Jako chlapce by mě zastřelili...

Jako chlapce by mě zastřelili... https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14055/jako-chlapce-by-me-zastrelili-14055.jpg 5 67 19

Příběh nejmladší lidické ženy Autobiografické vzpomínky nejmladší lidické ženy se vracejí zejména k zážitkům z koncentračního tábora Ravensbrück, ale i k poválečným osudům rodiny. V době této tragédie bylo vypravěčce šestnáct let. Prožila hezké dětství, na které ráda vzpomíná, především na svého otce, znamenitého kuchaře a milého starostlivého muže. Autorka bez sentimentu líčí všechny hrůzy koncentračního tábora, pochod smrti, jenž prodělala s matkou i sestrou. Po návratu do Lidic ženy zjišťují celou rodinnou tragédii. Následuje popis politických událostí v Čechách padesátých let a dalších osudů přímých účastníků lidické tragedie. ... celý text

Přidat komentář

Palorizek85
08.06.2022 4 z 5

Hezky napsaná kniha, která celý osud rodiny vyprávěla tak trochu z nadhledu. Oproti jiným dílům popisujícím dané období se vyhýbá naturalismu a je lehčeji čtivá.

Jirinamac
14.12.2020 5 z 5

Knížka je moc pěkně napsaná. Nejsou popisovány žádné drasťárny, jak sama autorka říká: ,,Vyprávějte to dítěti, když to ani dospělý nemůže pochopit, pokud to nezažil.'' Je zde popsané šťastné dětství a mládí do věku 16 let, pak byly s maminkou a sestrou odvezeny do tábora Ravensbrücku a o osudu Lidic se dozvěděly až po válce. Paní Jařa má šťastnou povahu a i když to nebylo jednoduché ani po válce, tak si vždy dokázala poradit. Knížka je tenká a je to čtení na pár hodin, ale obsáhne celý život jedné lidické rodiny. Doporučuji na internetu vyhledat i rozhovory s autorkou.


rilajaan
27.09.2020 5 z 5

Krásná kniha. Možná jednoduše napsána, ale tak pravdivá.

Katka2382
12.05.2020 5 z 5

Moc pěkné a smutné čtení.Je neustále potřeba si takové příběhy připomínat.

essterkaa
06.03.2020 5 z 5

Opravdu velmi obohacující kniha o životě jedné z lidických žen. Velmi oceňuji to, že je v knize popisován život před trágedií, pobyt v koncentračním táboře, ale i život poté. I když jsem už četla hodně knih s tématem holocaustu, tak takhle byla rozhodně něčím novým přínosná. Kniha je velmi dobře srozumitelná, a i když se mi to u tohoto tématu blbě píše, tak dokonce čtivá. Všem ji vřele doporučuji! :)

Lenka4
25.02.2020 5 z 5

V kontextu délky lidského života jsou válečné události epizodou. S jejich důsledky se musel každý sám vypořádat. Vyprávění paní Skleničkové zahrnuje i její zkušenosti z následujících desítek let. Díky tomuto přesahu je poučné, inspirativní a přinášející naději pro každého, kdo zažívá nějaké kritické období.

zupri
10.02.2020 5 z 5

Za mě také nehodnotitelné. Prostě povinná četba... zas a znova.

PaulaHortensie
03.01.2020 5 z 5

Pohled na strašnou událost -vypálení LIDIC,očima holčičky,která přežila .

frantisek0724
27.12.2019 4 z 5

Autobiografie na jeden večer, napsaná jednoduchým a srozumitelným jazykem. Zakoupil jsem přímo v Památníku Lidice, zážitek z knihy byl pak dvojnásobný. Vlastně zde není co hodnotit, tento příběh se skutečně odehrál, jsou to fakta ve vzpomínkách autorky. Smutné, nicméně nutno číst a hlavně pamatovat!!!

Janadvorackova
20.04.2019 5 z 5

K tomu, co napsali ostatní, se nedá nic dodat.
Ani k obsahu.

Hani77
07.04.2019 5 z 5

Kniha je rozdělena na 3 části. V první autorka dojemně líčí dětství. Moc se mi líbila věta, kterou řekl její dědeček jejímu tatínkovi, když se mu narodila 2. dcera: "Nic si z toho nedělejte, že je to zase dcera. Mě taky dost mrzelo, že mám jen dcery. Pak přišla 1.světová válka a já byl moc rád, že mám právě děvčata." Druhý oddíl se věnuje vypálení vesnice a pobytu v Ravensbrücku, ale líbí se mi, že tu nejsou popisovány ty největší hrůzy, autorka naopak poukazuje na solidaritu a ochotu vzájemně si pomoci. Třetí část je pak o návratu domů. Reakce a závist některých lidí je opravdu nepochopitelná!

PetraBery
02.12.2017 5 z 5

Další z příběhů z hrůzné doby války, tentokrát vyprávěné nejmladší lidickou ženou paní Skleničkovou. Vzpomínky na dětství, dobu strávenou v koncentračním táboře a život po válce. Čtivé, smutné, dojemné... Podívám i po pokračování, které bylo napsáno.

Lili2
05.09.2017

Škoda, že se ve vzpomínkách paní Skleničková nezmiňuje o tragédii, která vypálení Lidic předcházela - něco o tom Saidlovi. Sice jako šestnáctiletou ji dost možná nemohly zajímat zálety jednoho z vesničanů a následný mord, ale určitě se o tom doma šuškalo. Proč Němci zrovna tuto vesnici vypálili, se asi dozvěděla po revoluci - viz milostný dopis toho ženáče mladé dívčině. Také vůbec nepopisuje vystavění nových Lidic, jenom že pak bydleli částečně v Lidicích a v Praze.

Rade
28.06.2017 5 z 5

Příběh rodiny Suchánků mě zaujal již v knize E. Stehlíka „Lidice - Příběh české vsi“.
Kromě působivého popisu života v koncentračním táboře (kde se v těch lidech brala taková odvaha a vůle k životu?), i docela vtipné vyprávění o idylickém dětství za první republiky a s láskou i humorem vykreslený portrét milovaného tatínka.

Zmiu
05.04.2017 5 z 5

Dojemná kniha, která se četla jedním dechem. Nejvíc se mě dotkly příhody po návratu z lágru, jak hnusně se někteří lidé dokázali chovat.

AmyFarah
28.03.2013 5 z 5

Velmi krásný a chytlavý příběh

Chemiczka
11.03.2013 4 z 5

Pro všechny kdo se zajímají o osudy lidí v průběhu II. světové války knihu vřele doporučuju. Nejde jen o popis lidické tragédie, ale především o nádherné vyprávění doby před válkou, která byla pro autorku téměř idylická, a také o dobu povaléčnou (jak těžké bylo zjistit po 3 letech, že se není kam ani ke komu vrátit).

Janiny
15.12.2012 5 z 5

Velice silné čtení. Nejen o hrůzách války a Lidic, ale s vyrovnáním se s návratem do normálního života...

Andrew_S
03.03.2012 5 z 5

Kniha o ŽIVOTĚ. Stručné, názorné, hrůzně (ne)skutečné, neuvěřitelně silné... Rozpláče i pobaví. Povinná četba pro školáky, popírače holocaustu, lidi rozmarné i znuděné, a pro ten zbytek taky!