Jako pták na drátě

Jako pták na drátě https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19696/bmid_jako-ptak-na-drate-G0F-19696.jpeg 4 19 6

Deníkové zápisky, postřehy a úvahy bývalého náměstka ministra vnitra z let 1996-97 jsou upřímnou výpovědí o době i autorovi. Autor odhaluje své pocity životního znejistění ve chvíli, kdy mu umírají rodiče, není si jist smysluplností své práce a je rozčarován politickými poměry. Ve Fendrychově okolí se objevují politici, novináři, policajti a ministerští úředníci, evangelíci a autorovi kamarádi, jejichž názory, postoje a činy autor glosuje, čímž si vysloužil všeobecnou ostrou kritiku. Ačkoliv je v druhé části kniha rozvleklá a její obecná čeština může leckoho popouzet, jedná se o zajímavé literární svědectví o současné době a její reflexi citlivým člověkem.... celý text

Přidat komentář

Divokýkrálík
12.12.2022 5 z 5

Naprosto úžasná super kniha. První, co jsem od Martina F. četl a pak jsem následkem toho přečetl vše, co od té doby vydal. Občas některé věci moc naturalistické, ale dá se to přežít a zbytek super.

tomasblazek
14.08.2019 2 z 5

Na tuhle knížku jsem se několik let těšil a když přišla na řadu, přišlo velké čtenářské zklamání. Ne že by se tento ve své době skvěle recenzovaný román-deník nedal číst - čte se to dobře. Ale na mě z každého odstavce vyskakovalo autorovo ego. Nemám rád pozici, kdy autor sám sebe pokládá za "posledního spravedlivého", tuto pózu miluju sice u sudiče-mučedníka Jakuba Demla, ale nikoli u bývalého náměstka ministra vnitra MF, který nám dává o sobě vědět, jaký on je sympaťák tvrďák James Bond, pod hrubou slupkou citlivé srdce, a jak jsou všichni proti němu. A to jsem havlista stejně jako Fendrych. Autor mě těmito svými zápisky tak s*al, že kdybychom se někdy skutečně potkali, je možné, že se z nás stanou vynikající přátelé. To jsou ty paradoxy.


Péťa1950
13.10.2018 3 z 5

Čtivý návrat do hektické doby po roce 1989, zákulisní boje politiků v době,kdy byla politická sféra ještě přehledná. Vymezení pravice, levice a středu. Hektický život autora vtipně podaný na pozadí politického dění. A velice výstižná charakteristika politiků, manipulace s voliči. Nic se nezměnilo, jenom vzrostl počet politických stran a hnutí a manipulace narůstá. Dostali jsme se až v podstatě k absolutismu. Jak z toho ven? Věřím mládí.

pravnik
21.03.2018 3 z 5

Čtivě napsané. Autor popisuje kus svýho života a nebojí se toho.

Netopyr07
25.01.2016 5 z 5

Líbil se mi jazyk a styl, jakým je to psané, i když moje ségra mě málem už začala mlátit, když jsem chvíli používala výraz "jdu do betle" :-))

Blanice
03.12.2014 5 z 5

Neobyčejně vtipně a trefně popsaná atmosféra druhé poloviny sladkých devadesátých. Čtu tuto knihu už podruhé a líbí se mi snad ještě víc.