Jak zabít civilizaci

Jak zabít civilizaci https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260779/bmid_jak-zabit-civilizaci-wDU-260779.jpg 4 102 21

Civilizace série

1. díl >

První verze této knihy vznikala na samém počátku 21. století. V té době začal pád západní civilizace nabírat do té doby nepředstavitelné tempo. To se ovšem neustále zrychluje, a tak se ani nedbalý a povrchní sledovatel už nemůže ubránit obavám, že v Evropě se schyluje k politické, kulturní, duchovní a fyzické katastrofě kataklyzmatických rozměrů, srovnatelné s pádem západní Římské říše a o tisíc let později východní Byzance, které ve svých miléniích tvořily vrcholy civilizačních snah lidstva. U obou zaniklých civilizací přispěl k jejich pádu pod vnějšími útoky také vnitřní kulturní, morální a politický kolaps. Ten dnes probíhá téměř podle stejné šablony v obou dědických civilizacích, jimiž jsou Západ a Rusko. Po pádu komunismu se u nich očekávalo sblížení, místo něhož se opět dostávají do nesmyslného konfliktu, který odvádí pozornost jich i celého světa od ohrožení společných hodnot a oslabuje jejich schopnost sebeobrany. Jak západní svět, tak i současné Rusko jsou postiženy akutní ztrátou pudu sebezáchovy a náměsíčnou hypnózou, která podle všeho neodvratně směřuje k pasivní a masivní sebevraždě. Tato knížka se v rozšířeném pohledu pokouší probudit všechny, jimž na přežití civilizace záleží, a přimět je k přemýšlení, jak jejímu zániku zabránit. Pokud je to ještě možné.... celý text

Přidat komentář

eltondo
27.10.2023 5 z 5

Velmi silné varování před islamismem a jeho rozpínavostí. Psané v roce 2011 a doplněné 2015. Není názornější důkaz pro opodstatněnost tohoto varování než článek z tohoto týdne (24.10.2023):
Rodí se druhé Německo, islamistické, znepokojuje policisty i politiky.
Opomíjení antisemitských výroků, útoky na zásahové jednotky a oslavy brutálního napadení izraelských civilistů. Nenávist vůči Židům se v německých ulicích dostala do bodu, kdy se odehrává zcela bez překážek. Příliš dlouho se totiž mnozí politici dívali jinam a přehlíželi formující se islamistickou paralelní společnost, která přerostla v neřízený problém německého národa, napsal německý deník Bild.

anton6158
20.07.2023 5 z 5

Vyborna kniha, ktora sokujucim sposobom mnohym ludom otvara oci. Red pill. Kto zil chvilu vo Velkej Britanii, v Nemecku, ci vo Francuzsku, kto tam mal kamaratov, kolegov, ten vie, ze Kurasov popis a analyza su velmi presne. Ak sa nieco nezmeni a ono sa zial nemeni, EU padne pod najazdom barbarov podobne, ako kedysi Rim. Zvnutra.


MrKrahujec
10.04.2021 5 z 5

Já (bohužel) nemohu říci, že bych s autorem v něčem nesouhlasil, jeho text dokonce není ani nevyvážený (kapitola, vypočítávající historický přínos východní kultury), jenom mě trochu udivilo, že autor (při jeho vzdělání) stále klade otázku: Jak je možné takové nadržování islámu? jako řečnickou, tedy bez odpovědi. Rozhodně si nemyslím, že by naše západní kultura trpěla nějakým mystickým sebemrskačstvím, nebo nevysvětlitelným politickým masochismem, pouze si naši milí politikové dobře všimli, že se díky svému narůstajícímu počtu evropští muslimové stali vlastně docela nadějnou voličskou základnou a co by i naprostá politická nula neudělala pro to, aby tou nulou přestala být, že... Tohle je ale mechanismus, který vynesl do popředí jak fašismus, tak i komunismus, což oba tyto systémy nejen staví na roveň dnešnímu islámu, ale dokonce je s ním přímo ztotožňuje, ale tohle tam autor už zase má.

