Jan Blažej Santini

Jan Blažej Santini https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40938/jan-blazej-santini-40938.jpg 4 7 3

Podtitul: Setkání baroku s gotikou Monografie shrnuje dosavadní poznatky o Santiniho díle a pokouší se zařadit toto dílo do kontextu celé české a evropské architektury.

Přidat komentář

Sova15
11.09.2020 2 z 5

Knihu jsem téměř celou poctivě přečetla, protože se zajímám o Santiniho. Je ale nepřesná - v této době- , určení autorství památek je asi těžké. Řídím se raději Horynou. ale v něčem mě kniha obohatila.

Sandik
01.03.2015 2 z 5

Sedlákovu knihu nelze dnes hodnotit jinak, než jako práci vysloveně antikvovanou. Samozřejmě především díky systematickému zájmu, který Santinimu věnoval pan profesor Mojmír Horyna. Zatímco Horynovo opus magnum v podobě knihy "J. B. Santini - Aichel: Život a dílo" http://www.databazeknih.cz/knihy/j-b-santini-aichel-zivot-a-dilo-60048 dává jasně najevo, že je výsledkem systematického, prakticky celoživotního zájmu mimořádně citlivého a talentovaného historika umění, Sedlákova kniha je prací spíše poněkud příležitostnou. Vznikla po nedlouhém základním výzkumu, její atribuce jsou nepřesvědčivé a argumentace nevěrohodná. jediné pozitivum knihy tak tkví snad jen sledování italských a zahraničních vzorů, ale i v tom je samozřejmě Horyna poučenější a důslednější.


jarmik
09.09.2014 5 z 5

Moc pěkná kniha, jistě doporučuji. Uvědomil jsem si, že barokních skvostů je u nás hodně. Též jsem si uvědomil, jak souvisí naše barokní stavby se stavbami v okolních zemích (p. Santini měl italské vzory a učil se tam, p. Diezenhofer byl jeden z několika bratrů, kteří dělali to samé co on, jenom v Německu).