Jak si zlepšit menstruační cyklus

Jak si zlepšit menstruační cyklus https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477076/bmid_jak-si-zlepsit-menstruacni-cyklus-gnI-477076.jpg 5 17 6

Jak si zlepšit menstruační cyklus – praktický manuál k obnově přirozeného menstruačního cyklu je dlouho očekávaný titul od kanadské naturopatky Lary Briden, která se již přes třicet let věnuje ženskému zdraví. Tato kniha by měla být povinnou četbou každé ženy a dívky. V knize naleznete velké množství informací o menstruačním cyklu, jak napravit jeho poruchy, dozvíte se také o léčbě PCOS, endometriózy, hypotalamické amenorey a spoustu dalších informací. Autorka rozebírá klasickou léčbu, ale především se rozsáhle věnuje přírodní léčbě s velkým důrazem na stravu, kdy Vám pomůže zvolit ty správné doplňky stravy k řešení vašich problémů. Slovy autorky, celá kniha je v podstatě takový návod na to, jak se zbavit užívání hormonální antikoncepce, naučit se poslouchat své vlastní tělo, a tak uzdravit svůj menstruační cyklus.... celý text

Pro ženy Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Altenberg
Originální název:

Period Repair Manual , 2018


více info...

Přidat komentář

lecinka
12.05.2023 5 z 5

Kniha obsahuje spoustu informací ohledně menstruačního cyklu, hormonální antikoncepce a různých gynekologických obtíží, které můžou mít vliv na menstruační cyklus. Místy je kniha psaná možná až příliš odborně, ale i tak bych ji doporučila všem ženám a ne jen těm, které řeší nějaký problém s menstruací.

jitka_dankova
11.09.2022 5 z 5

Odborná kniha pro ženy. Kniha je komplexní, náročnější na čtení, plná informací ke každému možnému problému. Pravdou je, že po ní prostě sáhnou dospělé ženy, které zrovna řeší nějaký problém a už neví, co dělat. A v tomhle jim kniha bude úžasně nápomocná, to ano. Není to ale čtení jen tak pro prevenci nebo čtení pro mladé dívky (byť by se jim informace hodily), protože na to je kniha moc odborná a málo "populistická". Navíc začátek o hormonální antikoncepci je fakt depresivní, nevím, jestli jsem si chtěla číst dopodrobna, jak hrozně mi tahle věcička v mladém věku zničila přirozené procesy v ženském těle, i když je to prostě pravda. No jo no, čas už nevrátím. Bylo to smutné čtení. Mladým holkám by se ty informace hodily, ale ty zas tuhle knihu asi těžko budou číst (moc informací, moc odborné a těžkopádné).

Každopádně, svůj účel u mne kniha splnila. Spravila, co se v určitém věku pokazilo. Jednoduchým řešením, jako je správná suplementace hořčíku, zinku, doplnění přípravku s rhodiolou a změna stravy. Je milé, že kniha udává na pravou míru informace ohledně low carb diet ve vztahu k ženskému organismu (prostě že ženy určitou hladinu sacharidů potřebují a není radno pod ni jít). Knihu půjčuji kamarádkám (holky ve věku 30+) a každá tam našla hodně užitečných rad. Pro každou ženu, kterou trápí třeba i jen bolestivá menstruace, nebo přílišné výkyvy nálad každý měsíc - doporučuji si knížku půjčit a zkusit se začíst. V knize jsou opravdu řešení a návody a užitečné informace.


