Doktor No

Doktor No https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61223/bmid_doktor-no-XOj-61223.jpg 4 117 19

James Bond - agent 007 série

< 6. díl >

Dva agenti MI5 z rezidentury na Jamajce se nečekaně odmlčí, vyšetřováním jejich zmizení je pověřen James Bond. Ten začne pátrat za pomoci agenta CIA Felixe Leitera a lovkyně mušlí Honey Ryder, stopy vrahů vedou k záhadnému čínskému vědci Dr. No na ostrov Crab Key a to, co vypadalo jako rutinní pátrání, se mění na velmi nebezpečnou akci, Bondovi od okamžiku jeho příletu na ostrov někdo usiluje o život. Skutečně do tuhého ale začíná jít až po přesunu na ostrov, kde Dr. No spřádá plány na ovládnutí celého světa.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Dr. No , 1958


více info...

Přidat komentář

zelvonik
27.10.2023 3 z 5

První knížka od Fleminga a hodnotím jako průměr. Je vidět, že byla psaná v 50. letech, překlad trochu pokulhával, ale jinak se četla docela dobře.

inferno08
26.07.2023 4 z 5

Pro mě asi nejlepší Bondovka z těch, co jsem zatím četl. Dr. No je opravdu dobře udělaná záporná postava. Příběh je celkem napínavý. Nicméně si teď od Bonda dám pauzu. Nějak to pořád není ono. Čekal jsem od "Bondovek" trošku víc.


georginaa
25.10.2022 5 z 5

Tahle bondovka má svou tajuplnost své doby. Na dnešní svět se to nedá srovnávat, dnes už je tolik vymožeností že to nikoho nepřekvapí. V té době 1958 kdy to bylo psané to bylo nadčasové a bylo to bráno jako něco neskutečného. Pro mě to má význam jako nostalgie, kdy jsem viděla J.B. poprvé jako malá holka ještě v černobílé televizi.

Ruru
14.03.2021 5 z 5

(SPOILER) No, co k tomu říct...
Prostě Bond. James Bond.
Jeho hláškám se tady rozhodně nevyhnete (ale, kdo o to vůbec stál, že. ;-)) Čte se to samo (jen u nějakých zdlouhavých popisů jsem měla trošku problém) a zejména finálem (Bondovou “zkouškou”) jsem proletěla jako torpédo. Byla jsem zvědavá, co ještě si pro něj doktor No připravil (mimochodem, jeho způsoby, jak někoho usmrtit či vyčerpat jsou velice zajímavé (a přinejmenším podivuhodné.)) No, prostě krutý a bezcitný - padouch, jak má být. Co víc si u Bonda přát?

P.S. - Asi začnu být alergická na mahagonový nábytek. ;-)

Adamjazzman
03.06.2020 5 z 5

Podle mne je lepší kniha než film.

Messilina
11.04.2019 1 z 5

Film se mi líbil, kniha moc ne.

Kuža007
13.01.2019 5 z 5

Jedna asi z nejlépe zfilmovaných bondovek. Příběh je téměř identický jako film s výjimkou konce. Jako u každé Flemingovy bondovky jsem si rád přečetl erotické pasáže, které umí napsat skvěle a celkově mě bavil i příběh, jednou z mála chvil, kdy film překračuje knihu je smrt doktora No, ve filmu byla podána trochu zajímavěji, ale jinak jedna z nejlepších Flemingových bondovek.

MC87
10.09.2018 4 z 5

Knižní předloha jednoho z nejlepších filmových zpracování Bonda nabízí exotiku a rumové opojení, která se ---nečekaně--- promění v akční řežbu.

Musím se přiznat, že jako menší jsem se neskutečně bavil u filmové parodie Bonda Austina Powerse, například u scény, kdy mají hlavního hrdinu zabít žraloci s laserovými paprsky v zubech, ale samotná kniha se moc neliší, když mají sexy Zlatu sníst v nádrži lidožraví krabi…

Naivní Zlata, dívka z chudých poměrů, která moc neřeší oblečení, je navíc takovým prototypem Esmeraldy…Každopádně se budete skvěle bavit, zvlášť při tom, jak se Bond vypořádá se speciální „opičí“ dráhou, u které se Dr.No inspiroval v nacistických pokusech Dr.Mengeleho.

HTO
28.12.2017 5 z 5

Knížka je báječná.

Pobavily mne dvě věci: porevoluční vydání (1991) má vzadu reklamu – „James Bond by hrál v našich kasinech“ – z jejíž estetiky přímo trčí to, jak se Československo kroky často absurdními snažilo co nejrychleji přiblížit Západu.

