyně nebyla tak úplně imaginární? Co kdyby Grace Poolová byla opravdu zlá? Co kdyby duch v červeném pokoji opravdu bydlel? Zase mi to připomíná moje vlastní verze a předělávky některých příběhů, a pořád mě to baví. Na nic si to nehraje a je to prostě sranda. Nic víc, nic míň.

mia.com
19.08.2020 4 z 5

Knížka me dosti bavila :) Příběh hezky odsýpal, některé zvraty jsem opravdu nečekala, všechno do sebe hezky zapadalo a postavy byly naprosto úžasné. Všechny jsem si zamilovala. Takže za mě super a určitě se vrhnu i na druhou Janinku :)

ImGinny
14.04.2020 4 z 5

Dle mého názoru... To bylo o dost slabší než Má Lady Jane od stejných autorek. Děj byl hrozně nabitý, jeden zvrat za druhým, na můj vkus možná až moc. Hvězdičku za to, že jsou tu ,,útržky" z Harryho Pottera a Pána prstenů :D

,,Obávám se, že Le Livre de l'esprit errance je nemožné získat, mon chéri." Paní Rochesterová sklopila oči. ,,Wellington ji má ukrytou v podzemní komnatě, jejíž vchod střeží tříhlavý pes, následuje pád do smrtících šlahounů ovíjivé rostliny, pak obří šachovnice s figurami v životní velikosti, kde se hraje na život a na smrt, a odtud projdete do zamčené místnosti, kde poletují stovky okřídlených klíčů, a nakonec je tam zrcadlo..."

,,Je můj. Je to můj prsten," opáčil král. ,,Můj milášek!"

:D :D :D

evismaior
07.04.2020 1 z 5

30% - měla bych být cílovou skupinou, protože podobné v podstatě fanouškovské předělávky mých oblíbených knížek mám ve velké oblibě a obzvlášť na Harryho Pottera jsem jich četla nepočítaně. A to je asi ten problém, protože těchhle fanouškovských příběhů je tolik, že celá řada z nich je fakt neuvěřitelně dobrých a natolik vtipných, že se čtenář doslova válí smíchy. On i třeba film Austenland a jeho literární předloha je opravdu roztomilý. Ovšem u této předělávky Jany Eyrové se tohle nadšení bohužel nekonalo. Vzešla z toho jakási duchařská detektivka, kde ani Rochester nebyl vlastně Rochester, Jana Eyrová byla nemastná neslaná, furt tam všechno glosovala mrtvá Helena a postava autorky Charlotty Brontëové tomu taky nepomohla. Vtipné mi to tedy nepřišlo ani trochu. Takže jedna hvězda spíš za snahu.

Tesset
30.03.2020 2 z 5

Taková bláznivá komedie kdyby se jednalo o film... ale u knížky mi to nějak nesedlo a přišlo mi to takové nucené. Napsané jen pro to, aby to bylo rádoby vtipné. Nevím, třeba jsem jen na to neměla náladu.

Adele02
29.02.2020 4 z 5

4,5*
Má lady Jane mě bavila krapet víc, ale tady to naprosto monstrózně zabil konec, z posledních cca 50 stran fakt nemůžu :D

Efeméra
24.01.2020 3 z 5

Má chudinka Jane byla oproti Mé lady Jane docela zklamání. Knížka je opět napsána lehkým, příjemným stylem, dokonce se při čtení zasmějete. I když z mého pohledu asi méně, než v případě prvního počinu trojice autorek. Postavy jsem si tu zamilovala, ačkoliv některé (čtěte Blackwood) jsou tak zabedněné, až s nimi máte chuť zatřást. První, větší část příběhu je rozvláčná, zatímco ta druhá uspěchaná. Přesto musím říct, že zpracovat takovým bláznivým způsobem retelling Jany Eyerové byl výborný nápad. A zahrnout do něj samotnou Brönteovou ještě lepší. S kamarádkou jsme si nesčetněkrát dohledávaly informace o ní a jejím románu, tak moc nás to nadchlo. Navíc duchové a jejich lovci, jiný výklad událostí, který překvapí, Anglie 19. století, to všechno vytváří zajímavý celek. Příběhu o další Jane, tedy My Calamity Jane, dám tedy určitě šanci, i když druhý román této série hodnotím spíš jen jako lepší průměr.