Turmee
17.06.2022 3 z 5

Po všech těch ohlasech jsem čekala něco trochu víc. Nebo možná jiného. Je skvělé, že vyšla kniha na toto téma, je vědecky podložená ale pořád dobře čitelná. První půlka knihy se věnuje jen tomu, jak a proč vysadit hormonální antikoncepci. Ve druhé části pak autorka uvádí možné způsoby konvenční léčby a přírodní prevence spousty různých neduhů a problémů.
Určitě ale nejde o knihu pro úplné laiky. Je psána docela odborně. Přestože je docela obsáhlá, polovina textu se opakuje nebo jde o odkazy na jiné kapitoly. Určitě není potřeba číst všechno, byť to autorka několikrát zdůrazňuje.
Osobně bych kapitoly řadila trochu jinak, některé návaznosti mi nedávaly moc smysl.
Všeobecně by šly její rady shrnout jako - zdravá a vyvážená strava, pohyb, omezit alkohol a stres. Autorka uvádí velké množství doplňků stravy, nicmene až ke konci knihy nenápadně poznamená, že se má začít změnou jídelníčku a doplňky přidávat až později a postupně.
Také má v textu několik faktických chyb (pravidla a principy STM/FAM) a spoustu věcí nezmiňuje vůbec (princip zánětu u tělíska, možnost otěhotnění z preejakulátu, další menstruační pomůcky, možnosti fyzioterapie, potřebu odpočinku a celkového nastavení vzhledem k cykličnosti). Velmi mi chyběly jakékoli informace o cyklu při kojení nebo po porodu.
Od kapitoly Jak mluvit a lékařem jsem čekala více než jen seznam otázek. Ocenila bych také více obrázků/grafů/tabulek.

Knihu bych doporučila lékařům, odborníkům v oblasti a laikům, kteří mají jisté vzdělání v biologii. Je docela drahá na to, aby ji měl v knihovně každý a zároveň zbytecně obsáhlá. Přesto by hlavní myšlenka (menstruace nemá bolet) měla být více zdůrazňována už ve škole.

domihruzkova
22.10.2021 5 z 5

Tohle je povinná kniha pro všechny ženy a dívky. Dozvíte se zde informace, které vám gynekolog v ordinaci (možná i záměrně) nesdělí. Jak funguje cyklus, jaké má fáze, proč se před / během / po menstruaci cítíme tak, jak se cítíme a jak to změnit. Jak zjistit, jestli probíhá ovulace nebo trpíme nějakou nemocí. Které krevní testy si vyžádat a které vitamíny a bylinky nám s problémem pomůžou. Co se děje v přechodu a co se s tím dá dělat. Osobně jsem některé tipy použila a je mi líp! Prostě hezky v kostce všechny potřebné informace. Vřele doporučuji, věřím, že spoustě ženám tato kniha pomůže porozumět vlastnímu cyklu.

Mayaotzin
23.08.2021 5 z 5

Rozhodně doporučuji, zjistíte jak tělo vlastně funguje a co dělat, když něco nefunguje jak má.

ziriant
09.08.2021 5 z 5

Říkám si, že by spousta věcí bylo jinak, kdybych se k tématům rozebíraným v knize dostala o pár let dříve, že bych si ušetřila dost utrpení, životních odboček a nejistoty. Na druhou stranu cítím, že to tak prostě mělo být. Že dříve bych na takové rady nejspíše nedala, nezajímalo by mě to. Nyní, kdy již jsem na cestě za svým zdravím, mi kniha dala opravdu hodně. Kniha vám dá spousty podnětů, odvahy a chuti vypravit se za poznáváním fungování svého těla, za cestou k řešení problémů i jinak než např. čistě hormonálními preparáty, ale myslím, že kniha přinese spoustu rad a jiných pohledů na věc i těm, kteří (které!) zatím žijí v tom, že vše funguje, jak má, a že nepotřebují žádná doporučení a žádné rady. Něco takového by si měla přečíst každá ženská, jelikož myslím, že spousta z nás o fungování svého těla ví vlastně kulové. Kniha předkládá informace stručně, ale přitom problematiku osvětlí jasně a přehledně. Oceňuji také spousty odkazů a vzájemnou provázanost kapitol. Rozhodně si to budu muset přečíst brzy ještě jednou a najít si to své. Kéž by více odborníků mělo podobný přístup k ženskému zdraví jako paní autorka.

Štítky knihy

menstruace

Autorovy knížky

Lara Briden
kanadská, 1969
2021  95%Jak si zlepšit menstruační cyklus

Kniha Jak si zlepšit menstruační cyklus je v

Právě čtených3x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce12x
Chystám se číst34x
Chci si koupit17x