A pak, ještě mnohem více, když jsem si v předmluvě od velkého Anthonyho Burgesse přečetl, že sexuální povyražení si z knih příliš nezapamatujeme, neboť není popisováno, je vždy jen „načrtnuté s přísnou zdrženlivostí skotského gentlemana“, načež jsem knihu náhodně otevřel a přečetl si, že Bond prudce dýchající dívce silně hryzal Venušin pahorek.

wolun
04.12.2016 5 z 5

Moc dobré. Tieto Bondovky z čias studenej vojny sa jednoducho hodia do tej doby. To bola éra spionov!

bagger95
29.06.2016 4 z 5

Úvod mě až tolik nezaujal, poslední třetina knihy ale dostává rychlý, leč očekávatelný spád. Vrcholný díl série to sice rozhodně není, oproti Casino Royale je ale Dr. No úplně jiný kalibr. Palec nahoru za dialogy se Zlatou, které sice mnohdy hraničily s absurditou, v kontrastu s praktikami hlavního záporáka ale vytvářely to, co Bondovky odlišuje od ostatních detektivek.

Phoenix16.cz
06.04.2016 4 z 5

Zajímavý zážitek při čtení. Ta směs naivity a vážného tématu, nějak nevím, co si z toho přesně vybrat. Na knize je velmi patrné, že byla napsaná v jiné době, než na kterou jsme zvyklí teď, a současný Bond od tohoto původního také došel někam úplně jinam.

Voliarty
11.03.2016 3 z 5

Kniha ma nejako nedokázala vtiahnuť do deja, ako sa to podarilo napríklad Goldfingerovi. Doktor No je rovnako ako ostatní bondovský záporáci zaujímavá postava + preklad mena Honey Rider na Zlatka Riderová vo mne dlho vyvolávalo záchvaty smiechu. :-D

Ivan F
27.01.2016 3 z 5

Príjemné oddychové čítanie, ktoré je kvalitatívne omnoho vyššie než filmové spracovanie, hoci ide o literatúru na dovolenku, keď sa vypnú mozgové bunky a spracuje sa aj brak na plnohodnotný čitateľský zážitok. Dr. No však nie je brakom, hoci má všetky atribúty, ktoré ho do tejto kategórie zaraďujú. Suma sumárum, lepšie ako film, ale nič prekvapivé.

Martyska
09.08.2015 2 z 5

Ono to nie je zlé, iba kniha nie je môj typ. Chápem, že veľa ľuďom sa páči dej a vyhľadávajú knihu kvôli napätiu, ale mne sa najviac páčil charakter Bonda. Ian je dobrý. Oslovil mnoho čitateľov. Niektorým sa páčilo to, že kniha sa ľahko číta, stále sa niečo deje, iným postava charizmatického Bonda, podaktorým oboje. Ja sa radím k tým druhým, preto dávam postave a jej vykresleniu 2*

michael4483
26.04.2014 5 z 5

Klasická priamočiara bondovka v tom najlepšom duchu. Krásne ženy, luxusný alkohol, drahé autá a cigary a závan exotickej Jamajky. No a samozrejme nesmie chýbať banda zločinných Čínočernochov vedená tajomným Dr. No a ešte niekto. Bond, James Bond. Nepliesť s Connerym, prosím. Suché Martini, pretrepať, nemiešať. 90%

1972Sixo
28.08.2013 5 z 5

Čítal som ju ešte za socíku na strednej škole, keď u nás ešte neboli rozšírené filmy a ...bola to jízda. Jednoduché, stručné (na mňa až príliš krátke), dobro - zlo, bum - bác, hotovo.

dokec
12.06.2013 5 z 5

chyba je ta, ze diky stari knihy a hlavne fenomenu Jamese Bonda ve fimech uz moc lidi samo od sebe ty knihy od Fleminga nevyhledava..je to skoda... je to ctive, svizne, a ne tak povrchni jak snimky, coz se da pri ani ne 2h stopazi pochopit...... mam rad vsechny dily, a tady tento preci jen o neco vice a to proto, ze prvni zfilmovana bondovka byla prave tato :)

nightlybird
28.01.2011 3 z 5

Další a poslední bondovka ze serie mých četných "vlakovek", přečetl jsem sice postupem času ještě další, neměl jsem ale potřebu ani důvod je kupovat, na seznámení s fenoménem Bond mi to docela stačilo.Tato kniha je klasickou oddychovkou, kterou by snad bylo možno řadit do kategorie "moderních pohádek" (myšleno z hlediska černobílého zpracování a celkové osnovy příběhu) a tak na ni i nahlížet. Místy jsem měl pocit , že i autor ji občas bere s ironickým nadhledem. Pokud jde o literární hodnoty bondovek všeobecně - v pár stránkách doslovu k tomuto vydání jsou citovány názory některých světových autorů (Alberto Morávia, Kingsley Amis) a ani ti se ve svých hodnoceních neshodnou a tak si myslím, že si ani my s tím nemusíme lámat hlavu a spokojit se s rychlým , napínavým dějem bez zbytečných odbočení a hlubokomyslných úvah, zato však - snad jako kontrast - se zdůrazňováním drobných detailů u předmětů materiální kultury daného období.