Jakubův cestovní deník 3 - Pěšky po hranici ČR

Jakubův cestovní deník 3 - Pěšky po hranici ČR https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469298/bmid_jakubuv-cestovni-denik-3-pesky-po-h-Qbp-469298.jpg 4 48 16

Ze Sněžky na Sněžku. Po dvou pěších cestách z Mexika do Kanady se Jakub Čech v roce 2020 chystal na svou třetí dlouhou stezku v USA – Appalachian Trail. Jenže uskutečnění tohoto snu překazil příchod covidové pandemie. Nebylo možné vycestovat za oceán, ba ani na obdobnou evropskou dálkovou stezku. Zavřená hranice se ale překvapivě proměnila v šanci poznat lépe vlastní zemi, a přes 2000 kilometrů dlouhý špacír podél hranic České republiky tak byl pro Jakuba příležitostí projít místa notoricky známá, či dosud neobjevená.... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
13.03.2024 3 z 5

Několik knih zabývajících se pěší turistikou už mám přečteno. Pravidelně také navštěvuji cestovatelské pořady a festivaly, kde se objevují i ti, kteří nějakou tu dálkovou trasu ušli.
Na tuto knihu jsem se po přečtení popisu ke knize těšil.
Trochu mě hned na začátku knihy uvedlo do reality, která mě při čtení čeká, Varování autora na straně 9. Tam uvádí, že se nejedná ani o beletrii a ani o průvodce, ale o deník se zápisky z cest, kde zaznamenává "šel jsem tudy a tudy, potkal jsem toho a toho, měl jsem takové a takové počasí".
No a jen to lze v této knize v první části věnující se 50-ti dennímu putování po hranicích ČR nalézt. Vstávám, jdu, snídám, jdu, obědvám, jdu, bivakuju, usínám. Asfalt, bláto, déšť, vítr, zase déšť, mraky, asfalt, slunko.
Zážitky z cest a krásná místa, které se po cestě vyskytly? Minimum.
Humor? Žádný
Na konci knihy se autor věnoval svým zkušenostem s výbavou, kterou měl na své pěší cestě. Také uvedl překladový slovník pojmů, které se mezi touto komunitou používají. Za to ho musím pochválit.
Očekával jsem jinou knihu, takže se budu řídit doporučením Jakuba Čecha, který na konci Varování píše: ..."pokud někdo čeká zábavné či dobrodružné cestopisné čtení, nechť raději sáhne po knize jiného autora".
Hodnocení této knihy je ale vysoké, takže mnohým čtenářům se líbí, a já jim to přeju.

chalpe00
15.02.2024 5 z 5

Skvělá kniha jako předchozí díly. Deníkový formát je pro mě super.


Martule44
22.09.2023 5 z 5

Babí léto klepe na dveře a přináší vůni dálek a cest. Tak jsem se s Kubou a jeho deníkem vypravila aspoň virtuálně na trail po naší zemi, který mne zavedl na místa známá i neznámá a sváděl k pokušení nazout botky a vyrazit hned.... vždyť koho by to nelákalo, když kniha je sepsána tak, jakoby vše bylo na "pohůdku"? :-)
Kubo, vím že si člověk při takových cestách sáhne i na dno vlastní duše a tak máš můj obdiv za všechny ty kilometry, které jsi už nechal za sebou! Je to úžasná motivace pro spoustu stejně naladěných lidí, mezi které spadám i já. Díky!

hrebmi
26.02.2023 3 z 5

Tento druh knih by měl plnit především tu úlohu, že ve vás vyvolá touhu vyrazit na pěší pouť také. V tom je třetí díl deníku unikátní, protože má šanci oslovit největší spektrum lidí, když popisuje relativně lehce realizovatelnou cestu domovinou. Jazykem prostý text je vcelku věcný a deníkově dosti stručný, někdy až telegrafický, což pro čtenáře, kteří u zážitků nebyli, není žádný extra přínos. Výjimka je ale u popisu průchodu Neratovem, k němuž se autor vrací ještě v závěru knihy, bylo vidět, že místo i tamní idé na něj hluboce zapůsobili. Velmi cenný je závěrečný přehled vybavení s detailním popisem zkušeností s každým kouskem. Pro mne nejcennější část knihy.

mataaskorice
30.11.2022 5 z 5

Bezva počtení a pocestování si alespoň v mysli společně s Jakubem. Knížku jsem četla tištěnou, ta mě následně přivedla k webu, kde jsem si v totožných článcích prohlédla fotografický materiál (v knížce je fotek poskrovnu). Fotky jsou krásné, vystihující atmosféru daného okamžiku na daném místě. Bezva knížka, blog, inspirace.