Katri
23.01.2020 3 z 5

Druhá knížka ze série "Janies" je dle mého očekávání nenáročnou, veselou a příjemnou četbou. Člověk si u ní vyčistí hlavu, nemusí se stresovat a může se s klidným srdcem soustředit na příběh. Ačkoliv jsem se nad určitými pasážemi občas pozastavila, nebo si pomyslela něco ve smyslu - "co to má u všech všudy znamenat???" - krásně jsem si u příběhu odpočala a načerpala trochu pozitivní energie. :)

Lenny33
05.01.2020 3 z 5

Podle hodnocení jsem byla k této knize trošku skeptická, ale musím říci, že se opět jednalo o milé, humorné a dějově originální dílo. Ovšem i přesto bych to zařadila spíše mezi průměrné knihy. Četla jsem spíše ze setrvačnosti, než že bych se potřebovala nutně dozvědět, co se stane dále. 3,5*
(Překvapivě se mi nezamlouvalo - především při ději odehrávajícím se v sídle Thornfield - když v knize byly delší dialogy přímo z knihy Jana Eyrová. Strašně mě to mátlo, děj se mi pletl se skutečnou knihou Jana Eyrová a byla jsem pak zmatená, co se vlastně stalo jen v Janě Eyrové a co i v této knize. Celkově se mi ta velká podobnost s Janou Eyrovou nezamlouvala. Doufala jsem, že to bude jako v 1. díle, kdy se autorky chytly námětu pouze na začátku a pak děj nechaly plynout jiným směrem. )

eliska2126
09.10.2019 5 z 5

Na tenhle díl jsem se těšila jak malá holka na Vánoce. Potom, co jsem četla Mou lady Jane, jsem vážně odpočítávala dny do dubna, kdy vyšla i Má chudinka Jane. Musím ale přiznat, že první díl byl o ždibec lepší. Ale i tak to bylo boží!
Jannies jsou prostě skvělý. Tím, jak lehce zasahují do děje a přitom vás pobaví, když se snaží něco vysvětlit nebo osvětlit. Příběh je skvěle propracovaný stejně jako u jedničky ❤️. Přiznám se, že jsem originální Janu Eyrovou nečetla, ale po téhle knížce to určitě napravím. Postavy mi vážně přirostly k srdci a nechtěla jsem se s nimi loučit. A co se týče grafické stránky, tak ty obálky na sérii Jannies prostě miluju. Takže se těším na další díl, který by měl být o Calamity Jane.

SBH
07.10.2019 3 z 5

Tři hvězdy dávám jen z lásky k předloze a důvěře, že se jedná o typickou nemoc druhého dílu. Kniha je strašná. A nikoli proto, že v ní straší tolik duchů. To je naopak osvěžující a vtipné. Úvod byl vůbec velmi podařený, protože snad každá čtenářka chtěla zavraždit pana Brocklehursta. Ovšem tam pozitiva končí. Děj překombinovaný, emoce veškeré žádné, text je napsaný jako vyprávění z druhého stupně základní školy. Knihu sepsaly tři autorky, ale výsledek neodpovídá ani půlce jedné.

Lycaonia
05.10.2019 5 z 5

Zábavně a velmi poutavě převyprávěný příběh Jany Eyrové. 15/10

Danielle22
30.09.2019 4 z 5

První Jane se mi líbila víc. Nicméně i tento díl mile pobavil, vtipně vnesl záležitosti s duchy a celkově oddechové čtení na pár dní.