Jak to vidí Václav Cílek

Jak to vidí Václav Cílek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44469/jak-to-vidi-vaclav-c-44469.jpg 4 24 5

Geolog, klimatolog, překladatel a filozof Václav Cílek je oblíbeným popularizátorem vědy, známým i z televizní obrazovky. Čtenáři jej znají také jako originálního myslitele, který spojuje poznatky z různých oborů a dochází tak k překvapivým závěrům. Nejnovější Cílkova publikace je autorsky upraveným přepisem jeho rozhovorů s moderátory Českého rozhlasu 2 - Praha v pořadu Jak to vidí... Čtenář zde nalezne vysvětlení řady jevů, jako jsou například časté povodně střídané nezvyklými vedry, důsledky těžby hnědého uhlí na severu Čech, stoupající ceny energií, ale také třeba ekonomická krize.... celý text

Přidat komentář

Taťka Hraboš
30.10.2023 5 z 5

Knížka, která je takovým zajímavým doplňkem k hutnějším Cílkovým dílům. Ideální společník na kratší cesty či čekání – ať už vzhledem ke své útlosti, nebo k malému rozsahu jednotlivých příspěvků. Krátkost rozhovorů autorovi navíc dává možnost se tematicky nebývale rozkročit. Jedinou vadou na kráse knihy je její stáří – přece jen i ten nejpozdější příspěvek má teď přes deset let, ty nejstarší dokonce i sedmnáct. V některých ohledech se svět již dost posunul, témata jsou neaktuální a myšlenky překonané (na druhé straně však je zajímavé srovnání tehdejších předpokladů a nynější reality), většinou ale Cílek přemýšlí nadčasově a jeho tehdejší úvahy mají čtenáři co říci i nyní, za změněných podmínek.

HanKasp
28.12.2017 4 z 5

Rozhovory vedené rozhlasovými moderátory Českého rozhlasu s Václavem Cílkem. S částí výroků autora by se dalo nesouhlasit, nicméně kniha obsahovala řadu zajímavých postřehů, například z životního prostředí (téma vody, klimatu aj.). Záběr témat byl však široký a netýkal se jen životního prostředí, ale i například sociálních témat. Rozhovory probíhaly v letech (2005) 2006 až 2010.


tenax
26.06.2017 4 z 5

Mám rád autory knih s přesahem. To znamená autory, kteří neustrnuli ve svém oboru, ale zamýšlejí se i nad často neuvěřitelnými souvislostmi mezi jevy ze zdánlivě vzdálených oblastí lidského poznání. Takovými jsou u nás třeba dr. Koukolík nebo Václav Větvička. A patří mezi ně i Václav Cílek. S jeho názory je možné se ztotožnit, je možně s nimi zuřivě nesouhlasit, ale v každém případě donutí k zamyšlení. Už třeba jen o tom, jak souvisí barva prvních deštníků se změnou vytápění Londýna kolem roku 1700…
Formálně jde o pouhé přepisy rozhlasových pořadů, ale fakticky je to kaleidoskop moudrých a zasvěcených úvah nad současným světem.

učtese
01.07.2015 3 z 5

Mám raději pana Cílka, když popisuje českou krajinu, když ukazuje jak s krajinou pracovat, nalézá zapomenuté dovednosti našich předků v této oblasti. Ale nějak mi nesedí jeho vyjadřování k celosvětovým problémům. Mám pocit že z podobných příčin dokáže vyvodit skoro každý důsledek ( nejčastěji aktuální problém) a potom jeho návrhy nebo způsoby řešení některých takových záležitostí se mi zdají, no tak trochu naivní.

kmenicka
15.04.2012 5 z 5

Pan Cílek je velice moudrý muž!