Jana Eyrová / Jane Eyre

Jana Eyrová / Jane Eyre https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488787/bmid_jana-eyrova-jane-eyre-Xa4-488787.png 5 34 8

alef
alef
21.04.2022 3 z 5

Svázaná konvencemi, jímž navzdory zkoumá veskrze nepřijatelné emoce, jako je vášeň!
To nevíš, Jano, že slušná žena vášeň neprojevuje?
Odsuzovaná, kritizovaná, nevýznamná, podřadná, a někteří říkají, že i neslušná Jane se přesto odhodlá šokovat!
Svobodomyslná žena, jak skandální!

Realisticky, pravdivě a komplexně vylíčené hlubiny Janiny odbojné mysli a skutečnosti tehdejšího světa bez příkras – to je příběh Jane Eyrové.

Příběh Jany jsem během let četla několikrát (naposledy v této zkrácené dvojjazyčné verzi, kde důvodem bylo čistě procvičování mojí nevalné angličtiny – na originál v Aj bych si netroufla). Znalost příběhu z dřívější četby + několika verzí filmových zpracování (asi nejvíc vzpomínám na verzi z r. 1972 s paní Vančurovou – na její Janu s plachým pohledem krásných očí a něžným úsměvem) mi dost pomohla orientovat se v textu, číst a pochytit kontext (navzdory neznalosti spousty slovíček).
Nechce se mi tedy příliš hodnotit příběh v této podobě, protože účel této knížky je jiný, řekněme studijní.
A tak snad jen pár postřehů … i tento příběh je příběhem mladé ženy z 19. století, z období viktoriánské Anglie a realistickým (kriticky realistickým) obrazem tehdejší společnosti – to proto je Jane taková, jaká je, nebo spíš, to proto není Jane taková, jakou by ji chtěli mít … není poslušnou „ovcí“ jdoucí se stádem, nijak nevyčnívající a vykonávající to, co se od ní očekává. Jana je díky bohu jiná, navzdory všemu (překážkám, které ji byly kladeny) a všem (propastným rozdílům ve společnosti, která jí ty klacky pod nohy neustále házela). Jana se svým osudem totiž bojuje. Nesmířila se s tím, že by na ní mělo být pohlíženo, jako na podřadnou osobu, a tak se rozhodla ukázat svou hodnotu, dovolila si stát se veskrze sebevědomou ženou .

PS: hodnocení, které přidávám je čistě pro tuto zjednodušenou dvojjazyčnou verzi, není hodnocením příběhu, protože ten je … viz. PPS (lépe bych to neřekla).

PPS: roku 1847 napsal G. H. Lewes v časopise Fraser’s Magazine o díle Charlotte Brönteové Jana Eyrová toto: „Ten příběh [...] upoutá vaši pozornost a zůstane ve vaší mysli. I když knihu zavřete, jste stále příběhem okouzleni. [...] Pravda – hluboká, výmluvná pravda – charakterizuje tuto knihu.“

eliska5154
eliska5154
22.03.2022 5 z 5

Jana Eyrová je moje srdcovka. Přečetla jsem všechny knihy od různých autorů ať v češtině tak v angličtině a nikdy se mi tento příběh neomrzí.


medvídě
medvídě
09.02.2016 5 z 5

Mám velmi ráda tento příběh, viděla jsem mnoho filmových zpracování a tohle byla moje první kniha v angličtině. Mohu ji jen doporučit :-)

sharikk
sharikk
25.09.2015 5 z 5

Nikdy předtím jsem tuhle knihu nečetla a ani číst nechtěla, protože jsem si myslela, že se mi taková ,,slaďárna" přece nemůže líbit. A ouha, kniha přečetná za jedno odpoledne a já mohu pouze doporučit. Knížka je napsaná hodně čtivě+ pro zdatné jedince ještě i anglicky, takže opravdová lahůdka ;) Určitě se k ní zase jednou vrátím.

-markéta-
-markéta-
07.07.2014 5 z 5

Kniha byla neskutečná. Hodně lidí mi ji rozmlouvalo, ale mě to nedalo a i tak jsem ji začala číst a jsem velice ráda, že jsem na ně nedala. Kniha mě velmi překvapila. Děj byl krásný, napínavý a chvílemi i smutný. Určitě doporučuji.

Brusinka01
Brusinka01
22.04.2014 3 z 5

Krásná kniha, ačkoli je zjednodušená, tak jsem se začetla do děje tak, že si ji musím číst stále dokola.

TessDragon
TessDragon
01.03.2014 5 z 5

Příběh o neuvěřitelné lásce Jane Eyrové a Edwarda Rochestera...no kdo by ho neznal? :) Musím říci, že knížka mě úplně pohltila a k tomu je psána zrcadlově, takže jsem si mohla i procvičit angličtinu. A dokonce knihu obohatilo i pár krásných kreseb, pod kterými jsem si úplně představila, jak je kreslí Jane. Nemůžu jinak, než dát plné hodnocení.

danyda
danyda
03.09.2011

Výborně napsaná, v jednoduché angličtině pro snadné pochopení