James Bond - Encyklopedie

James Bond - Encyklopedie https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355116/bmid_james-bond-encyklopedie-5MQ-355116.jpg 4 13 3

Velkolepý přehled všech zákoutí fascinujícího světa agenta 007 od jeho zrození po film Quantum of Solace. Encyklopedie dvou největších znalců postavy Jamese Bonda spolehlivě nadchne všechny početné fanoušky nesmrtelného agenta 007. Díky přímé spolupráci autorů s produkční společností Eon Productions je kniha vybavena fotografiemi z bondovských filmů i ze zákulisí jejich natáčení. John Cork a Collin Stutz si všímají všech stránek Bondovy osobnosti a v abecedním přehledu nabízejí svižný, avšak současně fundovaný a skvěle ilustrovaný výklad o jeho protivnících, spojencích, technických hračičkách, vozidlech, ale samozřejmě třeba i o neméně proslulých „Bond girls“ 2. české vydání, (1. dopl.)... celý text

instageek_cz
instageek_cz
23.01.2021 4 z 5

Encyklopedie James Bond - něco pro opravdové bondovské nadšence!

Výpravná, velkoformátová encyklopedie plná krásných fotek z natáčení i zákulisí téměř všech filmů s agentem 007. Chybí jen Spectre, který v době vydání ještě nebyl v kinech, případně i Skyfall, když si zakoupíte starší edici této knihy.

Hlavní kapitoly se dělí následovně:

Bondovský styl
Role Bonda
Bondovi zlosynové
Bondovy ženy
Vedlejší role
Vozidla
Zbraně a výstroj
Filmy

Většině z nich se dá vytknout to, že se až příliš detailně zabývají událostmi, které jsme viděli v jednotlivých dílech. Tzn. v abecedních rejstřících najdete skoro každého člověka i věc, co se kdy v nějaké bondovce mihla, s podrobným popisem jejich úlohy v daném příběhu, ale ničím navíc. To mi přijde poněkud zbytečné. Je to jen popisování děje, který si buď pamatujeme, nebo pamatovat nepotřebujeme.

Místo toho jsme mohli dostat ještě mnohem vydatnější porci zajímavostí, historek z natáčení, informací technického rázu atd, přesně jako je to v prvních dvou a v poslední kapitole. Ale i tak jde o vizuální pastvu pro oči a hodnotnou, 350 stran silnou připomínku všech těch skvělých filmů!

Hodnocení: 7/10

Pro více článků a zajímavostí nejen ze světa literatury a agenta 007 sledujte na Instagramu profil instageek_cz, díky!:)

Djkoma
Djkoma
06.08.2018 4 z 5

Slušná porce informací v obrazově bohatém podání. Kniha je rozdělena na několik kapitol, které dávají smysl (herci JB, padouchové, Bondgirls, dopravní prostředky, zbraně/hračky, filmy). Kniha dává ucelený pohled s několika zajímavostmi na vývoj JB napříč časem. Osobně mi malinko chyběl větší detail např. u jednotlivých filmů a dále jsem měl pocit, že čím je film novější, tím je informací více (ale ne nutně jsou nějak zásadní). Občas mě překvapila i chyba typu Aston Martin DB5 se mění v textu na BD5.


ivzu77
ivzu77
10.05.2016 5 z 5

SUPER ENCYKLOPEDIE - přehledný soubor herců v rolích Jamese Bonda, hereček v rolích Bond girls, postav Zlosynů, ucelený přehled dopravních prostředků a zbraní. Kompletní informace o všech 23 filmových zpracování - Od prvního filmu Dr. NO z roku 1962 az k filmu Skyfall do roku 2012.