Jak vznikl člověk (Sága rodu Homo)

Jak vznikl člověk (Sága rodu Homo) https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160449/jak-vznikl-clovek-saga-rodu-homo-160449.jpg 4 30 8

Paleoantropologická kniha s ilustracemi autora a Zdeňka Buriana. Vědecky zpracovaný námět o vývoji lidstva, jeho podobách a projevech, historii nálezů a nálezců; vše, co lze pojmout do populárního zpracování starší doby kamenné. První vydání.

heavy66
heavy66
08.04.2023 5 z 5

V mládí jsem toužil stát se paleoantropologem a vědecká publikace Vratislava Mazáka mi dala dostatek materiálu ke studiu. Odborné informace jsou doplněny černobílými i barevnými obrázky nejlepšího malíře pravěku, Zdeňka Buriana. Antropologem jsem se sice nestal, ale Sága rodu Homo, vydání první z roku 1977, má stále svoje čestné místo v mojí knihovně!

draka
draka
24.08.2020 5 z 5

Stála 50 Kč, jak se zmiňuje ve svém příspěvku PDB a hodinu čekání na otevírací dobou před prodejnou Knihy, abych ji určitě dostal. Ano tolik jsem zaplatil za informace z tak skvělé, nádherné a chce se mi říct i dokonale stavěné, nádherně ilustrované publikace. Musel jsem ji mít a neponechával jsem nic náhodě.


Ketesh
Ketesh
06.02.2017 4 z 5

Velice podrobně a pečlivě sepsaná odborná kniha.

PDB
PDB
30.05.2016

Kniha mého dětství. Nikdy nezapomenu jak jsem jako desetiletá prosila maminku v knihkupectví o peníze na tuto knihu. Tenkrát stála 50,- Kčs. Velmi dobrá investice :-)

Rade
Rade
28.12.2015 5 z 5

V raném mládí mě tahle kniha nesmírně chytla. Dokonce jsem si podle ní malovala časové osy a do nich zaznamenávala naše předky nebo příbuzné a doby, ve kterých žili. Dodnes mám tyto grafy v knize vložené.

PeterSch
PeterSch
26.12.2015 5 z 5

Bez základních znalostí problematiky asi hůře čitelná. Ovšem jedná se o perfektní dílo ve všech směrech. Jako zdroj informací slouží skvěle, navíc doplněna o nádherné ilustrace. Jedná se o knihu biologa s čímž je potřeba počítat, objevuje se tu spousta odborných výrazů a kniha je tak více exaktní. Pokud toto přijmete nejen že získáte ucelený přehled o vývoji člověka (samozřejmě s ohledem na datum vydání né vždy zcela bezchybný) ale také si osvojíte spoustu odborného názvosloví. Já jsem knihu četl raději dvakrát po sobě a dobře jsem udělal. Mazák odvedl skvělou práci a kniha je výborná.

Finskej
Finskej
07.02.2014 5 z 5

Jedna z nejlepších českých knih o vývoji člověka - a že ji autor během let vícekrát přepracovával, takže postupně vycházela aktuálnější a aktuálnější vydání. Co píše HTO, je do puntíku pravda, jen bych dodal jednu drobnost: tato publikace již není tak triviální jako některé jiné "knihy o pravěku", chce to proto napřed některé z těch jednodušších prostudovat a získat určitý základ. Zejména v antropologických a paleontologických pojmech.

HTO
HTO
07.05.2012 5 z 5

„Vraťme se však opět k vědě, která sama musí sice být také vtipná, ale ještě víc se musí snažit, aby byla exaktní", píše V. M. (nejsem líný napsat jeho jméno, ale iniciály mi připomínají milované Velké Meziříčí) v souvislosti s tím, že A. T. Hopwood pojmenoval rod Proconsul, o němž se domníval, že je to původní vývojový článek vedoucí k šimpanzům, podle šimpanze (musím se držet, abych nenapsal šimpána, nebo snad dokonce opoce) Consula, tehdejšího miláčka londýnské zoo. Ano, žít A. T. H. v Praze, mohl to být Prohurvinek.

Skvělá, skvělá, skvělá kniha, proložená ilustracemi nejen jedinečného Zdeňka Buriana, ale i autora – a že ten uměl taky nějak kreslit! Pohled zoologa na antropogenezi, v níž se začíná Achnatonem (jejda, to zní, jako by Achnaton byl nějaký australopiték!) a kopinatcem plžovitým a pokračuje k tehdy nejnovějším poznatkům. Zase lze jen litovat, že autor už nedostal možnost tuto knihu vydat znovu: jak by se dnes mohl těšit z gruzínských nálezů Homo ergaster!

Najdete tady i informace o piltdownském člověku, portéty vědců a vůbec. Prostě kniha, na niž může být česká věda pyšná. Můj vztah k ní je i osobní: maminka mi ji koupila na vánočním trhu, když mi bylo deset. O šimpanzi Consulovi jsem četl u L. J. Dobroruky chvíli před otevřením této knihy. Vložené kapitolky o pobytu dr. Colina Grovese v ČSSR jsou dojímavé a krásné. Jen v jedné věci se s autorem rozcházím: praví na straně 254, že nejpopulárnějším ze všech dávných předků dnešního člověka je pitekantropus. Obtelefonoval jsem svoje kamarády a přátele, a zvítězil neandrtálec – pitekantropus řekla jen maminka.

Štítky knihy

paleontologie

Autorovy další knížky

Vratislav Mazák
česká, 1937 - 1987
1992  88%Pravěký člověk
1977  89%Jak vznikl člověk (Sága rodu Homo)
1980  96%Velké kočky a gepardi
1988  92%Kytovci
1970  86%Naši savci

Kniha Jak vznikl člověk (Sága rodu Homo) je v

Právě čtených2x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce59x
Chystám se číst7x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x