AnykaLovesBooks
17.09.2020 3 z 5

Četla jsem rozšířené vydání z roku 2015.
Velice zajímavá kniha. Bohužel, jak zmínili ostatní, je velice nesouvislá. Rozhodně nepřichází k žádnému pořádnému ucelenému závěru. Některé kapitoly jsou přitažené na vlasy, jiné jsou zase informativní, zajímavé a donutí člověka se zamyslet.
Knihu můžu doporučit, i přes nesouvislost jsou jednotlivé kapitoly převážně zajímavé, snadno srozumitelné a čtivé.

8bitsamurai
12.11.2019 odpad!

Knihu jsem po přečtení odnesl do kontejneru na papír. Předtím jsem ji ještě ale roztrhal, aby ji náhodou někdo nevylovil.
Autor rozhodně umí psát, ale obsah knihy byla duševní rakovina.

Garik
15.11.2018 3 z 5

Komentár k rozšírenému vydaniu z r. 2015

Benjamin Kuras veľmi často (a nezriedka aj príliš) zjednodušuje, čo je vzhľadom k esejistickej forme jeho prác a všadeprítomnosti jeho ostrého sarkazmu aj celkom pochopiteľné. Drobné (vzhľadom k zameraniu tejto knihy) historické nepresnosti a niektoré interpretácie vyplývajúce z autorovho ideového pozadia sú pre mňa tiež akceptovateľné, pretože pre posolstvo knihy sú nepodstatné.
Trochu problém som mal stráviť niektoré pasáže (napr. v eseji Novinky z Eurábie), kde som mal pocit, že autor už začína ulietať na konšpiračnom videní sveta a niektoré výroky interpretuje mimo ich vlastný kontext takým spôsobom, aby bolo jasné, že za všetkým spomínaným dianím je tá najtemnejšia vôla, a to aj v prípadoch, keď omnoho jednoduchším vysvetlením by bola obyčajná tuposť našich politicko-byrokratických „elít‟.
Po prvý raz som sa však rozhodol ubrať na hodnotení pri strete s kapitolou Psychologie islámské krutosti. Niektoré čiastkové vývody by, povedzme, aj mohli byť v poriadku, no osobne som presvedčený, že vysvetlenie ako celok vedie čitateľa k mylnému vnímaniu sveta a jeho zákonitostí. Odvolávať sa na úchylný freudizmus, uvádzať ako nejakú autoritu takého človeka, akým bol W. Reich a dovolávať sa autority biológa M. Konvičku (ktorý pracuje s „Dawkinsovým objevem memu‟ a uisťuje, že „biolog a ekolog pochopí islám snáze než orientalista‟), tu už skrátka autor riadne prestrelil.
B. Kuras sa vo svojej knihe dotýka aj príčin úpadku našej civilizácie (ako ich vníma on) a v tomto svetle vyznieva už naozaj divne odvolávať sa ako na autority (a dovolávať sa akéhokoľvek ich úsudku) na takých hrobárov tejto civilizácie, akými boli a sú Freud, Wilhelm Reich a (tu sprostredkovane) Richard Dawkins. Ale to sa už asi v tých intelektuálnych výšinách občas stáva.

S vydaním z r. 2011, ktoré som tiež pred rokmi prečítal, som neporovnával, no mal som dojem, že pôvodný text nebol revidovaný, pretože miestami vznikal chaos v dátumoch.

LMih
16.01.2018 1 z 5

Z celej Kurasovej knihy ma zaskočila jeho nenávisť k islamu. Celé je to nesúrodé a vinníka hľadá tam, kde nie je. Kniha je propagandistické dielo, veď vieme odkiaľ pán Kuras prišiel. Doporučujem prečítať si radšej knihy od Petra Hájka, zvlášť knihu Smrt ve věži.

koubin007
13.01.2018 4 z 5

Kuras je skutecne cistokrevny odmitac Islamu a touto knihou to dokazuje. Velmi pekne a logicky vyargumentuje kazdy aspekt hrozici pohromy v podobe situace, ze Islam ziska nadvladu v demokraticke spolecnosti. Urcite jsem se dozvedel hodne informaci o pravu saria a islamu celkove. Dost poucna kniha, kterou bych doporuvoval precist kazdemu vitaci uprchliku.

