Vargr

Vargr https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332335/bmid_james-bond-vargr-MJ2-332335.jpg 4 47 12

VARGR je prvním z příběhů zcela nové série komiksů s Jamesem Bondem, která navazuje na to nejlepší z původních filmů i románů Iana Fleminga. James Bond se ujímá pracovních povinností zesnulého kolegy ze sekce 00. Místem jeho nasazení je Berlín, kde má za úkol rozbít nový drogový gang. Bond nemá sebemenší tušení, jak obtížná a nebezpečná tahle mise je a jak mocným silám se bude muset postavit. V Berlíně bude pořádné horko... Autory jsou legendární scenárista Warren Ellis (Transmetropolitan) a kreslíř Jason Masters (Strážci galaxie).... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Komiksy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Vargr , 2016


více info...

Kverulant
Kverulant
04.10.2023 4 z 5

Velmi akční, brutální a přímočarý příběh z novějších časů, kde Bond prochází překážkami jako nahřátý nůž máslem, snad kromě nařízení přísného M. Tento styl jsem tedy od Warrena Ellise a bondovky vůbec nečekal a byl jsem jako znuděný divák posledních filmových bondovek příjemně překvapen. Suchý humor ujde a kresba je výborná.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
14.04.2023 3 z 5

Celkom by ma zaujímalo, ako vyzeral pôvodný scenár Warrena Ellisa. Či doňho explicitné násilie zakomponoval on, alebo až ilustrátor, prípadne či to bolo želanie firmy, ktorá komiks vydala. Ellis totiž sám osebe drsňák nie je. Písal Iron Mana: Extremis alebo Ultimate Spider-Mana, čo fakt žiadne krvavé orgie neboli. Ale pri čítaní Vargra som sa cítil skôr ako v spoločnosti Punishera. Mal som z toho zmiešané pocity: krvavé komiksy mi nevadia (niekedy skôr naopak), ale takéto drastické gore poňatie agenta Jej Veličenstva je na míle vzdialené Bondovi, akého poznáme z filmov a Flemingových kníh. Na prvý pohľad je atraktívne a príjemné osvieženie, ak je konzervatívna a starosvetská postava poňatá krvavo. Miestami je to červený kúpeľ ako z hororu. Ale, nuž, ono sa to proste k sebe nehodí. Po výtvarnej stránke je to fajn, Jason Masters (Batman Detective Comics) odviedol dobrú prácu, no aj tu panuje istá pachuť. Pretože - ako stvárnite Bonda? Čo s ním? OK, dáte mu vlasy. Plešatý Bond nemôže existovať (alebo...?). Ďalej? Dobre padnúci oblek. Okej, to by sme mali. A ďalej? No... ani neviem. A to je problém. Všetci ho máme zafixovaného s tvárou Conneryho, Craiga, či Brosnana a teda pred Mastersom stála neľahká úloha dať mu inú tvár, avšak bez toho, aby tým rušil čitateľa. Mne osobne pripadal necharizmatický, jednorozmerná akčná figúrka bez vlastnej osobnosti opakujúca floskule z filmov. Jasné, ani v nich ho nemožno obviniť z psychologickej hĺbky (s výnimkou Craiga, ktorému sa snažili vybudovať celkom zaujímavé realistické pozadie). A nie som si istý, či sa k Bondovi hodí, aby riešil nejaké problémy s drogovým kartelom, to mi pripadá pod jeho úroveň. Pobavilo ma tematické delenie kapitol (kapitola 001, kapitola 002, paradoxne chýba kapitola 007) a páčili sa mi farby Guya Majora (Green Arrow: Prázdný toulec, Batman R.I.P.).


mirec88
mirec88
22.03.2023 2 z 5

Úprimne? Čakal som oveľa oveľa viac ako priamočiaru akčnú rúbanicu s prehnaným násilím, ktoré u bežného filmového Bonda vôbec nie je a nepáčilo sa mi. Čisto priemerný komiks, hviezdičku uberám za to nevhodné násilie.

trudoš
trudoš
14.10.2022 3 z 5

Od Warrena Ellise jsem čekal víc – stran obsahu prakticky žádné překvapení, zápletka přímočará a bez nápadu. Akce je tu habaděj, i když ji podle mě dost brzdí kresba Jasona Masterse, statická jak zákon káže (ani pečlivě rozfázované pohyby tomu život příliš nedodaly). Ale jde o samotnou legendu příběhu, který nemá prostor pro pečlivější rozehrání, takže všechno je hrozně kusé, přičemž některé detaily jsou přehlíženy úplně. Samotný boj tajných služeb pak působí jako hra na vojáky, jednou zlikvidují tihle támhlety, podruhé zas támhleti tyhle. Moc překvapení v tom není a kupodivu selže i hlavní padouch, jehož geniální plán je v mnoha směrech nedomyšlený, až je s podivem, že vůbec bylo třeba zapojit na jeho odstranění nějaké agenty.
Ovšem vytýkaná jednoduchost je i plusem, protože příběh sviští přesně jak akční příběh má a zbytečně nezabředává do konspirací uvnitř konspirací. Humor je taky fajn, ačkoliv Ellis z toho moc cítit není, ovšem funguje a je přesně v tom správném Bondovském duchu.

