Jako každý člověk

Jako každý člověk https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25475/bmid_jako-kazdy-clovek-jeO-25475.jpg 4 57 6

Roth podtrhuje univerzalitu lidského osudu, který vykresluje v románu „Jako každý člověk“ (2006), volbou titulu – přejímá ho z proslulé anglické středověké anonymní morality „Everyman“. Středověký Everyman zůstává ve svém střetu se smrtí všemi a vším opuštěný a jeho duši nakonec zaručí spásu jen několik skrovných dobrých skutků, kterých se její nositel za života dopustil. V Rothově románu nesoudí hlavní postavu Stvořitel, ale autor ponechává na čtenářích, kteří se od něj nikdy nedozvědí jméno jeho hrdiny (či spíše antihrdiny), aby sami u sebe rozhodli, zaslouží-li si tento moderní bezbožník, pro něhož byla náboženská víra už od raného mládí pošetilým, lživým sebeklamem, rozhřešení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Everyman , 2006


více info...

Přidat komentář

Crimble
18.09.2019 5 z 5

Obyčejný příběh o zdánlivě záporném hrdinovi, který má smůlu na zdravotní trable. Nakonec přichází uvědomění, že každý hřeší a nic není tak jednoznačné. Jako každý člověk ani tenhle hrdina není černobílý. Ty Rothovy postřehy a analýzy mne nikdy nepřestanou bavit.

Gracian1964
17.06.2019 5 z 5

Veru, strach to vo mne teda vyvolalo, priznávam. Dokonca som mal asi v polovici chuť prestať s čítaním, lebo po opisoch operácií a nemocničných zážitkov ma tiež začalo všeličo pobolievať. Ale asi som len viac citlivý. Nemocničné témy nemám rád. Vydržal som a dočítal. Štandardná Rothovská kvalita. Kniha o starnutí a smrti, o pobabraných životoch a vzťahoch. Útla, dá sa prečítať na jedno posedenie, v mojom prípade to boli posedenia dve. Mám z nej tak trochu depku, teraz by bolo vhodné zaradiť niečo veselšie, hm....


Palivo
21.03.2019 3 z 5

Že je Roth mistr spisovatel, o tom žádná, dyť po něm dokonce pojmenovali i hodnost, rothmistr. Bohužel, Jako každý člověk bylo takový banální, že jsem kontroloval, jestli jsem náhodou omylem nekoupil banány. Nekoupil. Škoda, páč banáni jsou zajímavý. Je to totiž jedna z mála potravin, která se dá jíst i když je člověk vzhůru nohama, a to tak že se aplikuje do konečníku. Ale to jsem teď, mám takové tušení, trošičku odbočil. V této knize sledujeme cápka, kterej se několikrát rozvedl a ještě víckrát byl na operaci s nějakejma nemocema. Prostě příjezdová cesta do myšlenkového průseru. Tam se taky čtenář rázem ocitne, ale místo nějakých hlubokých úvah Rothmistr připravil jen trochu suchou a banální exkurzi po zdravotní kartě a předchozích sexuálních avantýrách. Takže takový mehh.

Christo
12.06.2017 2 z 5

Příliš rozhárané a neucelené. Škoda, doufal jsem kvůli rozsahu v Rothovu povídkovou chuťovku...

makovec.h
04.01.2015 5 z 5

Skvěle se četlo a nikde nic nepřebívalo, neunavovalo ani nerozptylovalo. Vcelku jednoduchá kniha, která ale dokáže velmi silně působit.

zuzulique
27.12.2011 4 z 5

Nie zlé, ale niečo mi tam chýbalo...Pokorenie sa mi páčilo o niečo viac...