tomaser
05.05.2017 3 z 5

Jak už tu několikrát padlo kniha je nesouvislá. Fylozofická část je čtivá, zajímavá a má hlavu a patu. Faktická část s různými neozdrojovanými citáty ji táhne ke dnu. Pokud by autor každou událost či citát patřičně doložil důvěryhodným zdrojem a trochu ji učesal klidně bych jí těch 80% dal. Takhle jde o knihu mezi faktologií a beletrií a vyslouží si tak 50%, respektive necelé 3 hvězdy.

laepus
08.10.2016 5 z 5

Povinná četba pro všechny, kdo se jen trochu zajímají o to, co se okolo nás děje. Kniha plná informací, ke kterým se člověk v uzavřeném českém mediálním kotlíku nijak nemá šanci dostat.

lenka70
09.09.2016 5 z 5

pěkná srozumitelná kniha,doporučuji!

Dejvid
18.07.2016 3 z 5

Souhlas s rabor, spíše než nějaká souvislá kniha bych to nazval souborem oddělených, jen mírně provázaných kapitol (či esejí) na téma zaujatého - nesouhlasím s tvrzení, že autor nepodléhá emocím - vyprávění o islámu. Některé kapitoly jsou dobré (např. Jak fungují peníze, která vlastně o islámu vůbec není), jiné jsou horší (např. Umírnění statistiky evropské, což je nudný přehled nějakých průzkumů mezi muslimy). V knize jsou věci. které mi celkem iritovaly, například celkem zbytečné výčty všech možných umělců z dějin evropské civilizace, připadá mi to trochu jako machrování, jaký má přehled o kultuře. Některá autorova doporučení "co dělat s aktuální situací" jsou docela úsměvná (jinými slovy nesmysl), například nepříznivý demografický vývoj Evropy by podle autora zvrátil zákaz potratů.

rabor
06.06.2016 4 z 5

Příjemně zaujaté rozprávění o islámu a západní civilizaci. Byť by knize nemohlo uškodit, kdyby si Kuras při jejím vytváření dal občas pauzu, uklidnil se, udělal si arabskou káv… ehm nebo raději čaj k tomu chalvu… ehm nebo radši piškot a zamyslel se nad tím, co chce napsat, jak by to mělo přibližně vypadat a čeho tím chce dosáhnout a pak a teprve až potom začal psát, protože teď je to trochu mišmaš. Místy výborné, místy horší, místy zmatené.

yueh24
25.01.2016 5 z 5

Tohle by měla být povinná četba pro všechny obhájce imigrace muslimů do Evropy a jim podobné. Dost děsivé čtení.

wooloong
17.01.2016 5 z 5

Četla jsem ji na etapy, po pár kapitolách jsem ji musela vždy odložit a sesbírat dost odvahy číst dál. Děsivě přesná předpověď věcí příštích = současných.

RenataP
12.01.2016

Kniha znovu vyšla v roce 2015

RenataP
27.11.2015

Je až děsivé, s jakou přesností tato kniha znovu vychází. Tak za prvé, že vůbec vychází v novém, rozšířeném vydání. A i když je na světě už od září, naprosto přesně předvídá to, co stalo v Paříži. Je lehké zabít civilizaci. Stačí do ní vpustit agresivní a necivilizované. Je to kniha, od které jen tak neodejdete a až odejdete, zůstanete dost opařeni. Já jsem tak na dvě hodiny přišla o elán a hlavou se mi honilo všechno. Jak logické, jak psychologické, jak zákonité. Není moc co říct k této knize, ta se musí přečíst, protože autor vůbec nepodléhá emocím, sluníčkům ani agresi. Jen cituje holá historická fakta a používá selský rozum a ctí naše předky.

otula
17.06.2015 4 z 5

Zcela stručně bych podotknul, že ve světle aktuálního dění získává kniha zcela nový rozměr...

miuk
15.01.2014 1 z 5

Velmi čtivý popis současné absurdity, která se děje ve spojitosti s tzv. multikulti ne-korektností...

Sisi11
15.09.2013 3 z 5

Při čtení jsem se místy velmi hněvala a nebo naopak celkem dobře smála. Ale když knihu odložím a s ní i její legrácky a ironii, je mi smutno z toho, že svět je plný všech těchto uváděných špatností. Myslím, že je lepší nevědět co se vše tajně děje a odehrává. Nad některými skutečnostmi zůstává i rozum stát.