Tanec za mrtvé

Tanec za mrtvé https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98910/tanec-za-mrtve-98910.jpg 4 26 10

Jane Whitefield série

< 2. díl >

Psychothriller o malém chlapci a mladé ženě, jejichž osudy spolu jen zdánlivě nesouvisejí. Hlavní postavou je opět Jane Whitefieldová (známá již z předchozí knihy Kdo scho- vaný není), chytrá a půvabná žena indiánského původu, která pomáhá mizet lidem s problémy. Umožňuje jim stát se někým jiným a začít tak i nový život. V tomto romá- nu má za úkol ochránit osmiletého Timmyho, jehož rodiče zemřeli a adoptivní byli spolu s chůvou a jejím přítelem zavražděni. Někdo se snaží Timmyho zbavit a zmocnit se jeho velikého dědictví. Jane se přesto povede dostat jej pod soudní ochranu. Při cestě domů ji na letišti požádá o pomoc Mary Perkinsonová, podezřelá ze zpronevěry 50 miliónů dolarů. Jane teď sice o práci zrovna nestojí, ale nakonec Mary pomůže pronásledovatelům uniknout. Postupem času ji napadne, že by oba tyto případy mohlo něco spojovat a začne pátrat. Tanec za mrtvé je čtivý a svižný kriminálně-psychologický román s prvky thrilleru, v němž není nouze o napětí a suchý humor.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Doplněk
Originální název:

Dance for the Dead , 1996


více info...

Přidat komentář

Tyet
17.01.2024 5 z 5

Brilantní, dokonalé. Takhle má vypadat dobrá detektivka. Chytrá, napínavá a s přesahem. Perryho knihy jsou skvělé a je to zásluha i dobrého překladu paní Müllerové.

Luigi1
22.10.2023 3 z 5

Toto bylo podle mě docela špatně napsané nějak jsem se nemohl chytit


engelbert
05.09.2021 4 z 5

Především jsem v knize nenašel místo, kde by se nic nedělo, vleklo se a musel se nutit do čtení. Ze začátku mě trochu zklamávalo, jak autor od jednoho příběhu odběhl a věnoval se jinému, který s tím prvním zdánlivě nesouvisel. To propojení přišlo dosti pozdě ale v pravou chvíli. Potud dobré. Je mi však cizí svět padouchů tak padouchovatých, že pro peníze zneužívají a vraždí ne jednou, ale systematicky, ale také svět kladných hrdinů, kteří jim v tom dokáží s vypětím sil bránit, ačkoliv vůbec není jasné proč tak činí, a kde ty dovednosti získali. Zdůvodnění hlavní hrdinky, že pomáhá loveným lidem, protože jí přinášejí špatné sny, je pro mně jako z jiné planety. Nevylučuji, že tak indiáni mohou vnímat svět, a tedy jsem z jiné planety já. Zvláštní je už jen schopnost necvičené hlavní hrdinky vést sama činnost, kterou bych očekával od tajných služeb. Jo a dostalo mě finále, po kterém se cítím trochu ošizen. Vše, tak jak slibuje název edice, dobře dopadlo, ale zatímco celá kniha je psaná z hlediska hlavní hrdinky, víme co dělá, jak hodnotí rizika, co těmi kroky sleduje, rozhodující akce je psaná z pohledu padoucha, čímž se nejasnosti o schopnostech hlavní hrdinky ještě umocňují.

ddkk
26.07.2021 5 z 5

Ani v tomto dílu série s Jane Whitefieldovou nechybí podrobné návody jak ošálit další instituci, tentokrát banku. Je otázka, zda by podobný rafinovaný postup dneska někde fungoval. Ale způsob, jak promyšleně tunelovat americkou banku, na mě působil impozantně. Skoro jsem si říkala, že to stojí za zamyšlení :-)

Příběh, který Jane tentokrát řeší, je drsnější než ten předchozí, ale Jane je neporazitelná a všechny ty hnusné zločince krásně přechytračí. A navíc to vypadá, že by snad mohla začít aspoň přemýšlet o nějaké změně ve svém osobním životě.

Vůbec nejvíce se mi ovšem zase líbilo zasvěcené nakouknutí do života Seneků a dávám zapravdu kap66 ohledně úvah o oblíbenosti klišé. I já jsem propadla myšlence o morální čistotě původních obyvatel Ameriky a o dobrých koncích. Kéž by to tak opravdu bylo...

Doporučuji.

hanzmb
30.05.2021 5 z 5

Další podařená kniha. Autor poněkud přitvrdil, ale pokračuje v předávání spousty zajímavých informací, tentokrát především návodů, jak tunelovat banky. Proti 1.dílu mi tu ale chybělo více děje z indiánského prostředí a s tím spojené popisy americké přírody. Takže není to špatné, ale kvalit jedničky nedosahuje.

kap66
04.05.2020 5 z 5

Otázka: stává se snad ze mě na stará kolena milovnice klišé? Ochotně znovu přijímám bělošskou představu, že indiáni berou úctu ke starším jako samozřejmost, že ti staří jsou moudří bez výjimek, že ani v civilizaci neztratili instinkty, že naprosto samozřejmě pomáhají svým lidem, aniž by je znali. Že zlo nakonec prohraje a dobro zvítězí, i když za cenu ztrát. A že jedna dívka, která v sobě schraňuje a vybrušuje to nejlepší z obou ras, dokáže to odporné zlo porazit a to méně odporné napravit.
Odpověď: ano, ale jsou klišé, která mi dělají dobře a nikomu kromě mě nemůžou uškodit. Ta si budu hýčkat dál.
Mimo to: i kdybych v téhle sérii nenacházela nějaký přesah, ona se opravdu dobře čte.

mata57
15.08.2019 5 z 5

Bezva thriller se školením jak tunelovat banky a provádět různé finanční machinace. Stepilá indiánka zde opět "perlí" a dostane se i na čarokrás. krajinu kde není pozdější sňatek vylouč. Bonusem opět indiánské reálie. Oproti předchozímu dílu série trochu méně svižné, ale stále super.

mira.k
08.10.2017 5 z 5

Klasická úroveň. Perfektní thriller s dobrým koncem.

maličkán
21.03.2017 2 z 5

Za mě teda nic moc. Jedna z nejhorších knížek za posledních pár let.

kannibal28
06.04.2016 4 z 5

knižka sa dobre čítala hlavmá hrdinka sa mi páčila svojou chytrosťou jak si vedela so všetkým poradiť nato že bola ženská