Jan Čapek ze Sán

Jan Čapek ze Sán https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79930/bmid_jan-capek-ze-san-LlQ-79930.jpg 4 6 2

Kniha o Janu Čapkovi ze Sán (cca 1390-1452) je věnována dramatickým osudům tohoto původně drobného šlechtice ze středních Čech. Nebýt husitských válek, patrně bychom o jeho existenci vůbec nic nevěděli. Jan Čapek se za husitství dokázal propracovat do pozice vojenského velitele jednoho z husitských směrů a to tzv. sirotků. Širší veřejnosti je nejvíce znám jako "lipanský zrádce" Autor v knize objasňuje, že Čapek své spolubojovníky v bitvě u Lipan 30. května 1434 nezradil. Lipanskou bitvou dramatické osudy Jan Čapka ze Sán neskončily. Čapek se stal žoldnéřem a bojoval za svého chlebodárce polského krále Vladislava III. Jagellonského v Uhrách o uherskou korunu.... celý text

Přidat komentář

Bašťák
01.05.2018 4 z 5

Husitský hejtman Jan Čapek ze Sán mě zaujal zejména proto, že je místy spojen s historií města Kolína a v nepříliš vzdálené obci Sány se možná narodil a psal se po ní. Takže můžeme opatrně říci, že je místním rodákem.
S knihou jsem spokojen. I když v Čapkově životě existuje převažující množství neznámých skutečností a bílých míst, ke kterým neexistují žádné historické prameny, přesto je možné si o jeho osobnosti a historické roli udělat celkem správnou představu. Jak autor v závěru sám uvádí: "kdyby se touto knihou podařilo smít z Jana Čapka ze Sán nálepku "věrolomný zrádce" (od Lipan), byl bych velmi spokojen". A to se myslím celkově podařilo.

Finn123
02.10.2016 4 z 5

Knížka je to záslužná,o Janu Čapkovi ze Sán toho moc podrobného není.Na druhou stranu nijak veleúspěšný nebyl,dokonce se dlouho tradovalo,že zradil v bitvě u Lipan.Mnoho archívních materiálů se také o něm nedochovalo.Proto se obávám,že do knihy se pustí jen velcí zájemci o husitskou tématiku,(což je můj případ.) Přečetl jsem si dílo se zájmem a snahu autora o zmapování méně známé historie oceňuji.