Jak vznikl život? Evolucí, nebo stvořením?

Jak vznikl život? Evolucí, nebo stvořením? https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67777/bmid_jak-vznikl-zivot-evoluci-nebo-stvor-sqo-67777.jpg 2 9 5

Přidat komentář

DorianG.
04.09.2022

Kdokoliv, kdo tady napsal, že kniha je „poučná“ nebo že poskytuje „vědecky podložená fakta“ zcela vědomě lže, nebo nemá ani základní povědomí o tom, jak funguje věda a racionalita. V prvním případě je to smutné, v druhém smutné a napravitelné. Stačí skočit zpátky do školy.

Kniha se vůbec nesnaží zprostředkovat teorii evoluce, ba naopak. Všechny vědecké termíny (mutace, DNA, fitness, evoluční výhoda) vysvětluje výňatky z Bible. Je plná výroků buď od prapodivných "vědeckých" kapacit, nebo citátů vytržených z kontextu. Všechny spojuje, že evolucionismus problematizují, nebo vyloženě napadají.

Kniha na čtenáře doslova sype typické a stokrát ohrané skoro-argumenty kreacionistů o tom, že lidské oko je příliš složitý orgán na to, aby vzniklo neřízeným vývojem, nebo o tom, že vědci neví, co bylo před vznikem vesmíru, a tudíž je celé vědecké vysvětlení nesprávné a automaticky má pravdu církev. A dočte se i o tom, že atmosféra Země je „úžasná“: dovoluje přežít všem živým bytostem a z toho logicky vyplívá, že nevznikla náhodou, ale byla pro účely života stvořena.
Všechno tohle jen ukazuje, jak absurdní kreacionismus je. Nejenom, že se autoři neobtěžovali poučit o tom, jak vědecké teorie fungují, ale navíc k jejich vyvracení používají argumenty ze středověku. Je to celé k smíchu.

Za mě nicméně knížka dobrá, rozhodně pobavila. Hodnotit nebudu, stejně skončila někde v recyklátoru. Mandle mi naopak nadzvedly některé komentáře tady.

Nakonec, snad dovolíte, několik úryvků pro všeobecné veselí:

„Většina vědců se zdráhá připsat tuto „událost“ (zde myšlen vznik vesmíru) Bohu. Proto je zpravidla tato exploze popisována jako chaos, který lze přirovnat k explozi jaderné bomby. Vede však taková exploze k vyššímu stupni organizace? Vznikly bombami, svrženými v dobách války, nějaké znamenitě navržené budovy nebo ulice a dopravní značky včetně dopravních předpisů?“ str.127

„Jak jsme viděli, existuje velmi mnoho důkazů pro stvoření. Proč tedy mnozí lidé odmítají stvoření a přijímají místo toho evoluci? Jedním důvodem je to, co se učí na školách. Vědecké učebnice zastávají téměř vždy evoluční názory.“ str. 179

adbrko
03.04.2022 4 z 5

Teď nechávám stranou poslední část - zabroušení do mně cizího náboženství.
Celkově je to velmi čtivé, jsou jednoduše podány základní argumenty pro stvoření a jsou podle mě dostatečně vysvětleny, bez nenávisti vůči evolucionistům, odkazy a citáty jsou ozdrojovány, čeština je také celkem kvalitní, obrázky hezké. Bylo pár myšlenek (asi tři), co mi připadaly nedomyšlené a k začátku a ke konci se mi zdálo, že se chvílemi tlačí na pilu.


jeany23
29.03.2022 4 z 5

Nebýt posledních stran, tak je to celkem zajímavá naučná knížka.

azertaaz
08.07.2016 5 z 5

Mě osobně se kniha velmi líbila. Vědecky podložená fakta, kterým nemám co vytknout.

ondrej-efra7649
29.03.2016 odpad!

Ultimátní vymývárna mozku.