Jan z Bubna, válečník a diplomat

Jan z Bubna, válečník a diplomat https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312809/bmid_jan-z-bubna-valecnik-a-diplomat-wLf-312809.jpg 3 1 1

Životopisná monografie věnovaná Janu Varlichovi z Bubna (1570-1635), přední osobnosti stavovského povstání v letech 1618-1620 a české pobělohorské emigrace. Bubna je známý tím, že jako švédský generál a diplomat v roce 1633 nabídl Albrechtovi z Valdštejna českou královskou korunu. Kniha se poutavou formou zabývá životními osudy Jana z Bubna během tureckých válek, okolnostmi vydání tzv. Rudolfova majestátu, průběhem stavovského povstání včetně bitvy na Bílé hoře a následujícími událostmi třicetileté války až do roku 1635. Publikace má poznámkový aparát, seznam pramenů a literatury a barevnou fotografickou přílohu. Resumé v němčině, angličtině a ruštině.... celý text

Přidat komentář

Rocker007
05.10.2016 3 z 5

Moderních publikací k osobnostem období první poloviny 17. století se v českém prostředí za posledních 5 let objevilo několik. Zaměříme-li se na vojevůdce, jsou to kvalitně zpracované biografie Matyáše Gallase (R. Rebitsche) nebo Fridricha Falckého (J. Čechura), či několik knih z pera Jana Kiliána. Ladislav Miček se se svým Janem z Bubna pokusil roku 2016 vtěsnat mezi ně.
Knihu jsem přijal s očekáváním. Jedná se totiž o osobnost české emigrace, která se v pozdějších fázích třicetileté války připojila k armádě Gustava II. Adolfa. Dále pak, že o Janovi z Bubna v podstatě nevyšla zásadnější monografie a jak L. Miček uvádí v Několika odstavcích úvodem: "Právě tuto mezeru by měla alespoň z malé části zaplnit naše skromná publikace". Pohled do obsahu knihy je plný nadějí. Témata a zásadní problémy Valdštejnského tématu by měla být postižena. Jenže...
Zásadní problém osobně shledávám v koncepci celé knihy. Přestože se má jednat o příspěvek sice rozsahem skromný, leč obsahově výživný a objevný, je soupis použité literatury základní a na úrovni kvalifikační práce. Ano, jsou zde klasičtí autoři jako Pekař a Gindely, schází však odborná zahraniční literatura např. ze švédské strany. Zároveň - a to si osobně myslím je největší kámen úrazu - autor zcela nepracuje s původními zdroji informací. Uvedena jsou pouze Lívova "Regesta.." (mimochodem, citace tohoto všeobjímajícího díla má jinou podobu, než je uvedeno v knize - ale to je detail a pouhé rýpnutí :) ), autor mohl využít jistě i "Documenta Bohemica...", prameny ke konci Albrechta z Valdštejna vydané H. Hallwichem, ze švédské strany vydané - ale těžko sehnatelné, pravda - vydané korespondence Axela Oxenstierny. Nemluvě o nevydaných pramenech, pokud existují (jsem přesvědčený, že určitě ano).
Zbytečné považuji používání krásné literatury. Proč!? Zikmund Winter je jistě klasickým autorem a byl též velkým znalcem přelomu 16. a 17. století. Je však vhodné Mistra Kampana podrobovat srovnávání s odbornou (moderní) literaturou? Má-li si dílo brát za cíl doplnit/rozšířit životopis osobnosti a tím se zařadit mezi kvalitní odbornou profesionální literaturu, asi by se krásná literatura měla objevovat v menší míře a ne v těle textu.
Poslední rýpnutí mladého neznámého studenta historie zní: "A kde je ten Buben?". Z celé knihy mám dojem, že Jan z Bubna byl jen na pozadí všech těch událostí a procesů. A jeho přítomnost je pak taková ... nezvýrazněná, zkrátka se v textu občas mihne jeho jméno. Opak je pochopitelně pravdou. Například v kapitole 6. Bílá hora je pokládána otázka, zda jmenovaná osobnost vůbec v bitvě byla. (Spoiler: autor nedošel k závěru) V bitvě ani tak nerozhoduje přítomnost majitele pluku, jako přítomnost samotného vojenského tělesa. Otázka, zda na bělohorské pláni osobně byl je (dle mého) zanedbatelná.
Pojďme k pozitivům publikace. Předně, je to útlá kniha přijatelná pro nezasvěceného čtenáře, který se rozhodl utratit cca 200,- za populárně-naučnou knihu. Tento literární směr zcela naplňuje a v tomto ohledu je napsána skvěle. Kapitoly nejsou většího rozsahu, tedy není zde nadbytečného textu. Ten je stravitelný, logicky postavený. Za textem následuje ukázka komunikací (ne však z originálních pramenů, jsou přejaty z jiných prací) Jana z Bubnu. Taktéž Slovníček pojmů je velmi, velmi a ještě jednou VELMI vítaný. Zkrátka ne každý čtenář bezpečně zná význam pojmů korneta či kompanie. Slovníček je skvěle poskládaný a je to obrovským plusem publikace.
Internetové odkazy nebývají zcela spolehlivými zdroji informací. Pan Miček však vybral jednu z kvalitních zahraničních webových stránek (htttp://30jaehrekrieg.de). Ta je naprosto v pohodě. Citace internetové prezentace obce Lázně Bechyně už tak profesionálně nevypadá. Stejně jako odkazy na místní (obecní) noviny, v nichž autor vydal článek. (také jsem psal do Dubského zpravodaje :) ). Obrazový doprovod je naprosto v pořádku a není mu co vytknout.
Pan Ladislav Miček má můj obrovský obdiv. Snem každého historika je vydání knihy a jemu se to povedlo. Kniha je přínosná pro čtenáře-laika, tomu přinese plno (možná nových) informací. Publikace pravděpodobně nezatřese vědeckým světem raného novověku, takové ambice nemá. Přináší ale řadu otázek, okruhů a témat, které by profesionální historik měl vzít a pracovat s nimi.
Kniha se mi líbí, ale z výše uvedených důvodů nemohu více, než 3 hvězdičky. (Jakoby na tom záleželo... :) ).

Autorovy další knížky

2013  70%Smrt panského písaře
2014  70%Hledání Čtyřokého
2015  70%Poslední haltýř
2016  60%Jan z Bubna, válečník a diplomat
2018  60%Ještě nenadešel čas

Kniha Jan z Bubna, válečník a diplomat je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x