Jan Hus

Jan Hus https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297021/mid_jan-hus-Fac-297021.jpg 4 23 5

Románová studie autorky o Janu Husovi není zaměřena na dramatičnost jeho osudu, ale do světa myšlení betlémského mistra i jeho odpůrců, zvláště Štěpána z Pálče.

Přidat komentář

marek2800
11.09.2019 5 z 5

Velmi cenná kniha, přestože se čte dost ztuha. Mrzí mě, že se dnes o Husovi mluví velmi málo. Když se podívám na internet, mám pocit, že o něm píšou jenom katolíci. Samozřejmě po svém. Upálili ho, a zdá se, že se jim tím vůbec neulevilo. Pořád jim leží v žaludku. Zvláštní.

Sandik
15.07.2018 4 z 5

Především je nutné říci, že Kantůrkové Hus není historickou prací! Je to reflexe dusného prostředí komunistické "normalizace" sedmdesátých a osmdesátých let, kdy autorka po zhroucení ideálů "Pražského jara" a po nuceném odchodu z veřejného života do disidentského prostředí zažívala pronásledování komunistickou tajnou policií což ještě více zesílilo po jejím podepsání Charty 77. Husův příběh je tudíž čtený očima přímého účastníka těchto událostí a je proto nutné takhle číst i Kantůrkové knihu. O Husovi samém či o jeho procesu v podstatě nevypovídá mnoho, respektive rozhodně tak nečiní nestraně či objektivně... Celkový dojem: 85%


Kačudovič
15.11.2016 4 z 5

Myslím, že postava Jana Husa si za svou morální sílu a nezlomnou odhodlanost stát si za svými slovy zaslouží bezmeznou úctu a respekt. Zvlášť od nás, kteří jsme se narodili ve stejné zemi a mluvíme totožným jazykem jako on.
Já jsem alespoň velmi rád, že takového člověka v naší historii máme a v tomto případě opravdu nechápu nikoho, kdo má jiný, ba dokonce negativní názor.

Jinak co se týče Husových protivníků v Kostnici...Asi nejlépe je vystihuje postřeh jednoho z žáků ve filmu Obecná škola. Svině.

Cinik
23.04.2016 2 z 5

Je to neobjektivní výkladové dílo, kniha o tom, jakého autorka Husa mít chce a jací díky tomu musí být jeho přátelé i protivníci. Pro autorku má Hus ve svém kacířském pojetí Církve pravdu a je to opravdu mimořádný „světec“. Tím pádem jeho protivníci nemohou být než darebáci, poblouznění a strašpytlové. Když Hus lavíruje a vytáčí se, je právním géniem, který jen využívá své legitimní možnosti, zatímco jeho protivníci jsou skrze podobná konání prostě jen zákeřní a neupřímní. To je to celé jádro pudla.

Skutečnost je ale taková, že Hus pravdu neměl a světcem nebyl. A jeho učení rozvrátilo společnost a dodalo podklad a otevřelo cesty pro husitské běsnění...

Atuin
12.07.2013 5 z 5

Kniha opisuje dramaticky události kolem Jana Husa, všemožné postavy jsou tady popsány, ale nikoliv suchopárnou rukou ledabylého historika, ale jako smršť že až po vícerém přečtení jsem měla více jasno,kniha je velmi sugestivní, odhaluje niterně pocity mnohých zůčastněných. Naše historie tady doslova ožila, a nebojí se přídomků, nebojí se odhalit tvář. je to doba která mě nenechává chladnou, protože je to doba kdy jsme byli z jiné materie.