Jak vesmír přišel ke svým skvrnám

Jak vesmír přišel ke svým skvrnám https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44673/bmid_jak-vesmir-prisel-ke-svym-skvrnam-d-mt5-44673.jpg 4 19 4

Deník o konečném čase a prostoru. Podle většiny dnešních kosmologů a astronomů je náš vesmír nekonečný. Janna Levinová, jedna z nejvýraznějších osobností soudobé kosmologie, rozvíjí ve své knize opačnou hypotézu: vesmír je prostorově konečný, a to přesto, že nemá žádné hranice. Je v něm tedy sice možno putovat donekonečna "stále dopředu", avšak po jisté době dospějeme do výchozího místa. V takovémto vesmíru mohou být vzdálené objekty ve skutečnosti jen ´zrcadlovými´ obrazy blízkých galaxií, jejichž světlo se kdysi v daleké minulosti vydalo na pouť kolem celého vesmíru. Kromě této hypotézy autorka s nadhledem seznamuje čtenáře se základními myšlenkami Newtonovy teorie gravitace, Einsteinovy teorie relativity, kvantové teorie, ale též se standardní kosmologií, černými dírami, představou vícerozměrných prostorů či fundamentálních strun.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Vesmír , Přírodní vědy

Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

How the Universe Got Its Spots , 2002


více info...

Pawlisman
Pawlisman
17.06.2021 2 z 5

Pro mě zmatečné, málo vysvětlující pro laiky. podivné odskoky, zbytečné osobní úvody ze života. Prostě se mi potvrdilo, že mi nesedí ženské pero.. škoda.

Majrek
Majrek
30.12.2017 5 z 5

Kniha sice má své malinkaté "mušky" (pro mne osobně v líčení některých příhod z osobního života, či poněkud odvážným tvrzením a někdy až doslova "vařením z vody" u tématu topologie vesmíru), nicméně autorce rozhodně nelze upřít jedinečný talent pro popularizaci vědy, která je pro běžné laiky (a dokonce i pro matematické antitalenty - jako v mém případě) v oblasti relativistické fyziky obtížně uchopitelná. Také věřím v konečnost vesmíru a děsí mne singularity, nebojím se proto dát pět hvězd :)


Zmiu
Zmiu
18.01.2017 4 z 5

Některé kapitoly mi osvítily dost věcí, jinde jsem nerozuměla skoro ničemu, ale i tak se mi kniha líbila. Každopádně ve mně vzbudila spoustu dalších otázek a zájem o věc. Myšlenka konečného vesmíru mi přijde zajímavá.

Pablo Kral
Pablo Kral
21.07.2015 5 z 5

Před otevřením této knihy jsem byl hluboce přesvědčen, že matematická nekonečna nemají reprezentaci v přírodě, a že nekonečný vesmír je jen jakási chiméra, vědecká halucinace napěchovaná takovými paradoxy, jako např. že vše se musí s nekonečnými obměnami nekonečněkrát opakovat (je nespočetně mnoho našich "já" a "ty" a navlas stejných Zemí apod.). Paradox evidentně absurdní. Přitom nám u nohou leží elegantní řešení: vesmír je konečný, ale nemá hranice. Asi jako povrch koule v dvourozměrné analogii. Ptát se co leží za jeho hranicí je jako ptát se, co leží na sever od severního pólu. Prostě dokonalé nic (a ani to nic vlastně ne). Tato kniha mně způsobila neskonalou radost. Radost z toho, že jsem mohl svoji intuici sdílet s tou částí badatelů, kteří v nekonečný vesmír "nevěří", a kterou zastupovala Janna Levinová. Můj soucit s autorkou a jejími myšlenkovými pochody byl nesmírný. Prostě mi vlastními slovy mluvila z duše a pumpovala do mě životodárnou energii z vědomí, že moje jinak laické kosmologické představy byly pravděpodobně správné. Přeji všem čtenářům, kteří by si nechali tuto knihu doporučit, aby při jejím čtení zažili totéž. Souznění myslí. Souznění intuicí. Souznění duší. Za mě jasných pět hvězd.

Štítky knihy

vesmír přírodní vědy teorie relativity teorie a hypotézy

Autorovy další knížky

Janna Levin
americká, 1967
2003  79%Jak vesmír přišel ke svým skvrnám
2016  86%Vesmírné blues: Černé díry, gravitační vlny a historie epochálního objevu

Kniha Jak vesmír přišel ke svým skvrnám je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst12x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x