Jan Saudek Mystik

Jan Saudek Mystik https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443730/bmid_jan-saudek-mystik-zgn-443730.jpg 4 23 9

Nejznámější český fotograf Jan Saudek v květnu 2020 oslavil 85. narozeniny. Při té příležitosti vychází originální knižní rozhovor s katolickým knězem Karolem Lovašem. Nahlédnete do mysli jednoho z mála současných českých umělců, který se světově proslavil. Součástí publikace jsou i exkluzivní, a dosud nepublikovaná mistrova díla.... celý text

Přidat komentář

jaroslav0572
04.04.2021 4 z 5

Předem říkám, že se nejedná o face to face rozhovor nějakého Božího kohouta s legendárním fotografem. Ne! Je to interview v přátelském duchu; a to dvou chlapů, rodičů, manželů, kteří se léta letoucí znají. To nás hned od počátku četby staví před otázku: Bude to objektivní ohlédnutí se? Ne, nebude, páč tohle oba katolíci nemají na jazyku. Jedná se o několik vět mistra Saudka, kterými bilancuje svůj život a všechno dává (jakpak by ne) do souvislosti „s nebem a zemí". Nikoho nemoralizuje, jen se občas neudrží a řekne od plic co si myslí. Mezi pasáže jsou vyplněny Lovašovými myšlenkami o Bohu a vlastně o tom, že si nás služebník vezme k sobě, i když jsme párkrát zhřešili. 75 % dávám mj. i proto, poněvadž s drtivou většinou myšlenek, frází a se suchými konstatováními se s mistrem Saudkem shodnu. Líbí se mi rovněž, že do svých aktů se nebál zařadit i muže a děti. Důraz na tradiční rodinu (byť samotný Saudek se považuje za alkoholika a muže, jenž se ke svým ženám- rozuměj milenkám, manželkám, náhodným múzám- chová jako prase) z textu přímo překypuje.

Saudek na otázku „jste úspěšný"?... odpovídá: „Není nic tak úspěšné jako úspěch a není nic tak zahanbující jako neúspěch. Čas od času mi někdo potřese rukou nebo mě pozdraví. Pro mě je úspěch, když se někde na Moravě ptám na cestu a oni mi řeknou: To jedete blbě, musíte se obrátit a jet zpátky, Pane Saudek. Být pozdravený rodnou řečí v rodné zemi. Všichni čeští a slovenští fotografové se považují za světové. Já sám sebe nazývám fotografem českým." Jak říkám, 75% si oba Pánové zaslouží.

Karcoolka2210
17.11.2020 5 z 5

"Ukazovat na zlo nestačí. Je trěba se stát jeho alternativou. To je to, co nám chybí. Být reálne jiní a lepší, než jsou ti, na které ukazujeme prstem."

Pre mňa veľké prekvapenie a povzbudenie. Odporúčam.


em75
12.10.2020 4 z 5

Nelíbily se mi monology p.Lovaše, asi proto, že "nevěřím". Ale rozhovory s panem Saudkem jsou skvělé. Bylo potěšující a uklidňující číst Saudkovy odpovědi. Fotky jsou samozřejmě nádherné. Snad se ten "starej chromej pes" bude ještě dlouho ježit a tlapkat.

Marla
20.08.2020 5 z 5

Poměrně útlá knížka a přece jsem jí četla velice dlouho. Čtení jsem přerušovala přemýšlením, co musí člověk udělat proto, aby měl to štěstí pocítit dotek Boha. Jan Saudek to dokázal díky své práci, výjimečnosti a složitosti své osoby. Knihu korunují reprodukce Saudkových děl a to z ní, spolu s rozhovory vybizejicimi k zamyšlení, činí novou ozdobu mé knihovny.

Doubravka1975
22.07.2020 4 z 5

Hodně zajímavé čtení.....

Iki1
20.07.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem četl s chutí. Přináší drobná zamyšlení, ale o to víc nutí zamýšlet se nad svým životem a názory na něj. Výborné je, že je doplněna reprodukcemi obrazů a fotografiemi, o kterých se oba protagonisté zmiňují.

zdenek7112
12.07.2020 5 z 5

Přečetl jsem během neděle. Zajímavé pohledy Jana Saudka na život od neméně zajímavého autora knížky, Karola Lovaše.
Doporučuji k přečtení.

CervenaVeronika
31.05.2020 3 z 5

Krásné fotografie, ale bohužel za mě je tam až moc textu spjato s náboženstvím, vírou, o Bohu a pro to jsem po téhle knize nesáhla a tyto části mě taky nezaujali.
Zbytek knihy je pak koncipován do hovoru mezi autorem a Saudkem.

ADE138
29.05.2020 4 z 5

Jan Saudek je bezpochyby, jak se píše v podnázvu, fotograf, kterého se dotkl Bůh. Kniha je psaná formou dialogu, doplněná fotografiemi. Každopádně zajímavé čtení.