Jana z Arku

Jana z Arku https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240062/mid_jana-z-arku-cOc-240062.png 5 8 2

Jana z Arku je kniha, která vyvolala veliké pobouření v samotném Římě, takové, jaké snad nevyvolala jiná ve 20.století. Autor se dostal do sporu s papežem natolik, že se vedl koncil a jeho spisy se dostaly na známý " index librorum prohibitorum" - seznam zakázaných knih. Kniha o Johance z Arku si nezavazuje pouze cíle historické, ale také politické, autor bez pardonu odhaluje vysoký klerus, takový, jaký v počátcích dvacátého století byl, na poli psychologického dilematu nevinného děvčete, jehož sugestivní stav objektivně prohlašuje za halucinace a duševní onemocnění, kterého se nebojí církev zneužít.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

La vie de Jeanne d´Arc , 1908


více info...

Přidat komentář

MichalMartinka
02.12.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem si doslova užil. Pro někoho může být mínus podrobné popisy politických situací či církevních opisů, ale věřte, že vše bylo napsáno velmi zajímavě. Pokud se jedná o nejucelenější popis života Jany z Arku, smekám klobouk. Jana zde není zobrazena jako nadlidské stvoření. Autor ji vykresluje jako obyčejnou dívku, která věří svým Hlasům a ve všem se spoléhá na Boha. Ano - dnes to už nikomu nic neříká. Možná proto se mi to tak líbílo. Autor vstoupil do strany a snad proto byla u nás kniha vydána v ten osudný rok 1950 - kdy začala býti církev pronásledována a likvidována. A snad i proto je na konci slovo jistého Boučka, který vše vysvětluje, aby si čtenář nemyslel, že se jednná o zbožnou knihu.

Shashlick
15.09.2021 4 z 5

Kniha čerpá z různých historických zdrojů, odkazy na ně však byly v českém vydání odstraněny. Autor se tak snaží podat ucelený a nejpravděpodobnější pohled na život a odkaz Jany z Arku.
Popis je opravdu vyčerpávající, někdy až moc. Konkrétně pasáž o procesu s Janou byla na můj vkus až moc podrobná.