dexterman
dexterman
11.11.2019 4 z 5

Tak tady jsem se toho obával . James Bond jako komix ? To jsem si nedokázal představit . Naštěstí to dopadlo velice dobře . Co se týče příběhu tak ten je v zásadě jedna velká akční jízda . Žádná věda to není . Absence bond girl za mě docela nevadila . Ilustrace a kresba je velice povedená a celkově se povedla . Pár mínusů tady ale přeci jenom je . Všechno se tady točí kolem Bonda což se dá pochopit . Dost mi ale vadí konverzace ostatních postav bez Bonda. Nejsou ničím zajímavé a dělají jen křoví . Děj se dá v pohodě předpovědět a celkově aspoň pro mne to bylo velice krátké čtení . Na druhou stranu jsem jako fanoušek dostal v co jsem doufal . Takže i když mám pár výhrad tak převládá pozitivní názor . Doufám že se dočkáme více příběhů jen lépe napsaných . Nicméně pokud chcete vypnout a užít si akční jízdu tak budete nadšeni jako já

KillHurt
KillHurt
21.10.2018 3 z 5

Čekal jsem trochu víc. Přesto jsem byl spokojen. Kresba ucházející a příběh taky. Jen Bond na mě působí jako postava nějak moc ploše. Jakoby autoři spoléhali na to, že hlavní postavu všichni znají, tak proč ji vykreslovat. Dám tomu ještě šanci.

Voliarty
Voliarty
18.06.2018 3 z 5

Vraj tam nie je bond girl a pôsobí to ako rozťahaná poviedka. Plus ma odrádzalo meno autora. Od Ellisa som čítal len Iron-Man: Extremis, čo ma strašne nebavilo. Ale som fanda Bonda, tak som si tento komiks musel zohnať. A aj keď si odnáša len tri hviezdičky, tak neľutujem.

Absencia bond girl mi neprekáža a rozsah deja taktiež nie. Rýchlo to aspoň ubehlo. Grafická stránka ma tiež potešila. Kresba bola pekná a akčné scény luxusné. A vďaka absencií bond girl a rýchlosti deja si ich užijeme aj počtom.

Čo sklamáva, je hlavný záporák. Viac ma zaujímali jeho dvaja pomocníci, jeho dve ,,pravé ruky,,. Čo je škoda, lebo keby bol lepšie spracovaný, tak možno by som tú štvrtú hviezdičku aj pridal. Tak hádam u pokračovania.

jarynek
jarynek
26.02.2018 3 z 5

Akce zvládnutá celkem dobře, ale příběh mne neoslovil. Zápletka jednoduchá a 007 bez větších obtíží je schopen cokoliv překonat, např. zlikvidovat celou posádku na lodi a pak i loď samotnou. Chyběly tomu klasické Bondovy atributy, takto to mohl být jakýkoliv hrdina, který má zlikvidovat nepřétele.

3DD!3
3DD!3
05.11.2017 4 z 5

Vargr nese obvyklé Ellisovy úlitby nebezpečí moderních technologií, ale nic navíc. Příběh má spíše znaky Flemingovy školy než filmových dobrodružství. Mastersův vizuál hodně minimalistický, akce nápaditá. Bond vypadá jako Brosnan křížený Lazenbym.

martinstefko
martinstefko
05.10.2017 4 z 5

"James Bond 007 1: Vargr" ale ukázal, že James Bond v komiksovém provedení není špatný nápad a že by to mohlo fungovat. První díl funguje, ale je zde prostor pro zlepšení. Akce je skvělá, jen příběh by to ještě chtělo trochu vyšperkovat.

FireOfFilth
FireOfFilth
24.09.2017 5 z 5

Akční jízda jak řemen, touto větou se dá zhodnotit tento komiks. Málo řečí a hodně akce. Líbí se mi, že Bond je takový Punisher, s nikým se nesere a kosí vše živé. Kill scény jsou hodně drsné - půlky hlav, střeva venku.
Hodně dobře se to "četlo" a uteklo to fakt rychle. Jak komentuje DennisMoore v příběhu není vlastně žádná Bondgirl, což mě zrovna vůbec nevadilo, protože si myslím, že by to ubralo na akčnosti.
Jak je psáno na konci, těším se na pokračování s názvem Fantom.
Tato kniha mě hodně překvapila a proto ji hodnotím 4,5* a doporučuji nejen fandům Bonda, ale hlavně těm kdo chtějí akční jízdu.

DennisMoore
DennisMoore
24.09.2017 4 z 5

Je to vlastně klasický Bond jako z filmů s Timothym Daltonem nebo Danielem Craigem, které jsou Flemmigovým knihám nejvěrnější. Snad jen pořádná bondgirl tady chybí - ačkoliv na druhou stranu flirtování s Moneypenny zřejmě ještě nikdy nebylo tak sexy. Škoda jen, že kniha není delší a připomíná spíše pořádně drsnou povídku než plnohodnotný příběh.