Jako řeka, jež plyne

Jako řeka, jež plyne https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439579/bmid_jako-reka-jez-plyne-IxQ-439579.jpg 4 352 32

Jako řeka, jež plyne je soubor vyprávění, úvah a myšlenek, který představuje příčný řez literárním dílem Paula Coelha a zřetelně odráží šíři tvorby proslulého brazilského autora. V krátkých textech z posledních let spojuje spisovatel své zážitky z cest, vyslechnuté příběhy a setkání s neobyčejnými lidmi se zamyšlením nad odvěkými problémy člověka. Projevuje neutuchající zájem o všechno, co se děje třeba v nejvzdálenějších končinách světa, čerpá z moudrosti Východu, z Bible, z Koránu, ze židovských legend i z folkloru různých národů a zároveň komentuje některé současné události.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Ser Como o Rio que Flui , 2006


více info...

DeepSea21
DeepSea21
20.06.2019 3 z 5

Nebylo to špatné. Na Coelha dost dobré.

Bauriska
Bauriska
01.06.2019 5 z 5

Autora jsem zkoušela už několikrát a pořád to nebylo ono. Zajímal mě pro své filozofické úvahy, ovšem nemusím náboženská témata. Na tuto knihu jsem narazila ,,omylem" v knihovně, kdo ví proč jsem si ji nakonec půjčila. A vyklubala se z ní výborná kniha. Od Coelha je má nejoblíbenější.


Hospodyňka
Hospodyňka
21.02.2018 5 z 5

Když si chcete u kávy zahloubat. Taky vhodná jako dárek, kterým nepřestřelíte.

mclenin
mclenin
07.02.2018 5 z 5

Paulo Coelho má zvláštny autorský štýl písania, istý punc, ktorý ho charakterizuje, prirovnateľný snáď až k magickému realizmu s dávkou myšlienok týkajúcich sa osobnostného rastu a rozvoja, nad ktorými sa dá uvažovať, a vďaka ktorým sa čitateľ môže vrátiť k tej-ktorej knižke aj viackrát. To je badateľné viac či menej v každej z jeho kníh, hoci nie každá (predovšetkým tie z novších publikácií) dokážu zaujať príbehom či spôsobom jeho prerozprávania. Zbierka úvah a zamyslení "Ako rieka, ktorá plynie..." tak isto pasuje do "umeleckej schémy" autora, no oproti novelám má istú výhodu - vďaka krátkosti rozsahu jednotlivých zamyslení je ľahko čitateľná, čitateľ sa nemusí oboznamovať s postavami či s dejom, miesto toho sa pomerne jednoducho stotožní prípadne nestotožní s myšlienkami autora rozvinutými do krátkych reflexií, pričom z týchto vyžaruje zároveň istá nadčasovosť. Ide o knihu, ktorá sa najlepšie číta po častiach s odstupom času medzi jednotlivými čítanými časťami, pretože zachytáva prchavé okamihy Coelovho života v rokoch ´98-´05 a čitateľovi sa tak otvára možnosť zamýšľať sa a rozjímať nad písaným slovom. Aj samotný názov vystihuje charakter tohto kúsku - jednotlivé úvahy autora plynú ako rieka, ktorá sa neustále mení, a pritom sa v nich dá vždy nájsť niečo nové. Po Alchymistovi ide o moju druhú najobľúbenejšiu od Coelha.

amaenium
amaenium
06.12.2017 3 z 5

Velmi pěkné čtení, líbily se mi příběhy, které autorovi byly vyprávěny i příběhy, které vznikly díky myšlenkových pochodů autora. Trochu mi ovšem vadilo (všimla jsem si, že nejsem jediná), že se kniha často odkazuje na náboženství a na Boha. Osobně mi to příliš nesedlo, ke konci už to ale bylo lepší.

amyssonner
amyssonner
17.08.2017 4 z 5

Kniha se četla hezky a moc se mi líbilo, že co kapitola, to jiný příběh.

Ovšem co mě trošku odrazovalo, bylo překvapivě moc náboženského tématu..
Prostě bych to nečekala.

meluzena
meluzena
13.07.2017 5 z 5

Moc hezká knížečka.
Je to taková „sbírka krátkých zamyšlení“ - jako když třeba někde jen tak sedíte a lelkujete, něco vás zaujme a myšlenky se vám rozletí.
Některé jsou „jen“ poeticky metaforické, jiné hlubší a někdy vás udiví, kudy se myšlenky TAKÉ můžou někomu ubírat.

„Víte, že vás banány mohou poučit o smyslu bytí?“
Vyndal z tašky shnilý banán a zahodil ho.
„Tohle je život, který uplynul, aniž se využil ve správný okamžik, a teď už je příliš pozdě.“
Pak vyndal z tašky nezralý banán, ukázal jí ho a zase schoval.
„Tohle je život, k němuž ještě nedošlo, a je zapotřebí vyčkat správného okamžiku.“
Nakonec vyndal zralý banán, oloupal jej a rozdělil se o něj s Isabellou.
„Tohle je přítomný okamžik. Je třeba jej pozřít bez strachu či viny.“
---
Nebo volně interpretovaný jiný minipříběh: Jeden muž poklidně snídal. Spadl mu krajíc, ale namazanou stanou nahoru! Byl z toho tak vyveden z míry, že se o tom za chvíli rokovalo po celé vsi. Jeden kamarád mu řekl: „Možná jsi svatý a Bůh ti dává znamení.“ Pak vyhledal Mistra, který mu druhý den řekl: „Řešení je velice prosté. Ve skutečnosti krajíc spadl přesně tak, jak spadnout měl, ale to máslo bylo namazané na nesprávné straně.“

andrea2302
andrea2302
15.06.2017 odpad!

