Velmi důvěrné

Velmi důvěrné https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40047/velmi-duverne-40047.jpg 4 44 6

James Bond - agent 007 série

< 8. díl >

Dramatický děj pěti krátkých dobrodružných příběhů britského tajného agenta 007, Jamese Bonda, se odehrává v nejrůznějších koutech světa. U Paříže vyřeší zákeřnou vraždu tajného kurýra a vytře zrak bezpečnostní mašinérii Nejvyššího velení spojených sil v Evropě, v Kanadě se téměř ocitne v roli kata při účasti na popravě kubánských vrahů. Příběh lásky a nenávisti vyslechne na Bahamách, zúčastní se vyšetření případu pašeráků heroinu v Benátkách a Římě, a při sledování bezpečnostních rizik na Seychelách vyřeší tajemnou smrt na jachtě Wavekrest při lovu růžové rybky.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

For Your Eyes Only , 1960


více info...

Přidat komentář

Hellboy
30.05.2021 4 z 5

17/2021 Pět bondových povídek z nichž ani jedna nemá snad vůbec nic společného s filmy, jež jsou podle nich pojmenované. Nejzajímavější / nejlepší: Hildebrandova rarita (JB na luxusní jachtě na Seychelách s odporným boháčem Miltonem Krestem a jeho krásnou mladou manželkou - nejpropracovanější příběh, dobře ukončená zápletka). Kvantum útěchy / Quantum of Solace (vztahová zápletka "ze života", která se vůbec nijak netýká samotného Bonda, ale to přece nevadí. Fleming tady exceluje jako dobrý pozorovatel mezilidských vztahů. Příběh o mladém nezkaženém muži, který si vzal letušku a ta ho podvedla...). Velmi důvěrné /For your eyes only (JB se vypraví na misi zabít vraha nějakých M-ových známých z Jamajky, ale ukáže se, že není jediný, kdo tam přijel zabíjet-shodou okolností tam zrovna v tu samou chvíli přicestuje dívka s lukem a šípy...náhodička). Na čekané / From a View to a Kill (Bond odhalí v zemi ukrytý tajný bunkr špionů - úplně nejlacinější šestákový nápad, který je úplně odtržený od reality. Na druhou stranu je pravda, že Bondovské filmy jsou podobných nápadů plné, tam mi to nějak nevadí. Povídku Riziko / Risico o soupeření pašeráckých gangů si vůbec nepamatuju, takže blbý. _____ Celkově je hezké ponořit se do čtení toho "původního" Bonda, vidět tehdejší, šedesátkové myšlení, a co se od té doby změnilo - hlavně tedy přístup k ženám, ten je dnes o světelné kilometry jinde.

Kakho-Oto
27.05.2020 4 z 5

Poslední povídka (Hildebrandtova rarita) je podle mě ze všech nejlepší. Postava Miltona Kresta z této povídky byla použita ve filmu Povolení zabíjet (1989). Na druhé místo bych dal titulní povídku (spíše než Velmi důvěrné by měla nést název Přísně tajné/Jen pro tvé oči) a na třetí povídku Riziko. Děj těchto povídek se stal základem příběhu pro film Přísně tajné (1981) - z první je vzat motiv slečny Havelockové mstící smrt svých rodičů, ze druhé soupeření mezi pašeráky Kristatosem a Colombem. Zbývající dvě povídky rovněž nejsou špatné, avšak jedná se o průměrné, ničím extra zajímavé příběhy. Film Quantum of solace (2008) nemá se stejnojmennou povídkou kromě názvu a postavy Bonda nic společného. Totéž platí o spojitosti mezi povídkou Na čekané (Vyhlídka na vraždu) a filmem Vyhlídka na vraždu/smrt (1985). Povídky s Jamesem Bondem jsou vítaným zpestřením a doplňkem tuctu románů Iana Fleminga o agentovi 007.


Placi
01.04.2020 4 z 5

Několik krátkých zastávek Jamese Bonda, který po celém světě řeší různé případy. Ať už je to zcela špionážní akce nedaleko Paříže, šetření vražd na žádost šéfa M, nebo zcela nešpionážní záležitost na výletní lodi. Povídky jsou dobře napsané a mají švih i pointu.

Na Flemingových knihách s agentem 007 mám rád především to, že jsou daleko reálnější, než filmová zpracování. Romány s Jamesem jsou lepší, ale tato povídková oddechovka je příjemným zpestřením série o nejslavnějším agentovi světa.

Kuža007
25.01.2019 4 z 5

Je to Flemingova první sbírka povídek o Jamesi Bondovi. Některé povídky mě velice bavily, ale románové bondovky mám radši.

bukiet
05.06.2016 4 z 5

Z mého pohledu pět kvalitních povídek, z nichž nejzábavnější mi připadala Kvantum útěchy (jinak můj nejméně oblíbený bondovský film), v níž hraje James druhé housle, pouhého posluchače smutného manželského příběhu.
Hodnocení:
Na čekané -7
Velmi důvěrné - 8
Kvantum útěchy -10
Riziko - 10
Hildebrandova rarita -10
Celkem: 4,5

Disease
06.08.2015 3 z 5

Solidní povídky, ale Fleming mi sedí více v románech.