Jalové myšlenky lenivého člověka

Jalové myšlenky lenivého člověka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13155/jalove-myslenky-leniveho-cloveka-13155.jpg 4 48 12

Kniha svěžích úvah slavného anglického autora, určená pro sváteční zahálku.

Literatura světová Fejetony, eseje Humor
Vydáno: , Jan Mařík
Originální název:

Idle Thoughts of an Idle Fellow , 1886


více info...

Přidat komentář

gabriel375
21.03.2024 5 z 5

opäť uvediem, že tu predsa nejde o román, ale o fejtóny, glosy,poviedočky, a fantasticky vykreslený odraz rokov 1890-1920 , tak čo tam kto chce hľadať depresívne dnes? naopak, pre tých, ktorí radi používajú pri čítaní fantáziu , vás to kopne v časovej slučke späť o sto rokov. Pri tom máte pocit, že autor žije dnes, myslením predbehol svoju dobu. Pohodovka ,ktorá patrí do knižnice

drakamena
17.03.2024 3 z 5

Od humoristy jsem čekala něco víc, no, humorného. Až na několik výjimek byly úvahy v této sbírce velmi melancholické, smutné až depresivní. Rozhodně nedoporučuji někomu, kdo se zrovna cítí pod psa. Musím zkonstatovat, že i sbírka střípků z pohřebního ústavu, "Upřímnou soustrast" od Guillauma Baillyho, byla veselejší než tohle.


Forestwalker
09.12.2022 3 z 5

Knížka je docela zábavná, ale proti Třem mužům je to jen slabý odvar, i když se v ní mihnou staří známí, jako je Montmorency nebo bludiště v Hampton Courtu. Taky se v ní ovšem ve větší míře objevuje větší než malé množství nostalgie (přitom ji autor napsal před třicítkou), která zbytečně zpomaluje i Tři muže ve členu.
Musím ještě dodat, že jsem četl velmi starý překlad a vím, že u humoristických knih je právě překlad podstatnou součástí díla. Ke knize jsem ovšem přišel jako slepý k houslím; pozvali mě, abych pomohl vymalovat, a pod starým nábytkem byly staré knihy. Tuhle z roku 1926 jsem tedy dostal od cesty. Podle tiráže by měla mít přebal od Josefa Lady, ale ten už vzal dávno čas, takže jsem ji sem nafotil v aktuálním stavu (dané vydání v databázi zcela chybělo).

Greenfingers
06.12.2020 4 z 5

Několik krátkých zamyšlení nad věcmi kolem nás mě díky odlehčenému stylu autorova psaní rozhodně pobavilo. Nemohu s jistotou tvrdit, že by to bylo to nejlepší, co jsem kdy od J.K.Jeromeho četl, přesto však knihu hodnotím jako zdařilou.

eva1686
04.12.2020 2 z 5

Čtení mě moc nezaujalo. Sem tam jsem se nad něčím pobavila, ale tato knížka není můj šálek čaje (četla jsem ji jen kvůli čtenářské výzvě).

jprst
25.11.2020 4 z 5

Jedna z oddychovek, které si dostatečně vychutnáte, až když vás dokáže otrávit už úplně kde co.

haWranka
05.05.2020 3 z 5

Název přesně vystihuje obsah. Jde opravdu o sled myšlenek na různá témata. Některé jsou zapamatovatelné, trefné, neskutečně vtipné. A jiné ne a ani nemusely být dle mého na papíře. Nejvíc se mi líbila ta část o kočkách a o psech :)

nai.ivka
13.08.2018 4 z 5

Oddychová knížka plná hezkých povídek, chytrá tak akorát a přeložená krásnou češtinou.

Faila
22.03.2018 2 z 5

Tahle kniha mi nesedla. Někdy jsem měla pocit, že autor ztrácí nit, přechází od tématu k tématu a bez ladu a skladu a nějakého vnitřního smyslu kupí jednu myšlenku za druhou. Navíc jsem s hodně jeho myšlenkami ani nesouhlasila, což obyčejně není na škodu, ale Klapka tady některé své názory publikoval tak vehementně až útočně, že mi to vadilo. Navíc se od základní premisy, která byla dle mě mimo, odvíjel celý tok myšlenek, které pro mě byly mimo ještě více. A jiné myšlenky na mě zase formou prezentace působily jako velká "moudra" a přitom o nic světoborného nešlo. A ani mi to nepřišlo dvakrát vtipné, pár vtipných přirovnání se tam sice objevilo a z jiných knih vím, že Klapka nepíše špatně, ale Jalové myšlenky lenivého člověka mi přišly opravdu jalové.

petrarka72
21.12.2017 5 z 5

Skvěle napsané, skvěle přeložené. Spojení laskavého humoru a mírné nostalgie. Zdánlivě čtení na hodinku ke kávě - ale mám pocit, že se k této knížce budu ráda vracet.

BooksLucyKing
09.06.2013 2 z 5

Ať jsem se snažila sebevíc, tak mě to prostě nebavilo. Nakonec jsem to přetrpěla do konce. Pár úsměvných momentů jsem tam měla, ale to je tak vše.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Humorne ladená kniha, plná skvelých myšlienok o lenivosti, ktorú môžete čítať dokola a vždy sa na nej pobavíte.