Uzasny zazitek..

HaničkaVodička
HaničkaVodička
12.06.2017 5 z 5

Pokud si chcete příjemně odpočinout v milé společnosti, knížka vám to dopřeje.

IvusP
IvusP
06.06.2017 3 z 5

Upřímně řečeno mě kniha nijak nenadchla.. Z celé sbírky se mi líbily asi 3 příběhy, které mě opravdu oslovily. Větší část knihy mi bohužel přišla naprosto zbytečná. Dále mi nebylo zrovna po chuti neustálé "předhazování" Boha. Ale dost možná je chyba ve mně, protože jsem v knize hledala něco, co jsem nenalezla. Pro mně průměrná knížka, ke které už se nevrátím.

Pluky
Pluky
28.11.2016

Kniha jež zprvu mi nepřišla příliš zábavná, do doby než jsem pochopil, že zde nejde o zábavu nýbrž podělení se s mnohdy velmi dojemnými zážitky z mnoha míst světa, nahlédnutí do duší lidí z jiných krajin s jinými mravy. Tato kniha se mi zalíbila zpracováním a myšlenkou a leč vypadá napsaná prostě, svým dějem mnohdy poví víc než by se na první pohled mohlo zdát.

ZuzziŠ
ZuzziŠ
22.11.2016 4 z 5

Jestli se zase někdy naskytne příležitost a já budu požádána, abych udělala nějakou pobožnost, tak...opíšu něco z tohohle.

michal8638
michal8638
09.11.2016 4 z 5

Kniha, kterou jistě v životě nekoupíte pouze jednou! Jistě potěší i ty, které s ní obdarujete.

barbora2530
barbora2530
29.08.2016 4 z 5

Kniha se mi líbila. Některé povídky byly povedené více, nekteré méně - jak to ostatně bývá téměř vždy. Knihu jsem nečetla v kuse, ale na každý den jsem si přečetla přibližně 5 povídek. Povídky jsou zpravidla zajímavé a někdy mají skrytou pointu, na kterou si čtenář musí přijít sám. Paula Coelha mám jako spisovatele velice ráda a tuto knížku považuji za jednu z těch lepších. Ráda se k ní opět někdy vrátím. :)

Feferka
Feferka
30.07.2016 2 z 5

Bohužel se mi ve většině příběhů velmi špatně hledalo "nad čím se mám zamyslet" a "o čem to vlastně má být". Dočetla jsem pouze proto, že nerada nechávám knihy nedočtené.

AnneD
AnneD
12.07.2016 5 z 5

Tak jsem tomuto autorovi dala do třetice všeho dobrého ještě šanci (dvě předchozí knihy nebyly úplně špatné, zároveň mě ale úplně nezaujaly). A jsem ráda, že jsem dala. Mnoho fejetonů se mi vrylo na paměti, byly to velice čtivé příběhy k zamyšlení. Pro moje překvapení, úplně něco jiného než Fulghum.
Doporučuji!

Radííí
Radííí
12.07.2016 5 z 5

Kniha obsahuje jednotlivé příběhy, fejetony, které autor během let sepsal. Některé jsou vtipné, některé smutnější, ale nad všemi je potřeba se zamyslet. Doopravdy super kniha.

alcaaja
alcaaja
04.05.2016 5 z 5

kniha ke ktere se clovek vzdy muze vrazet :) a pritom ji nemusi cist v kuse nelze se vni stratit

adriane9
adriane9
24.04.2016 2 z 5

Mě Coelho bohužel nijak neoslnil ačkoli si jeho tvorby v určitém směru vážím. Zkusila jsem Alchymistu a nedočetla, pak pokus se sbírkama jeho citátů a poslední byla kniha Jako řeka jež plyne. Zdá se mi lehčí a méně vtíravá, přesto Coelhova cesta se nepodobá té mojí a nerozumím mu. Jeho duchovno a vyrovnanost se vším mi přijde zkrátka divná a nevěřím jí.

Makyyy
Makyyy
20.01.2016 5 z 5

Krasne a moudre cteni,ktere nevyzaduje precist hned az na konec.Dokonce bych rekla,ze je zadouci knihu uzivat v malych davkach.Kazdy clanek ma nejakou myslenku,ktera muze v cloveku zrat a zamestnat mysl na nejakou dobu.Pan Coelho proste umi zaujmout a zanechat stopu,obdivuji jeho lasku k bliznimu a pokoru pred Bohem.Toto bylo me prvni setkani s nim.Tesim se na dalsi jeho dila :-). Davam 5 hvezd