Netopyr07
10.08.2022 5 z 5

Musím říct, že smekám. Je to napsané čtivě a vtipně a zajímavě a ... Je to můj první Jakubův deník, tož mě zaskočilo, že je to vlastně známá persona a ne "obyčejný člověk", ale při čtení mi to přestalo vadit :-)) U mě dobrý.. A hlavně, že pije kávu !!!

bigbabe
09.07.2022 4 z 5

Knihu (deník) jsem přečetla jedním dechem. Určitě díky tomu, že se jedná o ČR. Trojmezí a nejzašší body jsme sice s mužem objeli na motorce, ale všude na těchto místech jsme museli i dost pěšky či na kole (10-40km) a i jiné výlety pořádáme stylem moto/turistika a proto většinu míst, které autor popisuje znám a strašně mě to bavilo, že měl stejné zážitky či pocity. Jako třeba komáři na Soutoku, ...

Marketplace
21.03.2022 5 z 5

Další super knížka o trailu - tentokrát v ČR - to už by mohl zkusit skoro každý. Jakub opět nezklamal - kniha je velmi čtivá až motivující a má nádherné fotografie. Tak snad jen taky brzy vyrazit - třeba jen na etapy :)

medlovice
09.03.2022 5 z 5

Lesu šumí, zpívají i tiše mlčí. V lese je krásně , dobře se dýchá a dobře šlape. Je to k nezaplacení , když máte někoho, kdo vám pomůže , poradí, rozdělí se o vodu , kousek jídla . Pokecáte . Fotky z míst , všechny popisky , hltám to s nadšením a úsměvem. Jakub nám přinese všechny jeho zážitky , rady a pocity . Pořád mám chut jít alespon kousek cesty o které píše, tady můžu , je to z naší vlasti a pořád zajímavé jako z ciziny. Jít si svoji trasu. Zpívat si , jíst, když mám hlad , ta svoboda , radost ze života , člověk zapomene na všechny starosti večer, když kolem ramen vezme kamarád--

pavel9410
01.01.2022 5 z 5

Dost mne to nadchlo. Na rozdil od zahranicnich tur, tady si clovek nemuze rikat, ze vyrazit je preci jen prlisi slozite.

Horal123
22.10.2021 5 z 5

PCT, CDT - to jsou mezi hikery legendární traily. Když nemohl Jakub Čech kvůli lockdownu na AT, vyrazil okolo Česka a ukázal, že divočina může začínat doslova za vrátky. A to je dobrá zpráva, ne ?

Runinka
15.10.2021 5 z 5

Skvělá knížka plná tipů pro milovníky turistiky po ČR. Dá se využít i na jednotlivé tipy pro túry nebo víkendovky. Četla se lehce a místy i pobavila.

knihveru
09.08.2021 3 z 5

Za mě tentokrát mnohem méně záživné než předchozí dva díly. Ten cizí prvek prostě chyběl. Navíc to byl pro autora o dost pohodlnější trail. Každopádně třetí kniha psaná stejným stylem mi už vadila.

rumova_kulicka
01.07.2021 5 z 5

Jakubovy deníky jsou moc milé čtení. Hodně jsem se těšila na Appalačský trail, který se bohužel nekonal, ale tato česká výprava ho vynahradila a navíc jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací nejen zeměpisných, ale i historických, o kterých jsem neměla tušení. A taky mě potěšilo, že procházel i mým rodným městem.

Zpráva pro osobu, která odsud kopíruje cizí komentáře na megaknihy (deník 1 a 2): Zkus si vymyslet vlastní komentář, ty hlavoune!

jana0338
16.06.2021 5 z 5

Opět nezklamalo , Kubovi deníky jsou čtivé a pro mě inspirativní .

Špacírník
04.06.2021 5 z 5

Paráda! Stejně jako autorovy předchozí dvě knihy . Jakub Čech si na nic nehraje, píše o věcech na treku tak, jak se doopravdy dějí. Bez příkras, bez dramat, vtipně i věcně. Pro lidi se stejnou pěšáckou diagnózou jsou tyto knihy nesmírně cenné, protože každý pěšák si rád poslechne rady ohledně výbavy nebo si porovná Jakubovy zkušenosti ze stejných treků s těmi vlastními. Obdivuji autorovu pokoru. Nesnaží se za každou cenu čtenáře strhnout každodenním dramatem, protože i na takovýchto cestách mohou být některé dny krásné svou všedností a tím, že se nic zásadního neděje. Autor má mé sympatie i v tom, že stejně jako já fandí myšlence chodit v přírodě "nalehko". Protože ono při dálkových štrekách "méně je více". Přeju ti, Jakube, aby ti příští rok vyšel AT. Ráda si přečtu další deník.

Štítky knihy

hory a pohoří české cestopisy pěší turistika

Autorovy další knížky

Jakub Čech
česká, 1973
2017  83%Jakubův cestovní deník
2019  90%Jakubův cestovní deník 2
2021  88%Jakubův cestovní deník 3 - Pěšky po hranici ČR
2024  0%Jakubův cestovní deník 4

Kniha Jakubův cestovní deník 3 - Pěšky po hranici ČR je v

Právě čtených1x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených1x
Knihotéce51x
Chystám se číst25x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x