Jak žije hřebčín

Jak žije hřebčín https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 1 1

Přidat komentář

ladyfromskye
27.07.2023 4 z 5

Tuto knížku je opravdu hodně obtížné hodnotit. Vyšla brzy po revoluci a každý, kdo hřebčín navštívil nebo si o něm něco zjišťoval, jistě ví, že fakt, že přetrval celá staletí, je vlastně docela zázrak. Stačí zmínit jen dva dějinné zvraty, zánik habsburské monarchie a normalizaci. V obou případech byl hřebčín považován za něco, co by se mělo pohřbít v minulosti.
A tak se musíme smířit s tím, že na fotografiích v této knize prakticky převažují jiná plemena koní než starokladrubáci. Musíme se také smířit s tím, že kvalita rovněž není kdoví co. Člověku je z toho skoro smutno. Když si ale pak uvědomí, že dnes jsou starokladrubáci naším klenotem, který uznávají i ve světě, hnedle se mu nálada zlepší a dokáže se na knihu podívat o něco pozitivnější optikou. Ano, takhle podivně to tam v devadesátých letech vypadalo. Ale hřebčín od té doby ušel velký kus cesty a toto je už jen vzpomínka na horší časy.
Knížku Jak žije hřebčín tak nakonec doporučuju. Všem, co mají rádi koně, všem, co se o starokladrubské koně zajímají. Pro komplexní pohled je to důležitý informační zdroj.

Autoři knihy

Norbert Záliš
česká, 1943

Kniha Jak žije hřebčín je v

Přečtených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x