Jak to vidím já

Jak to vidím já https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321999/bmid_jak-to-vidim-ja-Fvh-321999.jpg 5 11 2

Jak to vidím já patří k nejzásadnějším knihám Temple Grandin, PhD., nejznámější autistické osobnosti, na téma autismu a k nejlepším knihám na téma autismu vůbec. Na základě celoživotní osobní zkušenosti, vědecké práce a spolupráce s předními světovými odborníky a rodiči nabízí Temple Grandin svůj pohled na to, jak pracovat s dětmi s autismem a jejich motivací a využít ji pro jejich vzdělávání, k integraci a k samostatnosti.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Csémy Jana
Originální název:

The Way I See It: A Personal Look at Autism & Asperger's, Revised And Expanded 3rd edition , 2008


více info...

Přidat komentář

Eldar80
28.07.2023 4 z 5

Čtení mě tak moc vydeptalo, že jsem nedokázal napsat komentář. Trvalo mi rok a půl než jsem se k tomu zvládl vrátit. Tehdy jsem napsal jen tyto tři řádky:
"Myslel jsem, že to bude lepší. Celá kniha je souhrn různých článků, které Temple napsala pro různé odborné časopisy. Jednak se jedná o její osobní zkušenosti, ale spousta článků má uvedenou literaturu, ze které čerpá."
Na víc jsem se nezmohl. Pořád mi hlavou běhala otázka: Co všechno udělali rodiče při mojí výchově špatně? A odpověď: Všechno. To samozřejmě přeháním. Zkrátka se to nevědělo. A za spoustu věcí si můžu sám. Ale i tak...
Na některé věci klade Grandin důraz. U mě nic z toho neproběhlo. A nebudu sám. Člověk pak u sebe vidí následky toho, před čím Grandin varuje. Hodně věcí mi tak docvaklo a začalo dávat smysl.
Úplně největší dojem na mě dělají její rodiče, že ji dokázali tak dobře vychovat. Těžko se mi to hodnotí, když se mě to osobně dotklo. Sám nedokážu říct, nakolik by to můj život změnilo, kdyby rodiče knihu četli.
Ale mě by to v dětství pomohlo ohromně. A pomohlo mi to i teď. Výsledný dojem se bude odvíjet podle toho, jak moc vás to zasáhne nebo jak vás osloví samotné rady. Užitečná mi přišla sotva třetina.
Grandin se věnuje PAS obecně a já tolik potíží nemám. Rodičům autistických dětí rozhodně doporučuju. Nejspíš toho uplatní málo, ale i to málo se může extrémně vyplatit. Pro sociální pracovníky je přečtení nezbytnost.
Problém vysoce funkčního autismu je v tom, že se to v dětství nezachytí a zjistí se to až už je pozdě. Dospělou osobnost je mnohem těžší změnit než usměrnit tvárné dítě. A v pubertě už je pozdě díky období vzdoru.
Grandin opakovaně uvádí, že se od sebe velmi špatně odlišuje nerdství a lehká forma autismu. Končí u toho, že se to vlastně rozeznat nedá. Pokud je vaše dítě nerd, nejspíše bude někde na spektru.
Pro rodiče malých dětí, kteří mají podezření, je rozhodně lepší přečíst zbytečně 400 stran než to nečíst a pak toho litovat. Užitečná kniha. Jen mohla mít lepší formu než krátké články. Budu si to muset v klidu přečíst znovu. 90% 4,5*

Petucelli
25.04.2017 5 z 5

Pro mě jedna z nejzásadnějších knih ohledně autismu. Doporučuji přečíst všem, kdo se setkávají s osobami s PAS.


Štítky knihy

autismus

Autorovy další knížky

Temple Grandin
americká, 1947
2014  89%Mozek autisty
2016  91%Jak to vidím já
2015  88%Zvířata v překladu
2017  71%Jiní… Ne horší

Kniha Jak to vidím já je v

Právě čtených2x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce12x
Chystám se číst35x
Chci si koupit7x
dalších seznamech4x