Jak se tvoří emoce: Lidský mozek pracuje jinak, než jsme mysleli

Jak se tvoří emoce: Lidský mozek pracuje jinak, než jsme mysleli https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486082/bmid_jak-se-tvori-emoce-lidsky-mozek-pra-zZO-486082.jpg 4 6 2

Přední americká psycholožka a neurovědkyně Lisa Feldman Barrett přináší v této knize novou teorii emocí, umožňující hlouběji pochopit činnost mozku a ve světle nových poznatků ozřejmit, co znamená být člověkem. Kniha zpracovává výsledky nejnovějších výzkumů a zabývá se i jejich praktickými aplikacemi. Připadá nám, že emoce vznikají samočinně, a tak odborníci dlouho předpokládali, že emoce jsou pevně zakódovány v určitých oblastech mozku. Dnes však věda o emocích prochází revolučním zlomem srovnatelným s objevem teorie relativity ve fyzice nebo přírodního výběru v biologii: emoce jsou vytvářeny v celém mozku základními systémy, které jsou v neustálé interakci. Toto poznání má dalekosáhlé důsledky nejen uvnitř oboru psychologie, ale také pro obecnou medicínskou léčbu, právní uvažování a výchovu dětí, ovlivňuje dokonce i způsob zajišťování bezpečnosti na letištích nebo provádění meditací. Lze emoce ovládnout racionálním myšlením? Jak emoce ovlivňují nemoci? Jak můžeme zvýšit emoční inteligenci našich dětí? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky odhalují nejnovější výzkumy, s jejichž výsledky nás tato kniha seznamuje.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Věda
Vydáno: , Leda
Originální název:

How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain


více info...

Přidat komentář

inachisio
14.03.2023 5 z 5

Úžasná kniha plná revolučních myšlenek a faktů. Skvěle vysvětlená, napínavá, zajímavosti z různých oblastí. Autorka rekapitulovala důležité informace, takže se dobře pamatovala a chápala. Na druhou stranu musím říci, že chvílemi se obtížně soustředilo, ale bylo to dáno slíše složitostí tématu nežli špatným popisem.
Někdy se autorka zabývala podobným tématem v různých obměnách,.takže jsem měla pocit, že je zbytečné se k tomu vracet. Ale pro zapamatování je to skvělé, jen občas už to bylo takové mepřehledné vracení se stále dokola k tomu, co už jsme pochopili.
Kniha mě však dokázala ještě více nadchnout do tématu neurologie, změnit mé smýšlení o lidech, emocích, paměti, konfliktech, zákoně apod. Obrovsky doporučuji!

hu_87
26.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Upřímně jsem v rozpacích a nevím moc, jak knihu hodnotit.

Je plná informací, které jsou místy na sebe nacucanější a je náročnější je vstřebat.
Jiné kapitoly mě zas vyloženě nebavily, protože číst neustále o tom, jak si tvoříme koncepty ohledně emocí (upřímně, po téhle knize začínám být na slovo "koncepty" alergická) a opakovaně přicházet do styku s x příklady o konstruování emocí - je na mou pozornost zkrátka příliš.

Další části mě zase bavily, jako zajímavé mi přišly úvodní stránky knihy a pak třeba informace o tom, jak emoce ovlivňují naše zdraví, jak je jejich projevování pod vlivem kultury v níž vyrůstáme nebo proč je soudnictví v USA genderově zaujaté ("žena by neměla cítit vztek vůči pachateli násilí") nebo jak se americké soudnictví plytce dívá na problematiku emocí v prokazování viny nebo schopnosti se "ovládnout".

Troufám si říct, že velká část stránek přišla nazmar právě kvůli tomu nekonečnému vysvětlování toho, jak tvoříme koncepty emocí (upřímně, to by stačilo vysvětlit opravdu na pár stránek) - místy mi to přišlo takové tlachání do prázdna.

Ve zkratce: to, jak vznikají emoce, závisí dost na našem vnímání reality nebo na našem tělesném stavu. Když zčervenáte a buší vám srdce, můžete to v závislosti na situaci, ve které se nacházíte, vnímat jako projevy nervozity, vzteku, nebo pocit že jste něco špatného snědli. Stejně tak ani projevy emocí nejsou úplně univerzální a přichází i s odlišnými výsledky ohledně studie univerzálnosti emocí. Náš mozek neustále předvídá, tvoří si vlastní realitu a interpretace událostí, ale i našich tělesných stavů.

Na konci knihy jsou i některé přílohy, ta nejobsáhlejší o tom, jak funguje lidský mozek, z čeho je složen apod.

Přišlo mi škoda, že se místo toho nekonečného uvažování o konceptech emocí autorka nezaměřila na exaktnější stránku věci, třeba na čistá fakta. Mohla třeba zmínit více zdravotních rizik spojených s potlačovanými emocemi - oblast emocí je zajímavostí plná. Zkrátka se na problematiku emocí mohla podívat více doširoka.

Nesouhlasím se všemi autorčiny názory ohledně emocí a některé argumenty ohledně emocí mi nepřijdou příliš silné - ale je to nový přístup k emocím, moderní a má něco do sebe.

Velmi chválím paní překladatelku! Odvedla skvělou práci a věřím, že překládat tuto knihu nebyl žádný med. Oceňuji i poznámky pod čarou, které místy vysvětlují nebo doplňují pasáže z knihy. Třeba že zmínila špatnou definici lítosti, kterou autorka uvedla.


Štítky knihy

emoce, pocity

Autorovy další knížky

Lisa Feldman Barrett
americká, 1963
2022  83%Jak se tvoří emoce: Lidský mozek pracuje jinak, než jsme mysleli
2021  72%Sedm a půl kapitoly o mozku

Kniha Jak se tvoří emoce: Lidský mozek pracuje jinak, než jsme mysleli je v

Právě čtených2x
Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst34x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x